Καμία ντροπή; Οι Εγγλέζοι δίνουν στην Ελλάδα δύο γερασμένα πολεμικά πλοία για να πάρουν το συμβόλαιο για τις φρεγάτες!

Το πολεμκό πλοίο HMS Monmouth, που προσφέρει η Βρετανία στην Ελλάδα. Φωτογραφία Royal Navy




Δύο από τα γερασμένα υπό απόσυρση πολεμικά πλοία της Βρετανίας πρόκειται να προσφερθούν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για να βοηθήσουν τη Babcock International να κερδίσει μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων λιρών με την Ελλάδα, για την κατασκευή νέων φρεγατών και την αναβάθμιση του στόλου της.

Τα παραπάνω γράφει η βρετανική εφημερίδα The Times, (κείμενο Robert Lea). Σημειώνει σχετικά:

Σύμφωνα με πληροφορίες η Βρετανία θα προσφέρει τα πλοία HMS Monmouth και HMS Montrose, δύο πλοία 30 ετών, Τύπου 23, στην προτεινόμενη συμφωνία για τον εξοπλισμό των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων με τις νεότερης κατηγορίας φρεγάτες του Βασιλικού Ναυτικού, Τύπου 31, για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Η Babcock, που εδρεύει στο Rosyth, είναι κατασκευαστής πολεμικών πλοίων και στρατιωτικής υποστήριξης, στην οποία έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Άμυνας η κατασκευή πέντε φρεγατών γενικής χρήσης Τύπου 31 για το Βασιλικό Ναυτικό. Το σχέδιο του Υπουργείου Άμυνας ήταν ανέκαθεν όχι μόνο να χρησιμοποιήσει τον Τύπο 31 για να αυξήσει τον φθίνοντα αριθμό των σκαφών του Βασιλικού Ναυτικού, αλλά και να προωθήσει το μοντέλο για εξαγωγή ώστε να βοηθήσει στην ανάκτηση των χρημάτων των φορολογουμένων.

Το πρώτο τεστ της εμπορευσιμότητας του Τύπου 31 ήρθε σε έναν πεντάπλευρο διαγωνισμό για τη σύναψη συμβολαίου με την Ελλάδα, καθώς διπλασιάζει τις αμυντικές δαπάνες της για να αντιμετωπίσει τις εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι μαζί με την Babcock προσφέρθηκαν να κατασκευάσουν τέσσερις νέες φρεγάτες Τύπου 31 για την Ελλάδα, καθώς και να αναβαθμίσει η Babcock τις υπάρχουσες γερμανικές φρεγάτες κατηγορίας Hydra, ηλικίας 30 ετών, του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Το σχέδιο θα είναι πιθανότατα να κατασκευαστεί τουλάχιστον το πρώτο Τύπου 31 σκάφος στο Rosyth, αλλά στη συνέχεια να μεταφερθεί η παραγωγή σε ναυπηγεία στην Ελλάδα, τα οποία ο Babcock θα βοηθούσε στην αναβάθμιση.

Ωστόσο, καθώς πηγές της βιομηχανίας επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται επίσης να ενισχύσει το ναυτικό της, το Ηνωμένο Βασίλειο προσέφερε, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Babcock, δύο φρεγάτες Τύπου 23, για τις οποίες η πρόσφατη ολοκληρωμένη επιθεώρηση άμυνας αποφάνθηκε ότι θα παροπλιστούν. Το HMS Monmouth, το οποίο πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του προστατεύοντας τη ναυτιλία από τους Σομαλούς πειρατές στα ανοιχτά της ανατολικής Αφρικής, έχει δέσει στο λιμάνι. Το HMS Montrose είναι σε αποστολή αντι-λαθρεμπορίας ναρκωτικών στον Κόλπο και αναμένεται να βγει εκτός δράσης το επόμενο έτος. Η Babcock και η βρετανική κυβέρνηση ανταγωνίζονται τέσσερις συμμάχους του ΝΑΤΟ στο διαγωνισμό για το ελληνικό συμβόλαιο.

Η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία έχουν προσφέρει όλες παρόμοιες συμφωνίες, προσφέροντας ως προσωρινή λύση φρεγάτες από τα ναυτικά τους. Οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να κατασκευάσουν τέσσερις φρεγάτες στο αμερικανικής ιδιοκτησίας ναυπηγείο στο ελληνικό νησί της Σύρου.

Ο Τύπος 31 έχει χλευαστεί από κάποιους ως η ενσάρκωση της μειωμένης ναυτικής δύναμης της Βρετανίας. Μια βασική φρεγάτα Τύπου 31 κοστίζει 250 εκατομμύρια λίρες ενώ ένα πλοίο Τύπου 26 1,25 δισεκατομμύρια λίρες – αν και στην πραγματικότητα πιθανότατα θα κοστίσει 400 εκατομμύρια λίρες για να γίνει ο Τύπος 31 έτοιμος για δράση. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε: “Η παροχή του Τύπου 31 σε εταίρους θα εξασφαλίσει οικονομική αποδοτικότητα για τους φορολογούμενους”.

ΠΗΓΗ: The Times, Robert Lea – Britain’s ageing frigates are a gift in Greek navy deal

Ανακοινώθηκε η συνεργασία της Lockheed Martin με ελληνικές εταιρείες για το πρόγραμμα αναβάθμισης του Π.Ν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: