Με fast track διαδικασίες αποζημίωσεις στους πυρόπληκτους: Με απλή υπεύθυνη δήλωση η αίτηση

File Photo Ελικόπτερο της πυροσβεστικής πραγματοποποιεί ρίψεις νερού κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή των Θρακομακεδόνων ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ μέσω ΚΥΠΕ




Πακέτο μέτρων που παραπέμπει -και- σε άμεσες αποζημιώσεις ύψους έως 20 χιλιάδων ευρώ, για σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς από την πύρινα λαίλαπα θα εγκριθεί, όπως αναμένεται, σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.

Κατ’ αρχάς γι’ αυτό καθ’ αυτό το «πακέτο» των επιχορηγήσεων σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατ. Ευρώ ειδικά όσον αφορά σε Αττική και Εύβοια. Αν συνυπολογιστούν οι ζημιές στην Πελοπόννησο, το κόστος για τον Προϋπολογισμό ανεβαίνει πάνω από τα 600 εκατ. Ευρώ. Ως συμπληρωματική χρηματοδότηση μπορεί να αξιοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης.

Στόχος είναι οι πρώτες αποζημιώσεις να δοθούν εντός δέκα ημερών και μετά την καταγραφή των ζημιών να προωθηθεί η συνολική δέσμη μέτρων που εξετάζεται και αφορά στη συνολική δέσμη μέτρων για την στεγαστική αποκατάσταση των κτιρίων με 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, την επιχορήγηση επιχειρήσεων μέσα από το σύστημα προκαταβολών, τις αναστολές εργαζομένων, την επιδότηση ενοικίου αλλά και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για έξι μήνες και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα φυσικά πρόσωπα θα ενισχυθούν αρχικά με 600 ευρώ (από το υπουργείο Εσωτερικών) και με έως 6.000 για οικοσκευή. Η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας προς το κυβερνητικό επιτελείο κατά την χθεσινή σύσκεψη πρόβλεπε -λένε οι ίδιες πληροφορίες- αποζημίωση 15.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 8.000 ευρώ για τις κατοικίες που έχουν μερικώς καταστραφεί και είναι προσωρινά μη κατοικήσιμες και 3.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες.

Αξίζει να αναφερθεί  η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη να πακεταριστεί το ποσό της πρώτης αποζημίωσης, το οποίο θα φτάνει περίπου τις 20.000 ευρώ. Έτσι, μετά από εισήγηση του οικονομικού επιτελείου η οποία και εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους περίπου μισού δισ. ευρώ, ενώ είναι στα σκαριά η αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης- χθες ο Θ. Σκυλακάκης ενημέρωσε ότι αποταμιεύτηκαν τα πρώτα 4,2 δις από την Ε.Ε. για διάφορες δράσεις- αλλά και επιπρόσθετων που αναμένονται από την Ευρώπη για τους πυρόπληκτους. Απέναντι δε στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και τα αιτήματα των δημάρχων η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι ενισχύεται η Πολιτική Προστασία με 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ, θα διατεθούν για την αναδάσωση 224 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, και επίσης 110 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες.

Πέρα από το στοίχημα της επαρκούς κάλυψης των πυρόπληκτων, το δεύτερο μεγάλο στοίχημα αφορά στην ταχύτητα των διαδικασιών. Αν και το νομικό πλαίσιο του 4797/2021 προβλέπει ειδικές διαδικασίες, με τη συνδρομή ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας έτσι ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, οι δραματικές εξελίξεις πρόλαβαν την έκδοση των αναγκαίων Αποφάσεων εξ ου και η απόφαση να χρησιμοποιηθεί το «εργαλείο» των προκαταβολών, που ούτως ή άλλως προβλέπεται στο νέο πλαίσιο. Με απλή υπεύθυνη δήλωση (και προφανώς την αυτόματη ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων πολιτών- ακινήτων) θα προχωρά η διαδικασία της άμεσης επιχορήγησης, με τις λεπτομέρειες να εξειδικεύονται σήμερα μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Μητσοτάκης: Ζητώ συγνώμη για τις αδυναμίες * 500 εκ. ευρώ για Αττική και Εύβοια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: