Ο “Φιλελεύθερος” αποκαλύπτει επιστολή Μπορέλ για την Τουρκία: Τι γράφει στο Νίκο Χριστοδουλίδη…

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης (Δ) και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ (Α), στις Βρυξέλλες. Photo via Copyright: European Union




Η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και η στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παράγοντες που επηρεάζουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο Ζοζεπ Μπορέλ σε απαντητική επιστολή του προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, την οποία ο «Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει, υπογραμμίζει την ανάγκη η τουρκική συμπεριφορά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να αποδεικνύει την αξιοπιστία της τουρκικής πλευράς και παράλληλα να έχει συνέχεια. Το κείμενο υπογράφει ο συνάδελφος Ανδρέας Πιμπίσιης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαντούσε σε επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις του περασμένου Ιουλίου στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου. Πρόκειται για το περιστατικό με την παρενόχληση και τη ρίψη πυροβολισμών από τουρκικό πολεμικό πλοίο εναντίον σκάφους της λιμενικής Αστυνομίας στην περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε υπογραμμίσει πως το περιστατικό της 16ης Ιουλίου 2021 λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες, τόσο από πλευράς Ηνωμένων Εθνών όσο και από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην επιστολή του ο Ζοζέπ Μπορέλ τονίζει πως «η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι αξιόπιστη και βιώσιμη, χωρίς πισωγυρίσματα, για να αποδείξει ότι οι προθέσεις που εκφράζει είναι γνήσιες και ότι διατηρείται η αποκλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή».

Συνεχίζοντας ο Ύπατος Εκπρόσωπος διαβεβαιώνει τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών ότι από δικής του πλευράς θα συνεχίσει να στέλνει «τα απαραίτητα μηνύματα προς την Τουρκία» και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να εργάζεται «στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναζητώντας μια σχέση συνεργασίας με την Τουρκία και με αμοιβαίο όφελος, εφόσον η Τουρκία είναι πραγματικά πρόθυμη για να το πράξει». Επισημαίνει δε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα καθώς και αυτών των κρατών μελών της αλλά «και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».

Στην αρχή της επιστολής του ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει πως μαζί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν πολλές φορές για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και προσθέτει:

«Η ΕΕ έχει αναπτύξει μια πολύ ξεκάθαρη θέση σχετικά με αυτά τα θέματα. Η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά σ’ ό,τι αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και ειρηνική επίλυση των διαφορών. Επιπλέον, η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και αντ’ αυτού πρέπει να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί του θαλάσσιου και εναέριου χώρου τους».

Συνεχίζοντας ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει στον Κύπριο ΥΠΕΞ ότι από της αναλήψεως των καθηκόντων του ως Ύπατος Εκπρόσωπος αναλαμβάνει συνεχώς προσπάθειες «για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην περιοχή». Σημειώνει πως «η απόσυρση των τουρκικών γεωτρητικών σκαφών από την περιοχή ήταν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Παρ’ όλα αυτά, αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, θλιβερά περιστατικά όπως αυτό που περιγράφεται στην επιστολή (της 16ης Ιουλίου 2021) έρχονται να υπενθυμίσουν πόσο εύθραυστη είναι η αποκλιμάκωση και γι’ αυτό χρειάζεται περαιτέρω εδραίωση.

  • Η καταγγελία του ΥΠΕΞ για το συμβάν της 16ης Ιουλίου 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης με επιστολή του (την οποία ο «Φ» έχει δει) προς τον Ζοζέπ Μπορέλ τον ενημερώνει «για ένα εξαιρετικά ανησυχητικό περιστατικό που συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου 2021, στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πιο συγκεκριμένα, στις 3.30 το πρωί «μικρό σκάφος της λιμενικής αστυνομίας της ΚΔ που πραγματοποιούσε τακτική περιπολία στην περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας «και ενώ βρισκόταν σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Κύπρου, προσεγγίστηκε, παρενοχλήθηκε και εμποδίστηκε στο να εκτελέσει την αποστολή του, από τουρκική ακταιωρό που έπλεε με κατεύθυνση από την περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας».

Συνεχίζοντας ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον ΥΕ της ΕΕ πως «απέναντι στην επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της τουρκικής ακταιωρού το σκάφος της λιμενικής αστυνομίας της ΚΔ, του οποίου το πλήρωμα απαριθμεί τρία μέλη, κατευθύνθηκε πίσω στο λιμάνι του Κάτω Πύργου», και προσθέτει: «Σε απόσταση τεσσάρων ναυτικών μιλίων από το λιμάνι, η τουρκική ακταιωρός έριξε προειδοποιητικά πυρά και συνέχισε να ακολουθεί και να παρενοχλεί το σκάφος της λιμενικής Αστυνομίας καθώς αυτό κατευθυνόταν προς το λιμάνι, φτάνοντας σε απόσταση 300 μέτρων από την ακτή πριν επιστρέψει στις κατεχόμενες περιοχές».

Ο ΥΠΕΞ αναφέρει πως είναι λυπηρό ότι το γεγονός αυτό συνέβη, όταν από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας ευρύτερα «αφιερώνεται προσπάθεια και πόροι» με στόχο «να επιτευχθεί αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων οι οποίες είναι εστίες έντασης στις θαλάσσιες ζώνες της ΚΔ».

Ο Ν. Χριστοδουλίδης υπογραμμίζει πως «το περιστατικό από μόνο του, χρησιμεύει στο να αποκαλυφθεί, για άλλη μια φορά, η κατάφωρη αδιαφορία της Τουρκίας στις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου». Σημειώνει πως αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας «έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία είναι επιτακτική ανάγκη να διευκολυνθεί η δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών».

Φωτοτυπία της επιστολής του κ. Μπορέλ στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου

Δύσκολος προβλέπεται ο Σεπτέμβριος, το σύστημα υγείας της Κύπρου ξεπέρασε τα όρια του, υποστηρίζει ο Δρ. Αρμεύτης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: