Η “βασίλισσα” του στίβου Τόμσον-Ερα «κλονίζει» το παγκόσμιο ρεκόρ της Φλόρενς Γκίφιθ-Τζόινερ

Η Τζαμαϊκανή “βασίλισσα” του διεθνούς στίβου, Ελέιν Τόμσον-Ερα. EPA, CHRISTIAN BRUNA




Η Τζαμαϊκανή Ελέιν Τόμσον-Ερα επιβεβαίωσε ότι είναι η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του παγκόσμιου σπριντ: η τριπλή Ολυμπιονίκης από το Τόκιο, χθες (Σάββατο) στο Γιουτζίν στην επανέναρξη των Diamond League, πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία στα 100 μέτρα με 10.54.

Στην πρώτη της διοργάνωση, μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, η 29χρονη Τζαμαικανή, ήταν σαφώς μπροστά από τις συμπατριώτισσές της Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις (10.73) και Σερίτσκα Τζάκσον (10.76).

Το παγκόσμιο ρεκόρ με 10.49 κατέχει από τον Ιούλιο του 1988 τη Αμερικανίδα Φλόρενς Γκίφιθ-Τζόινερ, ένα ρεκόρ που μπορεί να στοχεύσει, αφού έκανε Ολυμπιακό ρεκόρ στο Τόκιο (10,61 έναντι 10,62 στη Σεούλ).

«Νομίζω ότι το ρεκόρ είναι στις δυνατότητές μου», δήλωσε η Τζαμαϊκανή, η οποία είχε ήδη πετύχει το «νταμπλ» 100/200μ στο Ρίο το 2016.

«Το να επιστρέψω μετά από ένα μεγάλο πρωτάθλημα και να κάνω τον καλύτερο χρόνο μου είναι κάτι απίστευτο. Είναι κάτι σημαντικό για μένα, γιατί ο στόχος μου είναι να δώσω το παράδειγμα στις νέες γενιές», επέμεινε.

«Αλλά δεν παρασύρομαι, πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω», προειδοποίησε η πέντε φορές Ολυμπιονίκης.

Η εκθαμβωτική Τόμσον-Ερα υποβίβασε την επιστροφή της Ρίτσαρντσον, που στερήθηκε τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από θετικό τεστ για κάνναβη.

Η Αμερικανίδα δεν πήρε την εκδίκηση που ήθελε, τερματίζοντας τελευταία στα 100μ σε 11 δευτερόλεπτα, μακριά από την τριάδα της Τζαμάικα ή ακόμα και τους τρεις άλλους φιναλίστ από το Τόκιο, την Αμερικανίδα Τεάνα Ντάνιελς (4η, 10,83) την Ιβοριανή Μαρί-Χοσέ Τα Λου (5η, 10,90) και την Ελβετίδα Μουχίνγκα Καμπουντζί (7η, 10,96).

«Είναι απλά ένας αγώνας, δεν έχω τελειώσει. Ξέρεις τι είμαι ικανή να κάνω. Άσε με στην άκρη αν θέλεις. Πες όλες τις βλακείες που θέλεις. Επειδή είμαι εδώ για να μείνω. Δεν έχω τελειώσει», είπε η Αμερικανίδα.

Ο Αμερικανός Νόα Λάιλς, ο οποίος έπρεπε να αρκεστεί στο χάλκινο μετάλλιο στα 200μ στο Τόκιο, εκδικήθηκε την αγαπημένη του απόσταση με την καλύτερη επίδοση της χρονιάς (19.52).

«Ήμουν σε θέση να αφήσω στην άκρη αυτό που συνέβη στο Τόκιο και να εμπιστευτώ τον εαυτό μου λέγοντας στον εαυτό μου ότι ξέρω ότι είμαι στενοχωρημένος, αλλά ότι είμαι σε καλή κατάσταση για να τρέξω και να έρθω να το αποδείξω στην πίστα», δήλωσε ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2019.

Ο Καναδός Αντρέ Ντε Γκρας, Ολυμπιονίκης στα 200μ, δεν πήρε μέρος στα 200μ, επιφυλασσόμενος για τα 100μ, τα οποία κέρδισε ερήμην του Ιταλού Μαρτσέλ Τζέικομπς, νικητή στο Τόκιο.

Ο Ντε Γκράς κέρδισε σε 9.74 δευτερόλεπτα, μπροστά από τον «ασημένιο» Ολυμπιονίκη στο Τόκιο, τον Αμερικανό Φρεντ Κίρλι (9.78).

Στο στίβο του επόμενου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, το 2023, η Κενυάτισσα Νόρα Τζερούτο προκάλεσε επίσης αίσθηση θέτοντας τον τρίτο ταχύτερο χρόνο στην ιστορία των 3.000 μ. Στίπλ, με 8:53.65.

Η Αμερικανίδα Αθινγκ Μου, Ολυμπιονίκης στο Τόκιο, κυριάρχησε στα 800μ, πετυχαίνοντας την καλύτερη παγκόσμια επίδοση της σεζόν με χρόνο 1: 55.04.

Τέλος, ο Αμερικανός Ράιαν Κρούζερ δεν κατάφερε να βελτιώσει το παγκόσμιο ρεκόρ του στη σφαιροβολία που σημειώθηκε στον Γιουτζίν τον περασμένο Ιούνιο (23,37μ.): Ο νικητής δύο φορές Ολυμπιονίκης κέρδισε με ρίψη 23,15 μ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο
Γιουτζίν, United States

“Είναι μια μεγάλη αντιπαλότητα, υπάρχει φωτιά και συναίσθημα”, λέει ο Ζβέρεφ για τον ανυπάκουο Τσιτσιπά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: