Κρήτη: Έβρασαν τα σταφύλια από τον καύσωνα – Ανησυχούν για τις εξαγωγές οι αμπελουργοί

File photo Ένας εργάτης περπατάει πίσω από καφάσι γεμάτο με σταφύλια, κατά η διάρκεια τρύγου σε αμπελώνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ μέσω ΚΥΠΕ




Ακάθεκτος επιμένει ο καύσωνας στη χώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες να έχουν μετατρέψει τις πόλεις σε καζάνια που βράζουν, καθώς δεν υποχωρούν ούτε τις βραδινές ώρες.

Η ζέστη όμως δεν έχει επιπτώσεις μόνο μέσα στους αστικούς ιστούς, καθώς προκαλεί ζημιές και στις αγροτικές παραγωγές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο παρατεταμένος καύσωνας των τελευταίων ημερών έχει προξενήσει ζημιές στα αμπέλια και στις ελαιοκαλλιέργειες της Κρήτης. Σημειωτέον ότι σε ορισμένες περιοχές στα νότια του νησιού ο υδράργυρος ξεπέρασε και τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ παράλληλα έπνεαν καυτοί άνεμοι.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν τις μη ποτιστικές ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και τα αμπέλια, την ώρα, μάλιστα, που η συγκομιδή έχει, λόγω των καιρικών συνθηκών, ξεκινήσει πρώιμα.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τα σταφύλια στα αμπέλια που έχουν πληγεί «έβρασαν», αφυδατώθηκαν και άρα δεν είναι εμπορεύσιμα. «Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν φέτος για εξαγωγή πάνω από πέντε χιλιάδες τόνοι σταφύλια, όταν άλλες χρονιές εξάγονται δεκαπέντε χιλιάδες τόνοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η ζημιά σε όλη της την έκταση θα φανεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, δεδομένου ότι οι συνθήκες καύσωνα αναμένεται να ενταθούν και να διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή, 6 Αυγούστου.

Το πλήγμα από τις καιρικές συνθήκες έρχεται σε περίοδο τρύγου για πολλούς αμπελουργούς, που δε θα προλάβουν να ανταμειφθούν για τους κόπους τους, καθώς φέτος η χρονιά είναι ιδιαίτερα πρώιμη.

Το προεδρείο και μέλη της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα επισκεφθούν καλλιέργειες σε όλο το νησί και τη Δευτέρα θα μεταβούν στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ζητήσουν να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

Πληροφορίες από ΕΡΤ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Περισσότερα από 250 άλογα διασώθηκαν τη νύχτα από τις φλόγες της Βαρυμπόμπης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: