Άρχισε στη Χάγη η δίκη του διοικητή του UCK στο Κόσοβο: Προκλητικός χαρακτήρισε “Γκεστάπο” το δικαστήριο

Προκλητικός, αμετανόητος και ειρωνικός ο Σαλί Μουσταφα, στο εδώλιο, στο δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο. EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN / POOL




Ο πρώην διοικητής των Αλβανών αυτονομιστών ανταρτών του Κοσόβου Σαλίχ Μουστάφα αντιπαρέβαλε το διεθνές δικαστήριο με την μυστική αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας κατά την έναρξη της δίκης του σήμερα στην Χάγη.

  • Ο Σαλίχ Μουστάφα, πρώην διοικητής του Στρατού Απελευθέρωσης του Κοσόβου (UCK) κατηγορείται για αυθαίρετες κρατήσεις, ωμότητες, βασανιστήρια και μία δολοφονία κρατουμένου κατά την διάρκεια του πολέμου με τη Σερβία (1998-1999).

«Δεν είμαι ένοχος για καμία από τις κατηγορίες που μου έχει απαγγείλει αυτό το γραφείο της Γκεστάπο», δήλωσε ο 49χρονος κατά την έναρξη της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο για το Κόσοβο.

Συνελήφθη τον περασμένο χρόνο, όταν εργαζόταν ως σύμβουλος στο υπουργείο Αμυνας και είναι ο πρώτος κατηγορούμενος που δικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο από την δημιουργία του το 2015.

Οι εισαγγελείς έχουν δηλώσει ότι ο Σαλίχ Μουστάφα και οι άνδρες του «κακοποίησαν και βασάνισαν» Αλβανούς συμπατριώτες τους του Κοσόβου, τους οποίους κατηγορούσαν ότι συνεργάζονται με τους Σέρβους στο Ζλας, χωριό που βρίσκεται ανατολικά της πρωτεύουσας Πρίστινα.

«Δεν ήταν εχθροί του Κοσόβου, δεν ήταν κατάσκοποι», δήλωσε ο βασικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ στο δικαστήριο κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του. «Το έγκλημά τους ήταν ότι είχαν διαφορετικές πολιτικές απόψεις από τον UCK και την ηγεσία του».

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι η ακροαματική διαδικασία αποτελεί «σημαντικό βήμα» για το δικαστήριο, που χρειάσθηκε έξι χρόνια για να προσαγάγει κάποιον στην δικαιοσύνη και αντιμετώπισε προβλήματα εκφοβισμού μαρτύρων.

Κατά την δίκη θα εξεταστούν 16 μάρτυρες κατά την διάρκεια των προσεχών συνεδριάσεων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

 

«Είναι όλοι ήρωες»

 

Ο πόλεμος του Κοσόβου, με 13.000 νεκρούς, τελείωσε το 1999 με την καμπάνια των νατοϊκών βομβαρδισμών που ανάγκασαν τις σερβικές δυνάμεις να αποσυρθούν.

Μετά τους πολέμους που διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία στην δεκαετία του 1990, πολλοί Σέρβοι εγκληματίες πολέμου καταδικάσθηκαν από άλλα διεθνή δικαστήρια.

  • Το Ειδικό Δικαστήριο για το Κόσοβο είναι επιφορτισμένο με την έρευνα των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Κόσοβο από το 1998 μέχρι το 2000 από τον UCK κατά των Σέρβων, των Ρομά και των αντίθετων με την δράση του UCK Κοσοβάρων.

«Τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την μία πλευρά δεν δικαιολογούν τα εγκλήματα πολέμου της άλλης», δήλωσε ο εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

Η Σαλίχ Μουστάφα είναι ο πρώτος που δικάζεται από το Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο έχει απαγγείλει κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Οι δραστηριότητες του δικαστηρίου παραμένουν ευαίσθητου χαρακτήρα, καθώς πρώην μέλη της ηγεσίας του UCK συνεχίζουν να κυριαρχούν στο πολιτικό τοπίο του Κοσόβου και θεωρούνται από πολλούς ήρωες.

Οι διεθνείς εντάσεις παραμένουν γύρω από το Κόσοβο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της Σερβίας, ανεξαρτησία που ουδέποτε αποδέχθηκε το Βελιγράδι.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Χάγη, Ολλανδία

Είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος: Τώρα εκλιπαρεί το Λονδίνο να τη δεχθεί * Ήμουν ηλίθια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: