Από το θρανίο…στον αέρα: Με δύο Rafale F3R απογειώνεται και η δεύτερη σειρά χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας (video)

Το πρώτο στιγμιότυπο που απαθανατίζει τα δυο Ελληνικά Rafale F3R (401 & 402) κατά τη διάρκεια της φάσης απογείωσης από τον διάδρομο της αεροπορικής βάσης του Μερινιάκ στη Γαλλία. Πηγή εικόνας: Screenshot από το βίντεο του Maciej Swiderski.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Στο cockpit των νέων αεροσκαφών Rafale F3R σε λίγες ώρες από τώρα θα δεθούν οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας που αποτελούν την δεύτερη αποστολή η οποία έφτασε για να εκπαιδευτεί στον τύπο του μαχητικού τον περασμένο Ιούνιο στη Γαλλία.

Πρόκειται για ιπταμένους με τεράστια πτητική εμπειρία τόσο στα Mirage 2000-5, όσο και στα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με εκατοντάδες ώρες αναχαιτίσεων στο Αιγαίο, οι οποίοι σήκωσαν «το γάντι» της νέας πρόκλησης, να ενταχθούν στο δυναμικό της 332 Μοίρας «Γεράκι», αφού πρώτα μάθουν στην Γαλλία όλα εκείνα τα μυστικά του αεροσκάφους 4,5 γενιάς που βρίσκεται υπό ένταξη στον αεροπορικό στόλο.

  • Το γεγονός πως και η δεύτερη «φουρνιά» των πιλότων σε λίγες ώρες θα ζήσουν την πρώτη τους εμπειρία στο cockpit του Rafale, με τους εκπαιδευτές της Armee De L’ Air να τους καθοδηγούν συμπίπτει με το πρώτο- ερασιτεχνικό βέβαια- οπτικό υλικό που απαθανατίζει το ζεύγος των Ελληνικών Rafale F3R ν’ απογειώνεται από τον διάδρομο της αεροπορικής βάσης του Μερινιάκ.

Την ίδια στιγμή βρισκόμαστε ήδη στο τελευταία δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου κι αυτό σημαίνει ότι φτάνουν οι μέρες που θα περάσει και το τρίτο Γαλλικό αεροσκάφος, μονοθέσιο αυτή τη φορά, στην κυριότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αφού πρώτα η επιτροπή παραλαβής ελέγξει όλα εκείνα που χρειάζονται ώστε να διαπιστώσει την άρτια λειτουργίας τους.

Με το πέρασμα των μηνών τα Rafale, σχετικά σύντομα θα χτίσουν την πρώτη 6άδα που θα δημιουργήσει τον πρώτο πυρήνα της 332 Μοίρας «Γεράκι». Τα έξι Rafale αναμένεται να προσγειωθούν στην Τανάγρα το αργότερο έως τον Φεβρουάριο, εφόσον δεν ανακύψει τίποτα κατά την φάση των εξαντλητικών δοκιμών των μεταχειρισμένων μαχητικών.

Η απαθανάτιση των πρώτων δυο Ελληνικών Rafale F3R που απογειώνονται από την αεροπορική βάση στο Μερινιάκ της Δυτικής Γαλλίας, κοντά στην πόλη του Μπορντό σίγουρα δείχνει την καθημερινή προσπάθεια για την εκπαίδευση των ιπταμένων που βρίσκονται στην φωλιά των αεροσκαφών 4,5 γενιάς και πετούν συνήθως με εκπαιδευτές- δοκιμαστές της κατασκευάστριας εταιρίας, πρώην ιπταμένους της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας με τεράστια εμπειρία στον τύπο του μαχητικού.

Σύμφωνα με Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, η πρώτη αποστολή των αεροπόρων που κάθισε στο Γαλλικό ΣΜΕΤ ήδη βρίσκεται στην «φάση ωρίμανσης», δηλαδή πετούν σε ασκήσεις που σχεδιάζονται ώστε ν’ αυξήσουν περαιτέρω τις δεξιότητες τους ως ιπτάμενοι αλλά κυρίως ως εκπαιδευτές μιας και μ’ αυτή την ιδιότητα αναμένονται να επιστρέψουν στην Τανάγρα.

Σκληροί αναχαιτιστές και γνώστες της αεροπορικής τακτικής

Και οι δυο σειρές ιπταμένων που εκπαιδεύονται στην Γαλλία αποτελούνται από έμπειρους αεροπόρους με πάνω από 1000 ώρες στους τύπους των αεροσκαφών που πετούσαν, ενώ ορισμένοι αγγίζουν συνολικά και τις 2000 ώρες.

  • Η Πολεμική Αεροπορία εκείνο που σχεδίασε σε επιτελικό επίπεδο, το εφαρμόζει στην πράξη και είναι οι ιπτάμενοι που θα κρατήσουν τα stick των Rafale να μην είναι νεαροί που μόλις έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο εκπαίδευσής τους στην Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, αλλά η 332 Μοίρα να γεμίσει από έμπειρους αεροπόρους.

Μια «συνταγή» που θεωρείται πετυχημένη διαχρονικά, καθώς το ίδιο είχε επαναληφθεί αρκετά χρόνια πριν όταν είχαν παραληφθεί τα μαχητικά F-16 block 52 plus.

Αλλά και οι Γάλλοι φαίνεται ότι επικρότησαν αυτό τον σχεδιασμό μιας και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά ένα game changer αεροσκάφος με πολλά asset, που απαιτεί το ίδιο επίπεδο με «ψημένους» ιπταμένους σε όλες τις αποστολές, ώστε να επιτύχουν με την άφιξη τους στο Ελληνικό FIR εκείνο που επιθυμεί το Επιτελείο και δεν είναι άλλο από την αεροπορική υπεροχή…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σκληρό μάθημα στο Αιγαίο: Τα ελληνικά Mirage 2000-5 και F-16 εξευτέλισαν τους 22 Τούρκους εισβολείς

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: