Αυξάνεται η μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ * Τι αναφέρει εμπιστευτική έκθεση της Κομισιόν

File Photo: Χιλιάδες Αφγανοί κινούνται προς τα σύνορα με το Ιράν πεζοπορώντας Screenshot via video Daily Mail




Σε δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας “Welt” με τίτλο “Αυξάνεται η μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ” σημειώνεται πως οι αφίξεις από την Τουρκία βρίσκονται στο υψηλότερο τους επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.

Τα Ηνωμένα Εθνη προετοιμάζονται για μεγάλες μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν. Εντός της χώρας έχουν εκδιωχθεί από τις εστίες τους 570.000 άνθρωποι.

Όπως αναφέρεται, ο αριθμός των παράνομων εισόδων στην ΕΕ αυξάνεται και πάλι σημαντικά. Σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βρίσκεται στην διάθεσή της εφημερίδας, αυξάνονται οι μεταναστευτικές πιέσεις μολονότι δεν έχουν ακόμα αναφερθεί μεγάλες προσφυγικές κινήσεις από το Αφγανιστάν.

Έτσι, οι παράνομες είσοδοι στην ΕΕ από την Τουρκία κατά την εβδομάδα που πέρασε ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Μαρτίου 2020, όταν η κρίση του κορωναϊού μείωσε σημαντικά την διεθνή κινητικότητα.

Στο μεταξύ, περισσότεροι μετανάστες φτάνουν από την Τουρκία στην Ιταλία απ’ ό,τι στην Ελλάδα που βρίσκεται πολύ πιο κοντά. Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση, φέτος έφτασαν μέχρι στιγμής από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται μόνο λίγα ναυτικά μίλια μακριά ή διέσχισαν τα από ξηράς σύνορα μεταξύ των δύο χωρών 4.577 άνθρωποι.

Στις ιταλικές ακτές έφτασαν στο ίδιο διάστημα παράνομα από την Τουρκία 4.731 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 670 μόνον την περασμένη εβδομάδα.

Σημαντικά περισσότεροι μετανάστες πραγματοποίησαν το πέρασμα από τις ακτές της Βορείου Αφρικής: Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ, η Ιταλία κατέγραψε μέσα σε επτά ημέρες τις περισσότερες αφίξεις από τον Ιούλιο του 2017, δηλαδή 3.206.

Συνολικά έφτασαν φέτος μέσω της κεντρικής μεσογειακής διαδρομής 39.183 άνθρωποι, 83% περισσότεροι απ’ ό,τι την περασμένη χρονιά και επτά φορές περισσότεροι από το 2019.

Στην Ισπανία έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί 20.500 νεοαφιχθέντες (αύξηση 47%). Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι πιο ήρεμη απ’ ό,τι στα χρόνια της προσφυγικής κρίσης, κατά τα έτη πριν και μετά το 2015.

Ασυλο στην Γερμανία

Στην Γερμανία κατατέθηκαν έως τα τέλη Ιουλίου 72.000 αιτήσεις παροχής ασύλου, κατά κύριο λόγο από μετανάστες που ταξίδεψαν στη χώρα παράτυπα από άλλες χώρες της ΕΕ.

Συχνά πρόκειται για αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ήδη αναγνωριστεί ή απορριφθεί. Από το 2013 ξεπερνιέται σταθερά στην Γερμανία το φράγμα των 100.000 αιτήσεων παροχής ασύλου, ακόμα και κατά το έτος της πανδημίας 2020, όταν κατά περιόδους ελάχιστοι άνθρωποι εισέρχονταν στην ΕΕ από τα εξωτερικά της σύνορα. Τον Ιούλιο κατατέθηκαν 12.200 αιτήσεις.

Επρόκειτο για τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων μέσα σε ένα μήνα από τον Ιανουάριο του 2020. Οι Αφγανοί κατά την τρέχουσα χρονιά, όπως και κατά την προηγούμενη, είναι μετά τους Σύρους η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα που καταθέτει αιτήσεις παροχής ασύλου στην Γερμανία.

Ένας από τους λόγους είναι το ότι στην Γερμανία ζει η μεγαλύτερη αφγανική κοινότητα εκτός Κεντρικής Ασίας με περίπου 280.000 ανθρώπους.

Πολλοί ειδικοί υπολογίζουν ότι σε περίπτωση προσφυγικών κινήσεων από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη ο βασικός προορισμός θα είναι η Γερμανία.

Ο Heiko Teggatz, επικεφαλής του συνδικαλιστικού οργάνου της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας DPolG δήλωσε πως «υπολογίζουμε ότι σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε να κάνουμε πολλά στα γερμανικά σύνορα.

Το αν θα επέλθει το αρνητικό σενάριο εξαρτάται από την υποστήριξη που θα παρασχεθεί στους πρόσφυγες εντός και στις χώρες γύρω από το Αφγανιστάν και από το κατά πόσον Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι θα δεσμευτούν να φυλάξουν πραγματικά τα σύνορά τους».

Η UNHCR υπολογίζει ότι φέτος 570.000 Αφγανοί εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως από τον Μάιο και μετά.

Στο μεταξύ όμως «μερικοί επέστρεψαν στις πατρίδες τους, καθώς η κατάσταση ασφαλείας σε μερικές περιοχές έχει σταθεροποιηθεί», αναφέρεται σε έκθεση της 1ης Σεπτεμβρίου για την τρέχουσα κατάσταση του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότερες συνοριακές διαβάσεις προς τις γειτονικές χώρες είναι κλειστές. Παρ’ όλα αυτά καταγράφεται μία σταθερή κινητικότητα από Αφγανούς με κατεύθυνση το Πακιστάν.

Η UNHCR προετοιμάζεται «σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των γειτονικών κρατών για πιθανές μεγάλες κινήσεις Αφγανών προσφύγων, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή ασύλου προς αυτούς».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Παντελής Βαλασόπουλος
Βερολίνο, Γερμανία

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Μάχεται ακόμη ο τελευταίος θύλακας αντίστασης στους Ταλιμπάν: Για κίνδυνο εμφυλίου προειδοποιεί αμερικανός στρατηγός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: