Ανακαλύφθηκαν δάση αρχαίου μαύρου κοραλλιού στο Αιγαίο: Εντυπωσιακό βίντεο

File Photo Το πλήρωμα του Aegean Explorer βρίσκεται για δεύτερη εβδομάδα στο πέλαγος, συνεχίζοντας την δράσηScreenshot via Facebook video Archipelagos – Institute of Marine Conservation




Στην προστασία των «Κοραλλιγενών Οικότοπων» έχει στρέψει το ενδιαφέρον του το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος,.

Για να αναπτύξει, με τον διεθνή περιβαλλοντικό φορέα Oceana, το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Essex, το Περιφερειακό Κέντρου Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο και με το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την υποστήριξη του Pure Ocean Fund.

Δάση μαύρου κοραλλιού 400 ετών

Η συγκεκριμένη δράση με τίτλο: «Προστατεύοντας τα Βαθιά Νερά και τους Κοραλλιογενείς Οικότοπους του Αιγαίου», έχει καταγράψει ήδη μέσω της ερευνητικής αποστολής του Aegean Explorer στα νερά του ΒΑ Αιγαίου, που διενεργείται κατόπιν έκδοσης σχετικής NAVTEX από την Υδρογραφική Υπηρεσία ένα εκτεταμένο δάσος μαύρου κοραλλιού εντόπισαν οι ερευνητές σε βάθος περίπου 100 μέτρων.

«Tο μαύρο κοράλλι είναι προστατευόμενο είδος που απειλείται από τη χρήση συρόμενων αλιευτικών εργαλείων, η οποία όμως επιτρέπεται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, στην περιοχή που βρίσκεται το συγκεκριμένο δάσος. Αυτό συμβαίνει διότι, έως σήμερα, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για την χαρτογράφηση των προστατευόμενων οικοσυστημάτων και την καταγραφή των ειδών που διαβιούν σε αυτά. Κατά συνέπεια, κινδυνεύει, ανά πάσα στιγμή, να εξαφανιστεί εξαιτίας του (δυστυχώς νόμιμου) περάσματος μιας μηχανότρατας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι έχουν καταγραφεί δάση μαύρου κοραλλιού που ξεπερνούν τα 4000 χρόνια σε ηλικία. Αυτό το είδος, που είναι σχεδόν άγνωστο στις μέρες μας, ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, ενώ αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν τη χρήση του στην κατασκευή κοσμημάτων», διευκρινίζει η διευθύντρια του Ινστιτούτου Αναστασία Μήλιου.

Βιότοποι εξαιρετικής σημασίας

Τα δάση του μαύρου κοραλλιού αποτελούν βιότοπους εξαιρετικής σημασίας για πολλά άλλα θαλάσσια είδη. Για παράδειγμα καρχαριοειδή, σαλάχια, καλαμαριά, κ.α. αποθέτουν σε αυτά τα αυγά τους.

Εξάλλου το Αρχιπέλαγος αναφέρει ότι ανεκτίμητη είναι και η συμβολή των παράκτιων αλιέων των νησιών του βορείου Αιγαίου και ειδικότερα του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων. Εδώ και σχεδόν 15 χρόνια το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος έχει αναπτύξει με αυτούς τους αλιείς μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών, με στόχο την αναχαίτιση της συνεχιζόμενης καταστροφής των παραγωγικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων, πριν να είναι πολύ αργά.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

H τελευταία ημέρα των δεινοσαύρων: Το δραματικό γεγονός που «δημιούργησε» το ανθρώπινο είδος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: