Μας αφορά; Το Ισραήλ, σε αγαστή συνεργασία με την Ουάσιγκτον, στοχεύει πάλι την Τεχεράνη: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Yair Lapid, σε συνάντηση στη Ρώμη. State Department Photo by Ron Przysucha




Χθες, στο δελτίο του OPEN, αναφερθήκαμε στο περιεχόμενο της συνομιλίας των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ για το επεισόδιο στη Θάλασσα του Ομάν, όταν το πετρελαιοφόρο Mercer Street δέχθηκε επίθεση από drones που φαίνεται ότι εκτελούσαν εντολές του Ιράν.

Σήμερα έχουμε κλιμάκωση από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο δέχεται πίεση από την Ιερουσαλήμ για να δοθεί συντονισμένη απάντηση στην Τεχεράνη.

Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενισχύει τις διεθνείς αντιδράσεις και αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο για απάντηση στην πρόκληση, η οποία -όπως σημειώνεται- προήλθε από την Τεχεράνη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε υπουργική ανακοίνωση για την επίθεση εναντίον του τάνκερ συμφερόντων του Ισραήλ, η οποία πρέπει να μελετηθεί και να αναλυθεί ορθά, διότι το Εβραϊκό Κράτος έχει στοχεύσει το Ιράν και δεν κρύβει την πρόθεση του να το κτυπήσει ξανά.

Και πάντα ψάχνει την αφορμή για να επιτεθεί.

Ο κ. Μπλίνκεν σημειώνει ότι συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να εξετάσουμε τα επόμενα βήματά μας και έχουμε διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις εντός και εκτός περιοχής για την κατάλληλη απάντηση, η οποία θα έρθει…

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση του Ισραήλ έχει συμφωνήσει να δράσει, σε ότι αποφασίσει να πράξει, σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός, είχε ενημερώσει τους Αμερικανούς ότι δεν θα ζητήσει άδεια από αυτούς για να επιτεθεί στο Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν, αφού συνεννοήθηκε με την Ιερουσαλήμ και το Λονδίνο, το οποίο επίσης έχει συμφέροντα, ανέβασε τον πήχυ αναλαμβάνοντας το ρίσκο να επιρρίψει όλες τις ευθύνες στο Ιράν, και ο τρόπος που το έπραξε έδειξε ότι όλες οι επιλογές της Ηνωμένων Πολιτειών, τοποθετήθηκαν στο τραπέζι.

Ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εξέτασε τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της. Και μετά την εξέταση αυτή, είμαστε βέβαιοι -αναφέρει ο Αμερικανός υπουργός, ότι το Ιράν εξαπέλυσε αυτήν την επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε δύο αθώα θύματα, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά.

Πρόκειται για ένα φονικό όπλο που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή», σημειώνει στη δήλωση του ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε ότι η Αμερική «ενεργεί συντονισμένα με τις κυβερνήσεις της περιοχής και πέραν αυτής, για να δώσει την αρμόζουσα, άμεση απάντηση».

Σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν:

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτήν την επίθεση, που ακολουθεί μια σειρά επιθέσεων και επιθετικών συμπεριφορών».

Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες, αλλά οι Αμερικανοί φαίνεται ότι έχουν στοιχεία που το ενοχοποιούν. Έχει ενδιαφέρον, πάντως, να δούμε μέχρι πόσο θα το τραβήξει το Ισραήλ και αν οι Αμερικανοί απαντήσουν από κοινού με το Εβραϊκό Κράτος.

Το θέμα μας ενδιαφέρει και γενικά και ειδικά, μετά την επιβεβαίωση ότι η Τουρκία δημιούργησε βάση για drones στην κατεχόμενη Κύπρο, που φαίνεται ότι στοχεύουν το Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε το σοβαρότατο αυτό θέμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, που πήγε την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ, άκουσε από πρώτο χέρι τις ανησυχίες των Ισραηλινών, για την τουρκική αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο.

Η Ιερουσαλήμ δεν ειναι ούτε Λευκωσία, που δεν μπορεί, ούτε Αθήνα που προφανώς δεν θέλει. Όταν κινδυνευει κτυπά και καταστρέφει…

Η ανταπόκριση του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Μεγάλη ανησυχία για τα τουρκικά drones στην Κύπρο, συζήτησαν το θέμα Μπάιντεν-Μητσοτάκης: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: