Ο Μπάιντεν -μέσω του αρχηγού της CIA- ζήτησε παράταση και οι Ταλιμπάν απάντησαν αρνητικά: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπαίντεν απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό. EPA, Ken Cedeno, POOL




Προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην Ουάσιγκτον, θα λέγαμε αίσθηση και σοκ μαζί, η πληροφορία ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς μετέβη μυστικά στην Καμπούλ και είχε συνάντηση με τον αρχηγό των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ.

Πρόκειται για εντυπωσιακή εξέλιξη. Είναι κάτι για το οποίο δεν μας είχε συνηθίσει η υπερδύναμη. Ο απεσταλμένος του προέδρου Τζο Μπάιντεν να συναντά ένα μισητό εχθρό, εν μέσω μίας ταπεινωτικής αποχώρησης των Αμερικανών…

Η μετάβαση του διευθυντή της CIA στην αφγανική πρωτεύουσα, έγινε με εντολή του προέδρου Μπάιντεν, που ακολουθεί μία «συνετή», όπως λένε οι συνεργάτες του, πολιτική έναντι των Ταλιμπάν.

Στόχος ήταν η παράταση της προθεσμίας εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία φαίνεται ότι δεν επιτεύφθηκε. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, που εκπορεύονται από το Λευκό Οίκο, ο κ. Μπάιντεν θα ανακοινώσει ότι την 31η Αυγούστου οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν, μετά την απόρριψη του αιτήματός του από τους Ταλιμπάν.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, θα ήθελε, μετά την οριστική αποχώρηση των Αμερικανών, να διατηρήσει μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας προς όφελος και των δύο πλευρών.

Τώρα πως θα συμβεί αυτό είναι μία άλλη κουβέντα, με δεδομένο ότι οι Ταλιμπάν μισούν τους Αμερικανούς και τους θεωρούν κατακτητές της πατρίδας τους.

Ο Λευκός Οίκος και η CIA δεν επιβεβαίωσαν τη συνάντηση, που αποκάλυψε η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ.

Φαίνεται, πάντως, ότι η κυβέρνηση εισήλθε εδώ και δύο περίπου εβδομάδες σε μία διαδικασία συνομιλιών με τους Ταλιμπάν με στόχο την παράταση του χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των Αμερικανών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και μετά την 31η Αυγούστου.

Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου πιέζει το Λευκό Οίκο για αλλαγή της προθεσμίας, αν και επίσημα λένε άλλα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επέμενε στην τακτικη ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι δεν ζητήθηκε παράταση.

Την ίδια στιγμή, το Πεντάγωνο συνεχίζει την αποστολή στην Καμπούλ του πιο μοντέρνου αμερικανικού πολεμικού υλικού, καθώς πρέπει να διασωθούν ακόμα χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες και Αφγανοί σύμμαχοί τους. Και για τη διάσωσή τους μπορεί να πρέπει να διεξαχθούν επιχειρήσεις πέραν και της Καμπούλ.

Η διχογνωμία αυτή συνταράσσει την κυβέρνηση, αλλά ο κ. Μπάιντεν φαίνεται να μην ακούει κανένα. Πιστεύει στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Ακόμα και αν παραμείνουν στο Αφγανιστάν Αμερικανοί πολίτες και Αφγανοί συνεργάτες της Ουάσιγκτον.

Το θέμα συζητήθηκε σε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συμμετείχε και σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των χωρών που αποτελούν την G7.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπάιντεν δεν επιθυμεί αλλαγή του χρονοδιαγράμματος, αλλά ζήτησε ταυτόχρονα από το Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για παράταση της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Χθες πραγματοποιήθηκε μία απόρρητη ενημέρωση στα μέλη της Επιτροπής της Βουλής που είναι αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες, όπου λέγεται ότι ακούστηκαν φοβερά πράγματα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής, Άνταμ Σιφ, που είναι Δημοκρατικός δεν έκρυψε τα λόγια του. Είναι απίθανό, όπως είπε, να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι την 31η Αυγούστου.

«Νομίζω», είπε, «ότι είναι εφικτό αλλά πολύ απίθανο, με δεδομένο τον αριθμό των Αμερικανών που χρειάζεται να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τη χώρα».

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Θα μείνουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στην Καμπούλ; Θα αλλάξει απόφαση ο κ. Μπάιντεν; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: