Κρίσιμες ώρες: Πύρινος όλεθρος παντού – Καίγονται πάλι Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ολυμπία, Mεσσηνία, Γρεβενά [συνεχής ενημέρωση]

File Photo Πυροσβέστες ρίχνουν νερό για να σβήσουν την φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝ μέσω ΚΥΠΕ




Έναν πρωτοφανή εφιάλτη ζει όλη η Ελλάδα με τα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών να μαίνονται σε όλη τη χώρα καταστρέφοντας δάση και περιουσίες.

Σε δεκάδες πλέον ανέρχονται τα χωριά και οι οικισμοί που εκκενώνονται ή οι κάτοικοί τους γίνονται αποδέκτες οδηγιών από το 112 της Πολιτικής Προστασίας.

Στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας οι φλόγες

Στα διόδια των Αφιδνών έφτασε στις 8 το βράδυ η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει την Πάρνηθα από το μεσημέρι. Πλέον ο κίνδυνος είναι ορατός να περάσουν οι φλόγες απέναντι με όλες τις ολέθριες συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα οι φλόγες απέχουν ελάχιστα μέτρα από το βενζινάδικο που βρίσκεται στα διόδια και τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής κάνουν ρίψεις νερού για να προλάβουν το ενδεχόμενο ενός τρομερού ατυχήματος.

Καίγονται σπίτια στις Αφίδνες: Τίποτα δεν σταματάει την φωτιά

H πυρκαγιά έχει εισβάλλει ήδη στις Αφίδνες και σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες

Στην προληπτική απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού από τη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας προχωρά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με οδηγίες του συντονιστικού κέντρου της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι ευπαθείς θα μεταφερθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας.

 

Εκκενώνονται Κρυονέρι, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες να εκκενώσουν τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/EL/DASIKES-PYRKAGIES

Μήνυμα του 112 στάλθηκε και σε όσους βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία να εκκενώσουν τώρα προς Ωρωπό. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Δύο ελαφρά τραυματίες με εγκαύματα

Δύο τραυματίες υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες του Οpen, στον κόμβο Κρυονερίου. Δεν χρειάστηκαν νοσηλεία σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κίνδυνος μπλακ άουτ στην Αττική

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εφαρμογής προγραμματισμένων περικοπών στην ηλεκτροδότηση, ανάλογα με την εξέλιξη της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ,

Η πυρκαγιά έχει θέσει εκτός λειτουργίας δύο κυκλώματα που τροφοδοτούν το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αγίου Στέφανου, που είναι μια από τις σημαντικότερες υποδομές ηλεκτροδότησης της Αττικής.
Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Βαρυμπόμπη: Στους βασιλικούς τάφους έφτασαν οι φλόγες

Τρεις σοβαρές αναζωπυρώσεις που πήραν διαστάσεις στη Βαρυμπόμπη προκάλεσαν μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.

Η πιο σημαντική σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, είναι προς το Ολυμπιακό χωριό για αυτό και εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας και της Δροσοπηγής. Σύμφωνα με το μήνυμα οι κάτοικοι από την Ιπποκράτειο Πολιτεία πρέπει να κατευθυνθούν προς εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και από Δροσοπηγή προς Αφίδνες και Ωροπό.

Ακολούθησε δεύτερο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους του Κρυονερίου να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες για να μην μπουν καύτρες στα σπίτια τους. Η δεύτερη αναζωπύρωση είναι μέσα στα πρώην βασιλικά κτήματα και η τρίτη στο ρέμα της Χελιδονούς κοντά στις Αδάμες. Και οι τρεις καίνε κομμάτια του δάσους που είχαν γλιτώσει μέχρι στιγμής.

Στο σημείο έσπευσαν πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, ενώ υπάρχουν ήδη ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Νέο μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στη Δροσοπηγή να εκκενώσουν τώρα προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας καθώς η πυρκαγιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών- Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Διπλό μέτωπο φωτιάς στη Μεσσηνία

Εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στη Μεσσηνία με τις φλόγες να έχουν φτάσει στο χωριό Καρνάσι.

Σύμφωνα με το eleftherionline.gr, ήδη σπίτια έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ οι άνεμοι όπως αναμενόταν από το μετεωρολογικό δελτίο έχουν ενταθεί και καθιστούν πολύ δύσκολο το πυροσβεστικό έργο. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην περιοχή, διότι παρά τις προσπάθειες εκκένωσης υπάρχουν πληροφορίες για κατοίκους που δεν έχουν απομακρυνθεί.

Εντολή εκκένωσης μέσω του 112 δόθηκε λίγο μετά τις 3 για χωριά της Μεσσηνίας. Πρόκειται για τα χωριά Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια τα οποία απειλούνται από τη φωτιά που καίει στην περιοχή.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Διαβολίτσι ή στην Άνω- Κάτω Μέλπεια εκκενώστε τώρα προς Ζευγολατειό ή Κεντρικό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Στην περιοχή επιχειρούν σύμφωνα με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής από το βράδυ 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, εθελοντές ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Φωτιά και στον Σμόλικα

Φωτιά ξέσπασε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης στους Πάδες Κόνιτσας. Η φωτιά έχει ξεκινήσει από δασώδη και δύσβατη περιοχή, στις πλαγιές του Σμόλικα.

Ήδη προς το σημείο κινούνται δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ έχει τεθεί σε ετοιμότητα ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας ώστε να παρέμβει με μηχανήματα και υδροφόρες.

Σημειώνεται ότι εκτός Ηπείρου πέρα από ισχυρές δυνάμεις της τοπικής πυροσβεστικής βρίσκεται και το ελικόπτερο το οποίο θα μπορούσε να προσεγγίσει και να επιχειρήσει άμεσα στην περίπτωση αυτή όπως και σε κάθε αντίστοιχη.

Ηλεία: Εγκλωβισμένοι άνθρωποι στο χωριό Κλάδεος

Περισσότερα από 100 άτομα είναι εγκλωβισμένα στο χωριό Κλάδεος στην Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με μαρτυρία τηλεθεάτριας του OPEN η οποία έχει τη μητέρα της στο χωριό. Η κυρία Κανέλλα Φωτοπούλου είπε στο κανάλι πως στο χωριό υπάρχουν ηλικιωμένοι και μητέρες με παιδιά που δεν έχουν φύγει παρά τη φωτιά που καίει στην Ηλεία.

Oι κάτοικοι είναι συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο και κάνουν ό,τι μπορούν με βυτία και κλαδιά. Δεν έχουν μπαταρία να επικοινωνήσουν με κάποιον για να σωθούν, λέει η κυρία Φωτοπούλου απευθύνοντας έκκληση.

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αρχαία Ολυμπία, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις και τα πύρινα μέτωπα.

Στις φλόγες παραδόθηκαν οι Πεύκες, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών Φρίξα και Κορτσά. Νέα πυρκαγιά σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα , στην ευρύτερη περιοχή Κολλυρίου – Λαμπετίου,  η  οποία κατευθύνεται στο χωριό Κρεμαστή. Στην περιοχή επιχειρούν 174 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ενώ ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 6 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα και στο Χελιδόνι, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές αρχές για τη Βύλιζα, που σύμφωνα με το ilialive.gr υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Δύο κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας, που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής. Ο ένας κάτοικος φέρει ελαφρά εγκαύματα στην παλάμη του χεριού του και στα πόδια, ενώ ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, λόγω των καπνών.

Στο χωριό Πεύκες καίγονται σπίτια, περιουσίες και αμνοερίφια, ενώ οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε γειτονικά χωριά για να σωθούν.

Δραματική η κατάσταση στην Εύβοια

Στην Εύβοια συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η ευρύτερη περιοχή Λίμνης Ευβοίας.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Αννης

Νωρίτερα, εγκατέλειψαν άρον άρον το χωριό Κεχριές οι κάτοικοι καθώς το τεράστιο μέτωπο που δεν μπορεί να σταματήσει είχε φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια. Λίγο πριν τις 10.00 εστάλη και επισήμως μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους των Κεχριών να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Μαντούδι.

Τη στιγμή που τα βλέμματα είναι στραμμένα στα χωριά Κεχριές και Δάφνη, όπου δημιουργούνται ζώνες προστασίας, έχουν ήδη αναπτυχθεί τουλάχιστον 3 τεράστια μέτωπα που προχωρούν ανεξέλεγκτα πλέον προς διάφορες κατευθύνσεις κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά απειλώντας να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα.

Στη Δάφνη και τις Κεχριές δίδεται μάχη από πυροσβέστες, εθελοντές, αλλά κυρίως κατοίκους της περιοχής, ρητινοσυλλέκτες οι περισσότεροι που γνωρίζουν το δάσος πολύ καλά, για να δημιουργήσουν ζώνες έτσι ώστε η φωτιά να μην απειλήσει τους οικισμούς.

«Είναι μία τιτάνια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί, άνθρωποι και μηχανές, και πιστεύω ότι τη δίνουμε με καλούς όρους για να την κερδίσουμε», δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, και, όπως διευκρινίζει, «με καλύτερους όρους την δίνουμε για το χωριό Δάφνη και προσπαθούμε όλοι μας πολύ περισσότερο για το χωριό Κεχριές».

Από την ίδια πλευρά τη φωτιάς δηλαδή την ανατολική, έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέτωπο το οποίο κινείται βόρεια και πάνω από το χωριό Σκεπαστή με κατεύθυνση προς το χωριό Αμέλαντες που έχει εκκενωθεί από τα ξημερώματα. Το μέτωπο αυτό τις πρωινές ώρες ενώθηκε και με το μέτωπο από το χωριό Κουρκουλοί με επίσης βόρεια κατεύθυνση προς Αμέλαντες.

Η φωτιά στη Μεσσηνία επεκτείνεται – Εκκενώθηκαν κι άλλοι οικισμοί

Εντολή για την εκκένωση 3 οικισμών που βρίσκονται στην Αρκαδία δόθηκε εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που καίει από την Τετάρτη στη Μεσσηνία. Πρόκειται για τα χωριά Βάστα, Ίσαρης και Χράνοι.

Πύρινη κόλαση και στην Ελαία Φωκίδας – Καίγονται σπίτια

Μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην Ελαία Φωκίδας.

Σύμφωνα με το nafpaktianews, η φωτιά καίει ήδη τα πρώτα σπίτια στην περιοχή. Η περιοχή έχει εκκενωθεί, καθώς νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων.

Πριν από λίγο, με νέο μήνυμα του 112 ζητήθηκε η εκκένωση και την Καλλιθέας Φωκίδας. Το μήνυμα αναφέρει «Αν βρίσκεστε στην Καλλιθέα Φωκίδας εκκενώστε τώρα προς Άγιο Σπυρίδωνα». Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ρόδος: Υπό έλεγχο η αναζωπύρωση στην περιοχή Καλαμώνας

Τέθηκε υπό έλεγχο η αναζωπύρωση που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα σήμερα στην περιοχή Καλαμώνας της Ρόδου.

Για να τεθεί υπό έλεγχο πραγματοποιήθηκαν ρίψεις νερού από το πυροσβεστικό ελικόπτερο, ενώ παράλληλα έσπευσαν στο σημείο της αναζωπύρωσης ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές

Σημειώνεται πως για πέμπτη ημέρα σήμερα όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και οι εθελοντές εξακολουθούν να βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται σε διάφορα σημεία.

Κέρκυρα: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Χαλικούνα

πό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στη Νότιο Κέρκυρα, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, στην περιοχή του Χαλικούνα.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με 15 πυροσβέστες, ενώ από αέρος συνέδραμαν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου πετζετέλ.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά κατάφερε να κάψει τρία στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Μητσοτάκης: Η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες – Mήνυμα για την κλιματική αλλαγή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: