Καύσωνας: Σε τεντωμένο σχοινί το ηλεκτρικό σύστημα – Οι τιμές σπάνε κάθε ρεκόρ [πίνακες]

File Photo Συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ φτάνει στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Παλλήνης ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ μέσω ΚΥΠΕ




Στα όριά του λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, αφού η ζήτηση λόγω καύσωνα έχει εκτιναχθεί και μαζί οι τιμές ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά.

Η κατάσταση θα είναι οριακή και σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες, κατά τις οποίες συνεχίζεται ο καύσωνας και η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας δηλώνει σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας βλάβης, ενώ καλεί τους καταναλωτές να περιορίσουν τις ενεργοβόρες δραστηριότητες.

Την ίδια στιγμή η αυξημένη ζήτηση εκτοξεύει τις τιμές ενέργειας και για σήμερα Τρίτη άνοδο 7% σημειώνει η τιμή στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που έφτασε τα 154,08 ευρώ ανά Mwh. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία δείχνουν υψηλότερη τιμή στα 176,06 ευρώ/MWh, ενώ η χαμηλότερη βρίσκεται στα 95,50 ευρώ.

Όσον αφορά το μείγμα παραγωγής, ο λιγνίτης βρίσκεται στο 16%, το φυσικό αέριο στο 43%, τα υδροηλεκτρικά στο 10%, οι εισαγωγές στο 15% και οι ΑΠΕ στο 17%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 3.092 MWh και οι εισαγωγές στις 32.917 MWh.

Πηγή: imerisia.gr

Μεγάλη ζήτηση

Η μέγιστη τιμή της ζήτησης ήταν χθες βράδυ κατά τις 21.00 στις 9.370 MWh (πρόβλεψη ΑΔΜΗΕ) που αναμενόταν να παραμείνει ακόμη και στις 23.00 στις 8.880 MWh, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και της συνεχούς λειτουργίας των κλιματιστικών ακόμη και τις πολύ βραδινές ώρες.

Πηγή: imerisia.gr

Σημειώνεται ότι για να ανταπεξέλθει το σύστημα στην αυξημένη ζήτηση ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε από τη ΔΕΗ να λειτουργήσει τη μονάδα Μεγαλόπολη 3, που έχει να λειτουργήσει εδώ και εννέα μήνες λόγω του κορεσμού του δικτύου της Πελοποννήσου.

Η συγκεκριμένη μονάδα παραμένει εκτός αγοράς από τον περασμένο Νοέμβριο, ακριβώς επειδή δεν «χωρούν» στο τοπικό δίκτυο όλες οι μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης.

Τώρα, όμως, οι πολύ αυξημένες ανάγκες στην Πελοποννήσου την έκαναν απαραίτητη, όπως και την αύξηση της συνεισφοράς του λιγνίτη.

H ΔΕΗ έχει βάλει εντός συστήματος και τις επίσης λιγνιτικές «Μεγαλόπολη 4», «Μελίτη» και «Αγ. Δημήτριο 1, 2, 3 και 4». Στο φουλ λειτουργούν και οι μονάδες φυσικού αερίου Κομοτηνή, Αλιβέρι 5, Λαύριο 3 και 4 της ΔΕΗ, αλλά και εκείνες των ιδιωτών, οι δύο της Elpedison και της ΗΡΩΝ, η μία της Protergia στον Αγ. Νικόλαο της Βοιωτίας και η Korinthos Power της Mytilineos και της Motor Oil.

Εκκληση στους καταναλωτές
Υπενθυμίζεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η σύσκεψη κατέληξε σε συστάσεις προς τους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι «οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμασθούν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες».

Το υπουργείο Ενέργειας συνιστά στους καταναλωτές κατά τις ώρες αιχμής ώρες αιχμής 13:00 – 15:00 και 18:00 – 22:00 να:

·         Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).

·         Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

·         Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.

Με πληροφορίες από imerisia.gr, Άλκης Καλογήρου

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: