Και πάλι ανοχύρωτη η Αττική: Καίγονται σπίτια, ευτυχώς όχι άνθρωποι σε Βαρυμπόμπη και Τατόι [συνεχής ενημέρωση]

Πυροσβέστες της Πολιτικής Προστασίας προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη Βαρυμπόμπη, Τρίτη 03 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Για μια κόμη φορά η Αττική αποδεικνύεται ανοχύρωτη καθώς ούτε η πολιτεία, ούτε οι τοπικές αρχές, αλλά ούτε καν οι κάτοικοι δεν μπορούν να σταματήσουν μια μεγάλη φωτιά δίπλα και μέσα σε οικστική ζώνη.

Η φωτιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και του Τατοΐου ξεκίνησε το μεσημέρι. Ενώ δεν υπήρχαν πολύ ισχυροί άνεμοι στην περιοχή οι υψηλές θερμοκρασίες, η πυκνότητα του δάσους και η μη ύπαρξη εκτεταμένων αντιπυρικών ζωών μέσα σε λίγη ώρα η κατάσταση ξέφυγε και τα μέτωπα της φωτιάς άρχισαν να κινούνται ανεξέλεγκτα προς όλες τις κατευθύνσεις ανάλογα με τις πνοές του ανέμου.

Από την αρχή στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής λίγο αργότερα τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Τίποτε όμως δεν στάθηκε ικανό να περιορίσει την εξάπλωση της φωτιάς που έλαβε σταδιακά πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Προοδευτικά οι φλόγες πλησίασαν τα σπίτια του οικισμού και έγινε διακοπή της κυκλοφορίας ενώ δόθηκε και εντολή εκκένωσης τόσο της Βαρυμπόμπης όσο και του οικισμού Αδάμες.

Έως αυτή τη ώρα δεν είναι γνωστή ούτε η αρχική αιτία της φωτιά -ο ΑΔΜΗΕ διέψευσε ότι οφείλεται σε εγκαταστάσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μυστήριο περιβάλει και τις συνεχείς εκρήξεις που καταγράφονται στην περιοχή και από τηλεοπτικές κάμερες.

Η κατάσταση όσο πλησιάζει η νύχτα αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δραματική και επικίνδυνη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται και επιχειρούν με εναέρια μέσα αλλά και από εδάφους με το βασικό επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής να στρέφεται προς τον οικισμό Αδάμες, οποίος εκκενώθηκε.

Το σχέδιο της Πυροσβεστικής είναι να μην περάσει η φωτιά από τις Αδάμες καθώς μετά ξεκινά το ρέμα της Χελιδονούς το οποίο είναι αμιγώς δασική έκταση κάτι το οποίο θα μπορούσε να κάνει την κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Η κατάσταση στην περιοχή και ειδικά στη Βαρυπόμπη είναι δραματική καθώς σπίτια τυλίγονται στις φλόγες.

«Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη είναι ανεξέλεγκτη και έχουν κινητοποιηθεί πολλές δυνάμεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

Λίγο μετά τις 17:00, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης εμφανίστηκαν άλογα, που έφυγαν από τους Ιππικούς Ομίλους οι οποίοι λειτουργούν στην περιοχή.

Λόγω της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, εκκενώθηκε κατασκήνωση στην περιοχή στην οποία βρίσκονταν περίπου 80 παιδιά

Από νωρίς η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη είχε τρία μέτωπα.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν μάχη για να μη φτάσει η φωτιά στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, ενώ η Πυροσβεστική είχεέτοιμο σχέδιο εκκένωσης

Το πρώτο μέτωπο ήταν στην Άνω Βαρυμπόμπη, το δεύτερο μέτωπο προς τον Ιππικό Όμιλο, και το τρίτο και σοβαρότερο προς την Εθνικό Οδό.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην Άνω Βαρυμπόμπη πήρε νωρίς επικίνδυνες διαστάσεις με τις δυνάμεις που επιχειρούν να προσπαθούν να την ελέγξουν.

Γ. Πατούλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κρίσιμες οι επόμενες ώρες»

«Ο μηχανισμός πυρόσβεσης είναι σε πλήρη ανάπτυξη με μεγάλες εναέριες και επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν προκειμένου να ανακοπεί το πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε το μεσημέρι, στη βόρεια Βαρυμπόμπη κατακαίοντας πυκνή δασική έκταση», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας συνδράμει από την πρώτη στιγμή με 14 υδροφόρες και μεγάλα σκαπτικά οχήματα μαζί με τις εθελοντικές ομάδες.

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζει ο κ. Πατούλης τη συνεχή εναλλαγή της φοράς του ανέμου. «Αν και δεν είναι ισχυρός μεταβάλλει τη φορά του μετώπου, το οποίο μαίνεται σε πυκνόφυτη δασική έκταση από όπου διέρχεται επίσης δίκτυο ηλεκτροδότησης» προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι σημειώνονται μικρές εκρήξεις και εκδηλώνονται συνεχώς μικροεστίες, που σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο καύσωνα και εύφλεκτο υλικό καθιστούν πολύ δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης. «Οπωσδήποτε κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες έως το ηλιοβασίλεμα για την επιχειρούμενη προσπάθεια κατάσβεσης», επισημαίνει ο περιφερειάρχης.

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Φωτιές και εκκενώσεις σε Εύβοια, Μεσσηνία, Λακωνία, Αχαϊα, Κω

Κόλαση φωτιάς στη Βαρυμπόμπη: Οι φλόγες καίνε σπίτια του οικισμού – Στέλνουν τους κατοίκους προς Θρακομακεδόνες [photos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: