Στάχτη το ξακουστό πευκόμελο της Εύβοιας: Καταστράφηκαν χιλιάδες σμήνη μελισσών [video]

Μελισσοκόμοι της Εύβοιας επιτηρούν τις κατεστραμμένες από τις ολέθριες πυρκαγιές κυψέλες τους. Screenshot via YouTube/ΕΡΤ




Σε απόγνωση βρίσκονται οι μελισσοκόμοι της Εύβοιας, καθώς τα μελίσσια έγιναν στάχτη ενώ το δάσος θα χρειαστεί χρόνια για να αναγεννηθεί.

Ενδεικτικό του πλήγματος που δέχτηκε ο κλάδος, είναι το γεγονός πως το ξακουστό πευκόμελο της Εύβοιας, αντιπροσώπευε το 70% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής.

Έσβησαν οι φωτιές αλλά μαζί τους χάθηκαν χιλιάδες μελισσοσμήνη, η καταστροφή για τους μελισσοπαραγωγούς που είχαν τις κυψέλες τους στην Εύβοια είναι ανυπολόγιστη.

  • «Το δάσος δεν ξαναγίνεται θέλει 30 -40 χρόνια τι θα κάνουμε δεν υπάρχουν δουλειές, 100% κάηκαν όλα», αναφέρει μελισσοκόμος της περιοχής.

Οι παραγωγοί μελιού είναι σε απόγνωση καθώς οι κυψέλες έγιναν στάχτη ενώ ότι κατάφεραν να περισώσουν δεν θα έχε παραγωγή.Το πευκόμελο της Εύβοιας είναι η σημαντικότερη κατηγορία ελληνικού μελιού καθώς αντιπροσωπεύει το 70% της συνολικής παραγωγής της χώρας μας.

Με κίνδυνο της ζωής του ένας μελισσοπαραγωγός έσωσε τις κυψέλες του την ώρα που η πύρινη λαίλαπα κατάκαιγε τα πεύκα στο μαύρο δάσος όμως δεν υπάρχει τίποτα για να τραφούν οι μέλισσες και να επιβιώσουν.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλης Ντούρας: «χάνουμε 5 με 10 χιλιάδες μέλι τώρα με το έγκλημα της Εύβοιας είναι δυσβάσταχτο, εκεί ζούσαμε οι μισοί μελισσοκόμοι της Ελλάδας».

  • Μαζί με τους μελισσοπαραγωγούς και οι πευκάδες που μάζευαν το ρετσίνι θρηνούν, για το καμένο δάσος, το μαύρο παρόν και το δύσκολο μέλλον.

Πηγή: ertnews.gr/Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα, Μαίρη Σκανδάλη, Ευτυχία Πενταράκη, Μάριος Κωνσταντινίδης

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Παράταση απαγορευτικού πρόσβασης σε δάση, άλση, εθνικούς δρυμούς ως 20 Αυγούστου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: