Επιθετική κίνηση στο Κογκρέσο για τον χαρακτηρισμό των “Γκρίζων Λύκων” ως τρομοκρατικής οργάνωσης

Ο ακροδεξιός ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Φωτογραφία via Twitter, Devlet Bahçeli, @dbdevletbahceli




Τροπολογία για να χαρακτηριστούν οι «Γκρίζοι Λύκοι» ως τρομοκρατική οργάνωση, κατατέθηκε στην αμερικανική Βουλή, στο πλαίσιο του νόμου για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (National Defense Authorization Act – NDAA).

Η προσπάθεια, βεβαίως, είναι πολύ φιλόδοξη καθώς δύσκολα η αμερικανική κυβέρνηση θα αποδεχθεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση ένα κόμμα, που μετέχει μάλιστα στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, και ο ηγέτης του είναι πολιτικός εταίρος του Τούρκου προέδρου.

Την τροπολογία κατέθεσε η βουλευτής Ντίνα Τίτους, η οποία υποστηρίζεται και από άλλους Αμερικανούς νομοθέτες. Η διαδικασία είναι μακρά και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Η τροπολογία προβλέπει ότι 180 μέρες από την ψήφιση του προϋπολογισμού του Πενταγώνου ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα πρέπει να δώσει απάντηση αν οι “Γκρίζοι Λύκοι” μπορούν να χαρακτηριστούν ή όχι ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ακόμα και αν αποτύχει η προσπάθεια, η τροπολογία δίνει την ευκαιρία στις ομογενειακές οργανώσεις να δημοσιοποιήσουν το ποιόν της τουρκικής οργάνωσης που έχει αναμειχθεί σε πλείστες τρομοκρατικές ενέργειες.

Οι “Γκρίζοι Λύκοι” ευθύνονται και για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι διαδήλωναν εναντίον του τουρκικού κατοχικού στρατού.

Η τροπολογία απαιτεί έκθεση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τις δραστηριότητες της οργάνωσης των “Γκρίζων Λύκων”. Όπως αναφέρεται οι δραστηριότητες «πραγματοποιούνται κατά των αμερικανικών συμφερόντων, των συμφερόντων των συμμάχων και των διεθνών εταίρων μας».

Η τροπολογία ζητά και την αναθεώρηση των κριτηρίων που πληρούνται για τον χαρακτηρισμό, στην περίπτωση και των “Γκρίζων Λύκων”, ως «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης».

Η τροπολογία απαιτεί να αποφασιστεί εάν η συγκεκριμένη ομάδα, η «μαχητική πτέρυγα» του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος της Τουρκίας, πληροί τα κριτήρια που ορίζονται στο τμήμα 219 του νόμου για τη μετανάστευση και την εθνικότητα. Εάν ο Υπουργός Εξωτερικών κρίνει ότι οι “Γκρίζοι Λύκοι” δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια, η τροπολογία απαιτεί «μια λεπτομερή αιτιολόγηση ως προς τα κριτήρια που δεν πληρούνται».

Έκθεση ΚΚΣΜ: Ο συσχετισμός δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας δεν επιτρέπει υπεροχή της Άγκυρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: