Βαρυμπόμπη, η… Αποκάλυψη: O φωτογραφικός φακός αποτυπώνει τον όλεθρο της φωτιάς

Καμένα αυτοκίνητα από την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, την Τετάρτη 04 Αυγούστου 2021. AΠΕ- ΜΠΕ Γιάνης Κολεσίδης




Σε ένα ενεργό μέτωπο αλλά σε πλήρη εξέλιξη εξακολουθούσε να βρίσκεται έως τις 11 το πρωί της Τετάρτης η μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.

Εκεί παραμένουν και επιχειρούν τεράστιες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έχουν ενισχυθεί από όλη την Ελλάδα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν από αέρος ρίψεις νερού πέντε αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός έχει αναδείξει περί τις ογδόντα κατεστραμμένες κατοικίες.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση δια στόματος Χαρδαλιά «από τα 4 μέτωπα έχει μείνει 1 ενεργό, τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση, μένει πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προχωρήσαμε σε απομακρύνσεις και εκκενώσεις είχε ανέβει και σχετικά η υγρασία καταφέραμε και μειώσαμε μέτωπα. Στόχος μας είναι η οριοθέτηση της κατάστασης».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, με έκτακτο μήνυμα από το 112, εκκενώθηκε το τμήμα του Κρυονερίου που βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως κοντά στην καιόμενη δασική έκταση.

Την απελπιστική εικόνα της επόμενης που αρχίζουν πλέον να αναδεικνύουν οι φωτογραφίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων περιέγραψε από νωρίς το πρωί ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, σχεδόν σοκαρισμένος από την εικόνα της καταστροφής.

«Τώρα που ξημέρωσε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχει περιοριστεί, παντού υπάρχουν αποκαΐδια και στάχτες, είναι φοβερό αυτό που έχει συμβεί εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν καεί, δεκάδες σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς, από σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου θα ξεκινήσουν επίσημη καταγραφή. Η περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Δημιούργησε δικούς της ανέμους  

Η τεράστια καταστροφή προκάλεσε τουλάχιστον εύλογες απορίες δεδομένου ότι όλα τα μετεωρολογικά δελτία «έδιναν» στην περιοχή ανέμους ισχύους 2 μποφόρ.

Οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου εξήγησαν ότι σε περιπτώσεις τόσο υψηλών θερμοκρασιών η φωτιά ουσιαστικά ανατροφοδοτείται καθώς δημιουρεί δικό της τοπικό καιρό και ανάλογους ανέμους.

Θάλαμος αερίων η Αττική   

Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη σήμερα, όσον αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5, δηλαδή τα λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια με διάμετρο έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου, εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

«Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, στις περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5, να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες. Αν πρέπει να κυκλοφορήσετε έξω χρησιμοποιήστε μάσκα N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5», τονίζει το ΕΑΑ.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Συναγερμός από το Εθνικό Αστεροσκοπείο για τον καπνό στην Αττική: Μείνετε σπίτι με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: