Ισραήλ: Σαρωτική αντεπίθεση της «Δέλτα» λόγω φθίνουσας προστασίας από τα εμβόλια

Μία Παλαιστίνια φορώαντας τη μάσκα της στην Ιερουσαλήμ στις 19 Αυγούστου.EPA/ATEF SAFADI




Τι αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times για τα ποσοστά προστασίας του εμβολίου της Pfizer μετά την παρέλευση έξι μηνών.

Tο υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το τελευταίο 24ωρο διαγνώστηκαν 8.682 κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ 26 ασθενείς υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 6.856 νεκρούς.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκαν στους 664 (–5 σε 24 ώρες) και ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε, φθάνοντας τα 68.638.

Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2020, πάνω από 5,9 εκατ. πολίτες της χώρας ( το 63,2% του πληθυσμού) έχουν λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19, πάνω από 5,44 εκατ. τη δεύτερη δόση και πάνω από 1,52 εκατ. την τρίτη, ενισχυτική.

Χθες οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα γίνεται εμβολιασμός των μαθητών στα σχολεία από την 1η Σεπτεμβρίου, με προϋπόθεση τη γονική έγκριση.

Σε χθεσινό ρεπορτάζ τους, οι Financial Times σημείωναν πως παρότι το Ισραήλ μέχρι πρόσφατα αποτελούσε «παράδειγμα προς μίμηση» ως προς την ραγδαία εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού που εφάρμοσε κατά του κορωνοϊού, το τελευταίο διάστημα τα νέα κρούσματα καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση και η χώρα ετοιμάζεται για νέο lockdown. Οι επιστήμονες αναρωτιούνται τι έχει πάει στραβά στη χώρα όπου το 80% των ενηλίκων έχει ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Την απάντηση δίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η προστασία που παρέχει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, το οποίο χρησιμοποιεί κατά κόρον το Ισραήλ, φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

Τον Αύγουστο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι μελέτες έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer κατά της μόλυνσης από κορωνοϊό μειώθηκε στο 39% και ακόμη περισσότερο στο 16% στα άτομα που έλαβαν τη δεύτερη δόση τον Ιανουάριο.

Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο,  είναι ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την πρόληψη σοβαρής νόσησης στους άνω των 65 ετών, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μέχρι τον Ιανουάριο, είχε πέσει στο 55%, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Πάντως, ανοσολόγοι και ειδικοί, τόσο στο Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό, αμφισβήτησαν την ακρίβεια αυτών των δεδομένων, τα οποία η ισραηλινή κυβέρνηση δημοσίευσε χωρίς να αποσαφηνίσει τη μεθοδολογία της.

Κι άλλες, διεθνείς μελέτες, κατέδειξαν επίσης χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβόλιο Pfizer έναντι της μετάλλαξης Δέλτα και εξασθένηση της ανοσίας με την πάροδο του χρόνου, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει να χορηγεί αναμνηστικές δόσεις εμβολίου σε άτομα άνω των 40 ετών, και ορισμένα από τα πρώτα στοιχεία είναι πολλά υποσχόμενα. Όπως σημειώνεται, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξήθηκε στο 86% μόλις επτά ημέρες μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Financial Times: Israel hopes boosters can avert new lockdown as Covid vaccine efficacy fades

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ανάλυση Μόσιαλου: Εμβόλιο Pfizer vs «Δέλτα» ανά ηλικιακή ομάδα και το δήθεν παράδοξο του Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: