Ελληνική Κοινότητα Βενετίας: Ημερίδα για Έλληνες λόγιους στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα

Η αφίσα της Ημερίδας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα. photo via [email protected]




Ημερίδα με θέμα “Έλληνες λόγιοι στην Αίθουσα των 40 στο πανεπιστήμιο της Πάδοβα” διοργανώνει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας  Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, μίλησε στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” και αναφέρθηκε στην ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο, στο πανεπιστήμιο της Πάδοβα με τη συμμετοχή καταξιωμένων καθηγητών και ερευνητών.

«Είναι μία ημερίδα αφιερωμένη στους τρεις Έλληνες λόγιους που απεικονίζονται σε τρεις ξεχωριστούς πίνακες στη φημισμένη «αίθουσα των 40» του Πανεπιστημίου της Πάδοβα. Πρόκειται για την αίθουσα όπου έχουν εικονογραφηθεί 40 σημαντικές προσωπικότητες από διάφορες χώρες του κόσμου που έχουν σπουδάσει και διδάξει στο πανεπιστήμιο. Ανάμεσά τους είναι και τρεις Έλληνες λόγιοι: ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Ιωάννης Αργυρόπουλος» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Βενετίας έχει αναλάβει την αποκατάσταση του πίνακα που απεικονίζεται ο Ιωάννης Αργυρόπουλος.

«Πρόκειται για ένα πορτραίτο που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’40 και είναι αναμενόμενο, 80 χρόνια μετά να έχει υποστεί φθορές» δήλωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος τονίζοντας ότι τα αποκαλυπτήρια του πίνακα θα γίνουν στις 29 Σεπτεμβρίου 2021.

  • «Υπάρχει ένα πλήθος από μεγάλες προσωπικότητες που σπούδασαν στο πανεπιστήμιο της Πάδοβα. Από τα αρχεία του πανεπιστημίου, μαθαίνουμε ότι τον 16ο αιώνα υπήρχαν εγγεγραμμένοι 2850 Έλληνες φοιτητές και τον 17ο αιώνα σπούδαζαν 3860 Έλληνες φοιτητές!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφειρόπουλος.

«Υπάρχει και μία τέταρτη μορφή που απεικονίζεται στην «Αίθουσα των 40» και είναι ελληνική. Πρόκειται για τον Νικόλαο Λεόνικο Τομέο, που δεν είναι καταχωρημένος ως Έλληνας, αλλά είναι Έλληνας και θα αναφερθεί στην ιστορία του ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Πάδοβα Ciro Giacomelli» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ακόμη, η καθηγήτρια Χρύσα Μαλτέζου από την Ακαδημία των Αθηνών, η καθηγήτρια Marta Nezzo, ο ερευνητής Francesco Scalora, o καθηγητής Θεόδωρος Κουτσογιάννης που θα αναφερθεί στο έργο του Ιωάννη Αργυρόπουλου, ο δημοσιογράφος και πολιτικός Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών Παναγιώτης Μιχαηλάρης, η Αγγελική Τζαβάρα κ.α.

Mε πληροφορίες από ertnews.gr

Ενθρονίζεται ο νέος ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Γαλλίας Δημήτριος στο Παρίσι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: