Μεγάλη ανησυχία για τα τουρκικά drones στην Κύπρο, συζήτησαν το θέμα Μπάιντεν-Μητσοτάκης: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβιβάζεται στο προεδρικό ελικόπτερο αναχωρώντας από το Λευκό Οίκο για το Καμπ Ντέιβιντ. EPA, SARAH SILBIGER, POOL




Μία σειρά χωρών, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, έχουν θέσει το θέμα της τουρκικής αεροπορικής βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο, και συγκεκριμένα στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, καθώς ανησυχούν ότι η Τουρκία θα κάνει χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για επιθετικές ενέργειες εκτός των συνόρων του νησιού.

Στρατιωτικές πηγές συμφωνούν ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται τα συγκεκριμένα όπλα εναντίον της Κύπρου καθώς ελέγχει πλήρως το νησί. Και η αεροπορική βάση και η υπό δημιουργία ναυτική βάση, στοχεύουν πρωτίστως στο Ισραήλ και ακολούθως στην Αίγυπτο, και αφορά τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για την Παλαιστίνη.

Για τα θέματα αυτά, αλλά και για τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Η εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου αποκαλύπτει στο φύλλο της Κυριακής ότι η πρώτη αντίδραση προήλθε από τους Αμερικανούς. Αναφέρει ότι το θέμα της βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο συζητήθηκε κατά τη συνομιλία που είχε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον περασμένο Μάρτιο.

Στο μεταξύ έχουν γίνει διεργασίες και συζητήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκύπτει. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες προέρχονται από το Ισραήλ και είναι σημαντικό πως το θέμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών συζητήθηκε στις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Ενέργειας. Η προκλητική Τουρκία και η επιθετικότητά της στην ανατολική Μεσόγειο ήταν στα πρώτα θέματα συζήτησης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ταγίπ Ερντογάν επίτηδες δεν έκανε αναφορές στις δύο βάσεις κατά την παράνομή επίσκεψη του στην Κύπρο. Δεν ήταν τόσο λόγω των αντιδράσεων, αλλά σε τούτη τη φάση αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Θυμίζουμε ότι πριν από την επίσκεψη οι επίσημες διαρροές ανέφεραν ότι ο Ερντογάν θα έκανε τα εγκαίνια των δύο βάσεων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Τέλος, η εφημερίδα αποκάλυψε τους δύο όρους, τα δύο τελεσίγραφα καλύτερα, του Ερντογάν προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Απαιτεί εκ προοιμίου αναγνώριση και διασφάλιση του καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση αδιεξόδου για να αποδεχθεί την επανέναρξη των συνομιλιών. Στο θέμα αυτό στηρίζεται πάλι από τους Βρετανούς.

Επίσης θα προχωρήσει κανονικά και σε νέες παράνομες ενέργειες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς και όλα τα μέλη του Σ.Α. πλην των Βρετανών.

Κλείνοντας Γιάννη αξίζει να αναφερθούμε στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Συζήτησαν την επίθεση εναντίον ισραηλινής ιδιοκτησίας πλοίου, στον Περσικό Κόλπο. Αφήνεται να εννοηθεί ότι ευθύνεται το Ιράν. Σημειώνουν -και αυτό προκαλεί εντύπωση- ότι εξέτασαν και τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Η ανταπόκριση του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Ποιος ξέρει; Μπορεί το λάθος του Ερντογάν με την Αμμόχωστο, πολιτικά και διπλωματικά, να αποδειχθεί “θανάσιμο”… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: