Επισκόπηση κυπριακού Τύπου: Μεταρρυθμίσεις και ακρίβεια στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής

File Photo: Εφημερίδες της Κύπρου. ΚΥΠΕ




Τα θέματα της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, το Κυπριακό, η οικονομία και οι αυξήσεις στις τιμές αγαθών, οι προετοιμασίες των κομμάτων για τις Προεδρικές εκλογές είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο Τύπος της Κυριακής.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Τα οικονομικά και άλλα οφέλη της μεταρρύθμισης» και γράφει ότι μέχρι και 80 εκ. ευρώ ετησίως υπολογίζονται οι εξοικονομήσεις που θα έχουν οι δήμοι ετησίως από τις συγχωνεύσεις δήμων. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι δεν αρχίζουν συνομιλίες χωρίς κυριαρχική ισότητα. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του Προέδρου του ΕΛΑΜ στην εφημερίδα ότι το ΑΚΕΛ ενοχλείται επειδή το ΕΛΑΜ κατάφερε να έχει ανθρώπους που προέρχονται από την Αριστερά.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Πιο έτοιμη η Δεξιά για τις Προεδρικές» και γράφει ότι ο ΔΗΣΥ φαίνεται πιο έτοιμος από τα υπόλοιπα κόμματα όσον αφορά την εξεύρεση του υποψηφίου του ενόψει των προεδρικών εκλογών. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχεται τη βρετανική φόρμουλα και θέλει διευθέτηση της επόμενης μέρας.

Προβάλλει επίσης ότι το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση μεταξύ 40-60 εκατ. Ευρώ υπέρ της πρώην Λαϊκής από την Ελληνική Δημοκρατία.

O «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Φουλ ένταση η Άγκυρα» γράφει ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ‘φτιάχνει’ κλίμα, στοχεύοντας ΑΟΖ, Αμμόχωστο, Αιγαίο με φόντο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Αλλού γράφει ότι αντιμέτωποι με σημαντικές αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα προϊόντα είναι οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο λόγω πανδημίας.

Γράφει επίσης ότι η πανδημία έφερε τούμπα τους οικονομικούς σχεδιασμούς της Κύπρου καθώς και όλων των χωρών. Στην Κύπρο τους τελευταίους 18 μήνες έχουν δοθεί πρόσθετες δαπάνες πέραν του 1.8 δις. για διάφορα σχέδια.

Η «Χαραυγή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Με δώρα στις τράπεζες και τα ταμεία-γύπες ξεκινά το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» γράφει για απρόσκοπτη πρόσβαση, με το πάτημα ενός κουμπιού, σε όλα τα δεδομένα δανειοληπτών και εγγυητών και κάνει λόγο για πανομοιότυπη διαδικασία με την εποχή της Τρόικας.

Προβάλλει επίσης το φεστιβάλ «Φυλλωσιά» που διοργανώθηκε από το ΑΚΕΛ στους Αγίους Βαβατσινιάς για στήριξη των κοινοτήτων της περιοχής μετά τις πυρκαγιές. Γράφει επίσης ότι οι ογκολόγοι ανταλλάζουν φάρμακα για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» στο κύριο θέμα της «Δεν έχει μετακινηθεί ούτε βόλος χώματος” επικρίνει την κυβέρνηση για δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα των αποζημιώσεων για τις ιδιοκτησίες στο Πισσούρι που έχουν καταστραφεί από τις κατολισθήσεις, αποζημιώνοντας άμεσα τους πυρόπληκτους στον Αρακαπά αλλά δεν έχει κάνει το ίδιο στο Πισσούρι.

Προβάλλει επίσης τις δηλώσεις της Αμερικανίδας Πρέσβειρας Τζούντιθ Γκάρμπερ χθες όπου συμμετείχε σε καθαρισμό της παραλίας ΚΟΤ στην Λάρνακα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον καθαρισμό των ακτών. Αλλού γράφει ότι σχεδόν 2.8 χιλιάδες άτομα εμβολιάστηκαν με την Τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωναϊού.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Κομματικό παζάρι για Δήμο Λευκωσίας» και γράφει ότι το αγκάθι στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι οι δύο μεγάλοι δήμοι της πρωτεύουσας.

Αλλού αναφέρει ότι εντόνους προβληματισμούς για την ευρωπαϊκή στρατηγική και αμυντική αυτονομία προκάλεσε η μονομερής επιλογή του Τζο Μπάιντεν να συγκροτήσει το αντικινεζικό στρατιωτικό σύμφωνο AUKUS με τη Βρετανία και την Αυστραλία, ερήμην της ΕΕ. Γράφει επίσης ότι θερμός τουριστικά είναι ο Σεπτέμβριος.

Η εβδομαδιαία «Η Σημερινή» στο κύριο θέμα με τίτλο «Εξοπλίζουν την Εθνική Φρουρά» γράφει ότι υπάρχει αντίδοτο στα τουρκικά drones με τα Μιστράλ που είναι γαλλικής προέλευσης και κατασκευής. Αλλού αναφέρεται σε ελλείψεις φαρμάκων λόγω Brexit. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι ξεκινά η συζήτηση για τροποποιήσεις στους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων με ζητήματα όπως την εμφάνιση των μαθητών και τη στολή.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος 

«Τυφλός» και αδιάλλακτος ο Τατάρ: «Υπάρχει μια πραγματικότητα στην Κύπρο. Υπάρχουν δύο λαοί, δύο διαφορετικά κράτη»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: