Οπλισμός 85 δισ. στα χέρια των Ταλιμπάν: Κολοσσιαίες ευθύνες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ * Κίνδυνος για όλο τον κόσμο

Ταλιμπάν μαχητές φαίνονται στο πίσω μέρος ενός οχήματος στην Καμπούλ. EPA, STRINGER




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Την στιγμή που συνεχίζεται με αγωνιώδεις προσπάθειες η διαδικασία απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν, αίσθηση προκαλούν εδώ και αρκετές ημέρες τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, στα οποία απαθανατίζονται ο οπλισμός που μένει έρμαιο στα χέρια εξτρεμιστών.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι άνευ προηγουμένου και φαίνεται ότι αποτελεί την αιτία για μια κρίση τεράστιων διαστάσεων στην Ουάσιγκτον, η οποία εξελίσσεται με άγνωστες προς το παρόν διαστάσεις.

Αναφορικά με την κατ’ ουσία εγκατάλειψη μεγάλου όγκου στρατιωτικού υλικού που χρησιμοποιούνταν έως πριν λίγες ημέρες από τον Εθνικό Στρατό του Αφγανιστάν, ο οποίος βέβαια κατέρρευσε μέσα σε λίγες ώρες από την θεαματική προέλαση των Ταλιμπάν μέσα στην Καμπούλ, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι Βετεράνοι που πολέμησαν στην Ασιατική χώρα, ομιλούν για εξοπλισμό αξίας περίπου 85 δισ.

Για μια 20ετία Αμερικανοί και ΝΑΤΟ θέλησαν να οικοδομήσουν στην Ασιατική χώρα έναν Εθνικό στρατό. Και τον εξόπλισαν με ότι καλύτερο υπάρχει, όπου πολλοί θα ζήλευαν. Ο εξοπλισμός αυτός έγινε ώστε, όπως φιλοδοξούσε η Ουάσιγκτον, ν’ αναλάμβαναν τα ηνία της χώρας όλοι εκείνοι που είχαν εκπαιδεύσει.

  • Είναι ένα μοντέλο που εφαρμόστηκε και στην περίπτωση του μεταπολεμικού Ιράκ, μετά τον πόλεμο του 2003, που θέτει ως στόχο την «εθνικοποίηση» των πολεμικών επιχειρήσεων που συνεχίζουν να διεξάγονται σε αυτές τις περιοχές. Η μεγάλη ψευδαίσθηση όμως ήταν αυτή στο Αφγανιστάν καθώς επήλθε πλήρη κατάρρευση των Αφγανικών δυνάμεων σε ελάχιστον χρονικό διάστημα, ακυρώνοντας εντελώς τις οποιεσδήποτε προβλέψεις υπήρχαν στον Λευκό Οίκο βάσει αναφορών των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που έκαναν λόγο για ικανότητα ανάληψης εθνικών επιχειρήσεων εναντίον των Ταλιμπάν.

Από την άλλη πλευρά εύλογο είναι ότι υπάρχει προβληματισμός καθώς πολλά από τα όπλα αυτά περνούν σε επικίνδυνα χέρια.

Ποσότητες όπλων που σοκάρουν…

Πρώην Αξιωματούχος του Πενταγώνου, υπεύθυνος για την αγορά στρατιωτικού υλικού το οποίο οι αμερικανικές δυνάμεις στη συνέχεια προωθούσαν απευθείας για τον εξοπλισμό του Αφγανικού στρατού και την Αφγανική Αστυνομία δήλωσε ευθαρσώς τις ποσότητες που έχουν μείνει πίσω στο Αφγανιστάν και σοκάρει…

«Είναι επίπονο για μένα όπως και για πολλούς βετεράνους που είχαν αποστολή την εκπαίδευση και συμβουλευτική υποστήριξη στο Αφγανιστάν και υποστήριξαν την προσπάθεια εξοπλισμού των Αφγανών.» είπε μεταξύ άλλων το πρώην στέλεχος του Στρατού των ΗΠΑ, για να περάσει στη συνέχεια σε αριθμούς οπλισμού, που θα μπορούσαν να εξοπλίσουν άνετα, με τα πιο σύγχρονα μέσα, μια ολόκληρη χώρα.  

  • Το πρώην στέλεχος έκανε λόγο για 75.000 στρατιωτικά οχήματα, 200 αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων, 600.000 τυφέκια και φορητό οπλισμό όλων των ειδών.

Οι Ταλιμπάν, όπως αναφέρει ο Βετεράνος, αυτή τη στιγμή έχουν περισσότερα ελικόπτερα μεταφορικά Black Hawk, από το 85% των χωρών που το χρησιμοποιούν διεθνώς.

Έχουν πλέον συστήματα νυχτερινής όρασης, συλλογές ατομικής θωράκισης για το προσωπικό, ιατρικά εφόδια.

Και πέραν από αυτό τον ιδιαίτερα βαρύ οπλισμό, στα χέρια των Ταλιμπάν βρίσκονται πλέον, αδιανόητο πως, βιομετρικού ελέγχου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται βάσεις δεδομένων με δαχτυλικά αποτυπώματα, αναγνώριση οφθαλμού και εκτενή στοιχεία για Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι συνεργάζονταν στενά με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια.

«Μόλις μάθαμε ότι σε ενημέρωση την οποία παρακολουθήσαμε ότι η Διοίκηση του Λευκού Οίκου δεν έχει κανένα σχέδιο για να περισυλλέξει όλο αυτό το υλικό και τα εφόδια, όπως και ν’ ανακτήσει το προσωπικό που είναι Αμερικανικού ενδιαφέροντος.»  κατέληξε ο Βετεράνος του Αφγανιστάν…

Πάντως αν αναζητήσει κανείς τις αντιδράσεις του κόσμου για τα τεκταινόμενα στο Αφγανιστάν , μόνο τις τελευταίες 48 ώρες θα παρατηρήσει ότι υπάρχει οργή στις ΗΠΑ για το ότι με αυτές τις ενέργειες αφέθηκε εξοπλισμός από τα χρήματα του Αμερικανού φορολογούμενου, προς τους εχθρούς τους Αμερικανικού έθνους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Στην σκιά των νέων S-400 για την Άγκυρα, η παρουσία του Μπομπ Μενέντεζ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας λέει πολλά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: