Στην Κύπρο 3 νεκροί, 433 κρούσματα και 223 νοσηλευόμενοι: Αύξηση των ασθενών στις εντατικές

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται 61 ασθενείς. Photo via KYΠΕ (CNA CYPRUS)




Τρεις άνθρωποι απεβίωσαν από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 467, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 433 (ποσοστό θετικότητας: 0,97%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 από συνολικά 44,475 μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 110,098.

Συνολικά 223 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 90 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 81,17% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Όπως ανακοινώθηκε, 14 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τρεις θάνατοι από τη νόσο COVID-19

Τα τρία πρόσωπα, που απεβίωσαν με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορούν σε άντρα, ηλικίας 56 ετών, που κατέληξε στις 15 Αυγούστου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, γυναίκα, ηλικίας 71 ετών, που κατέληξε στις 16 Αυγούστου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και γυναίκα, ηλικίας 84 ετών, που κατέληξε στις 16 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 467, εκ των οποίων 299 άντρες (64%), και 168 γυναίκες (36%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 77 έτη.

Σύνολο 223 νοσηλευόμενοι, 90 σε σοβαρή κατάσταση

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 223 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 90 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 90 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 47 είναι διασωληνωμένοι, οι πέντε νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 38 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη: στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 54 ασθενείς, 46 στον θάλαμο COVID και 8 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 23 ασθενείς, 13 στον θάλαμο COVID και 10 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού 54 ασθενείς, 43 στον θάλαμο COVID και 11 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας 19 ασθενείς, 16 στον θάλαμο COVID και 3 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου 18 ασθενείς, 12 στον θάλαμο COVID και 6 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στο Μακάρειο Νοσοκομείο 3 ασθενείς στον θάλαμο COVID, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 52 ασθενείς, από τους οποίους οι 47 είναι διασωληνωμένοι και 5 εκτός αναπνευστήρα.

Στα 433 τα νέα περιστατικά
Από τις 44,475 διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα οι 5,927 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 38,548 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 433 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής: 42 κρούσματα από 295 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 7 κρούσματα από 2,407 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, 89 κρούσματα από 2,964 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, 13 κρούσματα από 193 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, 194 κρούσματα από 25,961 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και σε φαρμακεία, 88 κρούσματα από 12,587 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος: 57 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας και  11 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου σε κλειστές δομές.

Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως: στη Λευκωσία έγιναν 5,299 τεστ από τα οποία τα 31 ήταν θετικά, στη Λεμεσό 2,636 τεστ από τα οποία τα 25 ήταν θετικά, στη Λάρνακα 1,339 τεστ από τα οποία τα 6 ήταν θετικά, στην Πάφο 1,180 τεστ από τα οποία τα 15 ήταν θετικά, στην Αμμόχωστο 1,224 τεστ από τα οποία τα 25 ήταν θετικά.

Από τις εξετάσεις σε Οίκους Ευγηρίας δεν εντοπίστηκαν κρούσματα.

Ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην Εθνική Φρουρά.

Αύξηση ασθενών στις εντατικές

Συνολικά 430 ασθενείς με COVID -19 παραπέμφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα και 45 στις εντατικές, με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη να δηλώνει ότι υπάρχει αύξηση των ασθενών στις εντατικές.

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα της διαχείρισης των νοσηλευόμενων ασθενών COVID-19, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, της οποίας προήδρευσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνας Γιαννάκη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από το ΓΤΠ, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Υπουργός ανέφερε πως η σύσκεψη αυτή γίνεται τον τελευταίο ένα μήνα σχεδόν κάθε δύο με τρεις μέρες, για συζήτηση των προβλημάτων και εξεύρεση λύσεων προς εξυπηρέτηση των ασθενών. Τη σημερινή σύσκεψη απασχόλησε ο αριθμός των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και ο προγραμματισμός για τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον Υπουργό.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας είπε, από πλευράς της, πως «εμείς έως σήμερα έχουμε βγάλει έξω προς τον ιδιωτικό τομέα από όλα τα κρατικά μας νοσηλευτήρια, γύρω στους 430 ασθενείς, έχουμε βγάλει έξω περίπου 45 ασθενείς στις εντατικές» και σημείωσε ότι «οι κλίνες στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι ανεξάντλητες».

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 ασθενείς στις εντατικές του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την κα. Γιαννάκη.

Επιπρόσθετα είπε ότι δεν υπάρχει πλέον μία εντατική στο Γενικό Νοσοκομείο, αλλά τρεις.

Σημείωσε δε, ότι μέχρι σήμερα περίπου 23,800 άτομα εμβολιάστηκαν στα walk-in κέντρα εμβολιασμού. «Και με αυτό τον τρόπο, όσους περισσότερους εμβολιασμούς θα έχουμε, τόση μειωμένη προσέλευση θα έχουμε στα κρατικά νοσηλευτήρια. Και η προσέλευση δεν είναι πια στους θαλάμους, λιγόστευσαν εκεί, έχουμε αύξηση στις εντατικές λόγω αυτής της μετάλλαξης η οποία υπάρχει», ανέφερε.

Αναφορικά με τη νέα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο Νοσοκομείο Αναφοράς, η κα Γιαννάκη είπε ότι στο Νοσοκομείο Αναφοράς υπάρχουν 59 ασθενείς και εννέα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Αυτή, όπως είπε, θα βοηθήσει ώστε ασθενείς να μη μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στο Υπουργικό το αίτημα Πανεπιστημίων για φυσική παρουσία φοιτητών στο 80%
——————————————————————————————-
Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα για φοίτηση στα Πανεπιστήμια με φυσική παρουσία στο 80% με προσκόμιση αρνητικού τεστ PCR, ο Υπουργός απάντησε ότι αυτό θα απασχολήσει το Υπουργικό τη Δευτέρα.

«Είναι κάτι που συζητήθηκε με τα Πανεπιστήμια, τα Πανεπιστήμια έχουν ζητήσει φυσική παρουσία φοιτητών στις αίθουσες, για να γίνει φυσική παρουσία πρέπει να υπάρχει ένα ψηλό ποσοστό εμβολιασμένων φοιτητών», ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλα.

 

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας στηρίζει τον υποτακτικό Τατάρ: Η πλέον ρεαλιστική η πρόταση για δύο κράτη

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: