Δεν άρεσε καθόλου στον Ερντογάν η διακήρυξη των EU MED9: Προανήγγειλε συνάντηση με Μητσοτάκη, ο οποίος άλλα είπε…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί σε οπαδούς του, στη Μερσίνα. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη προανήγγειλε σήμερα ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στις ΗΠΑ θα συναντηθώ και θα συζητήσω με τον κ. Μητσοτάκη.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal, η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε ποτέ μία τέτοια συνάντηση. Άλλωστε, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, ο Ερντογάν αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου το πρωί και ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνει την ίδια μέρα αλλά το βράδυ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ανταποκρίτριας του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρίας Ζαχαράκη, ο Ερντογάν, έκανε τις εν λόγω δηλώσεις αναχωρώντας από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για τη Νέα Υόρκη. «

Θα συναντηθώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις ΗΠΑ», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν θα είναι μια τετ α τετ συνάντηση.

«Βέβαια -πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος- υπάρχει η απόφαση των EUMED9, που είναι μια ανεπιθύμητη απόφαση. Θα δούμε πόσο ειλικρινής είναι ο Μητσοτάκης στο ζήτημα αυτό και τι βήματα θα κάνει. Εμείς ως Τουρκία θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις όταν χρειαστεί», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο στις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν», είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ πριν από μία εβδομάδα.

«Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει, επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας», είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για να συζητηθεί και το ζήτημα των S-400.

Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα του Λευκού Οίκου, μία τέτοια συνάντηση δεν συμπεριλαμβάνεται.

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά : Ο Μητσοτάκης έχασε μια ευκαιρία, δεν αξιοποίησε την εκλογή Μπάιντεν ως ευκαιρία για διάλογο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: