Δυναμικό «Βήμα Πρόσθες» στη Μεσόγειο: Μεγαλειώδης ελληνική παρουσία στον Αιγυπτιακό πολυεθνικό «Παρμενίωνα»… [Photogallery]

Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών κατά τη διάρκεια του πλου τους με το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ προς την Αλεξάνδρεια. Οι Πεζοναύτες είναι το σώμα εκείνο που από την πρώτη κι όλας Ελληνοαιγυπτιακή “Μέδουσα”, είχαν αναλάβει την εκμάθηση στους Αιγυπτίους των μυστικών στις αποβατικές ενέργειες. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ




Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Από F-16 Block 52 plus της 337 Μοίρας «Φάντασμα» έως και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων, αλλά και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στέλνει το Ελληνικό Επιτελείο στην Αίγυπτο, θέλοντας και με αυτό τον τρόπο να φανούν οι ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στις δυο χώρες οι οποίες έχουν βάλει στόχο να είναι παράγοντες σταθερότητας στη Μεσόγειο.

Η πολυεθνική άσκηση, όπως έχει καταλήξει τα τελευταία χρόνια, «BrightStar 21» που διοργανώνει η Αίγυπτος, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται ώστε να φανεί σ’ ένα περιβάλλον που βρίσκονται δυνάμεις διαφορετικής κουλτούρας και νοοτροπίας, ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως ικανές να διαδραματίσουν ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου, σε θάλασσα, αέρα αλλά και στην ξηρά.

Εν τάχει να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη διμερής άσκηση «BrightStar» πραγματοποιήθηκε το 1980, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του CampDavid που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του1978, μεταξύ Αιγύπτου- ΗΠΑ και είχε σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης ασφαλείας μεταξύ των δυοχωρών.

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεωνανάμεσα με άλλες διαφορετικών κρατών, σημειώνει το Επιτελείο,έχει ως στόχο την συνεργασία για την προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Για την Ελλάδα που έχει αναπτύξει, ιδίως τα τελευταία χρόνια, πολιτικές, διπλωματικές, αμυντικές σχέσεις με την Αίγυπτο η πρόσκληση για συμμετοχή στην άσκηση αποτελεί μία ακόμη χειροπιαστή  απόδειξη του επιπέδου στρατιωτικής συνεργασίας που έχει η Αθήνα με το Κάιρο αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η βοήθεια των Αιγυπτίων κατά τις πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές καθώς στα Μέγαρα, στην φωλιά των ελικοπτέρων Chinook,είχαν προσγειωθεί και ελικόπτερα ιδίου τύπου της Αιγύπτου, προκειμένου να βοηθήσουν και αυτά στην από αέρος καταπολέμηση των πύρινων μετώπων.

 

Το φρένο στην Άγκυρα, οι ηχηρές παρουσίες και η Ελληνική δυναμική.

Ανάμεσα σε αυτή την ολοένα αναπτυσσόμενη σχέση δεν είναι λίγες οι φορές που η Άγκυρα, ανεπιτυχώς, έχει επιχειρήσει να μπει σφήνα. Όμως οι ισχυροί δεσμοί που υπάρχουν αλλά και η γνώση της Αιγυπτιακής ηγεσίας για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της γείτονος, δεν έχουν αφήσει περιθώρια ελιγμού στην Τουρκία.

Στην «BrightStar 21» παίρνουν μέρος οι Ένοπλες Δυνάμειςτης Ελλάδας, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, της Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιορδανίας, του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας. Και υπάρχουν παρατηρητές από 12 χώρες, το Σουδάν, το Μαρόκο, την Ιταλία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, την Τυνησία, την Ισπανία, το Κουβέιτ, την Νιγηρία, την Τανζανία και την Κένυα.

Ανάμεσα στα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι Αιγύπτιοι, σε συνεργασία με τα Επιτελεία των οκτώ χωρών που παίρνουν μέρος είναι και η διεξαγωγή διακλαδικών εκπαιδευτικών αντικειμένων στο πλαίσιο ενίσχυσης της διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητικό από τη στιγμή που πρέπει να συντονιστούν απόλυτα δυνάμεις από διαφορετικούς στρατούς.

Με την Ελληνική σημαία ψηλά και επί του Αιγυπτιακού εδάφους μετέχουν:

  • Ένας Λόχος Πεζοναυτών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.
  • Αλεξιπτωτιστές της ΔΕΠ.
  • Αξιωματικοί επιτελείς στην Σύνθετη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων κατά την διεξαγωγή της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων.
  • Μια Ομάδα Μηχανοκίνητου Πεζικού .
  • Μια Ομάδα Μηχανικού.
  • Η Φρεγάτα ΥΔΡΑ με το οργανικό της Ελικόπτερο.
  • Το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ.
  • Μια Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου.
  • Τέσσερα μαχητικά Αεροσκάφη F-16.
  • Στελέχη υποστήριξης και Επιτελείς -σύνδεσμοι.

Στην Αεροπορική Βάση CairoWestBase…

Τα Ελληνικά και Αιγυπτιακά φτερά πρόσφατα είχαν συναντηθεί με τα «κόκκινα», όχι όμως της Τουρκίας αλλά της Αιγύπτου. Πριν από περίπου είκοσι ημέρες F-16 αλλά και Αιγυπτιακά RAFALE είχαν προσγειωθεί στην αεροπορική βάση της Σούδας καθώς ήταν σε εξέλιξη διμερής άσκηση με την Πολεμική Αεροπορία η οποία είχε λάβει την επωνυμία«GRCEGYT15».

Ήταν άσκηση- προπομπός της «BrightStar 21» και ευκαιρία εξοικείωσης για τους ιπταμένους και μηχανικούς των δυο χωρών καθώς δεν είναι μόνο αυτές οι συνεργασίες που έχουν προγραμματίσει τα δυο Επιτελεία.

Τα τέσσερα «φαντάσματα» της 337 βρίσκονται στην CairoWestBase και ήδη σχεδιάζουν μαζί με συναδέλφους τους, Αιγύπτιους, Αμερικανούς, Βρετανούς, Σαουδάραβες τα σενάρια των αεροπορικών ασκήσεων είτε αυτά είναι airtoairή airtoground.

Αλλά η Ελληνική συμμετοχή και σε αυτή την μεγάλη άσκηση που θυμίζει έναν «Πολυεθνικό Παρμενίωνα», αναδεικνύει την αναγνώριση των μπλε φτερών τα οποία παρουσιάζουν με κάθε ευκαιρία την αεροπορική υπεροχή της χώρας μας η οποία είναι ικανή να δράσει σε όλη τη λεκάνη της Αν. Μεσογείου.

Ελλάδα και Αίγυπτος χτίζουν σχεδόν κάθε μέρα ένα διαφορετικό τείχος απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις που αναδύονται στη Μεσόγειο κι αυτός είναι ίσως ο κυριότερος λόγος που οι δυο χώρες συνεργάζονται στενά στον αμυντικό τομέα. Πριν την «BrightStar 21», καταγράφουμε ότι μέσα στον Αύγουστο η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ είχε καταπλεύσει στην Αίγυπτο, στη νέα ναυτική βάση «3η Ιουλίου». Το πλήρωμα της Ελληνικής φρεγάτας συνεκπαιδεύτηκε με φρεγάτα του Αιγυπτιακού στόλου. Και έπεται πολυεπίπεδη συνέχεια…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Οι Αμερικανοί και τα F-15…ξανάρχονται… ζεσταίνονται τα Ελληνικά «γεράκια» για νέες εκπαιδεύσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: