Το τουρκικό σενάριο για προσάρτηση κατεχομένων: Αντί να χειροκροτούν τον Ακιντζί που το είπε, να κινηθούν για να αποτραπεί

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Όταν τα λέει ένας από την τουρκική πλευρά έχει περισσότερη σημασία. Έστω και εάν λέγονται εκ των υστέρων. Ο Μουσταφά Ακιντζί αποφάσισε, λοιπόν, να μιλήσει και επιβεβαίωσε πολλά, τα οποία είχαν προ πολλού διαπιστωθεί.

Είναι, όμως, σημαντικό και προς αξιοποίηση τα όσα ανέφερε στη συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενίν Ντουζέν».

Αυτά που θα πρέπει να επισημανθούν σε σχέση με τα όσα είπε ο τέως κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Πρώτον, σημειώνει πως η κατοχική Τουρκία δεν δίνει βάρος στο θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Ερντογάν προς τον ίδιον, τον τέως κατοχικό ηγέτη, πως «πέραν των 100 χωρών αναγνώρισαν το Κόσσοβο, ε και τι έγινε;».

  • Ο Ακιντζί, πάντως, είχε στην ατζέντα του την αναβάθμιση του ψευδοκράτους διεθνώς και τούτο προκύπτει από το γεγονός ότι έγιναν προσπάθειες- με τη βοήθεια και της Άγκυρας- μέσω της Ισλαμικής Διάσκεψης. Συνάγεται, επίσης, ότι προσπάθειες αυτές επικεντρώθηκαν προς το Αζερμπαϊτζάν, που θεωρείται ότι είναι ένα έθνος με την Τουρκία.

Δεύτερον, επιβεβαιώνει πως ο στόχος της Τουρκίας είναι η προσάρτηση των κατεχομένων. Προφανώς πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, πλην όμως ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρεται στην επιδίωξη αυτή με βεβαιότητα.

Είπε πως υπάρχει μια διαδικασία μετατροπής της κατεχόμενης Κύπρου σε επαρχία της Τουρκίας, «που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στις συνθήκες της μη λύσης». Περαιτέρω επεσήμανε ότι αυξάνεται πιο πολύ η εξάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου από την Τουρκία. Απαντώντας σε ερώτηση αν θα προσαρτηθεί η «ΤΔΒΚ» στην Τουρκία, ο Ακιντζί ανέφερε ότι «αυτό είναι που επιθυμείται ουσιαστικά, αυτός είναι ο στόχος στο πίσω μέρος του μυαλού».

Τρίτον, υποστηρίζει πως η Τουρκία λειτουργεί αποτρεπτικά για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο Κυπριακό. Συνδέει δε αυτή την στάση της Άγκυρας με την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος. Καθορίζει δε τούτο χρονικά με τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Βερολίνο, το Νοέμβριο του 2019.

Τέταρτον, επιβεβαιώνει το προφανές. Ότι, δηλαδή, η Τουρκία ελέγχει πλήρως τα κατεχόμενα και επιβάλλει τις αποφάσεις της διά πυρός και σιδήρου. Αναφέρθηκε και στο ρόλο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

  • Τα όσα ανέφερε ο Ακιντζί επιβεβαιώνουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις στην Κύπρο. Τα όσα είπε θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του λεγόμενου διεθνούς παράγοντα. Όχι τόσο για να υπάρξει καταγγελία της κατοχικής δύναμης.

Αυτό δεν επηρεάζει ποσώς την Άγκυρα. Εκείνο που προέχει είναι να αποτραπούν οι τουρκικοί επεκτατικοί σχεδιασμοί, που όπως περιγράφονται από τον τέως κατοχικό ηγέτη είναι η προσάρτηση της Κύπρου.

Αυτό, στο τέλος, έχει σημασία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Η Ολλανδή βουλεύτρια και οι… τροχονόμοι της Λευκωσίας: Η αντίδραση στην επίσκεψη στα κατεχόμενα και οι λογικές ομαλοποίησης με την κατοχή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: