Η Λευκορωσία εξάγει χάος στην υπόλοιπη Ευρώπη: Ο γκάγκστερ Λουκασένκο θα ξεπεράσει και τον Ερντογάν

Η αστυνομία στη Λιθουανία συλλαμβάνει τους μετανάστες που στέλνει ο δικτάτορας της Λευκορωσίας. Το στιγμιότυπο ειναι από το κέντρο κράτησης στην πόλη Vydeniai. EPA, TOMS KALNINS




Άρθρο στο βρετανικό περιοδικό The Economist, σύμφωνα με το οποίο «μια δικτατορία που συνορεύει με τρία κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και την εύθραυστη Ουκρανία βρίσκεται σε εξαιρετική θέση για να εξάγει χάος» στη Ευρώπη.

Η «γκανγκστερική» συμπεριφορά της Λευκορωσίας η οποία χαρακτηρίζεται ως η «τελευταία ευρωπαϊκή δικτατορία» ωθεί όλο και περισσότερους Λευκορώσους στην απόδραση από τη χώρα. Οι εκκλήσεις για την υιοθέτηση σκληρότερης στάσης έναντι της Λευκορωσίας από τη Δύση θα αυξηθούν, σχολιάζει το άρθρο.

Οι περιορισμένες κυρώσεις που επέβαλε τον Ιούνιο η ΕΕ, μετά την «αεροπειρατεία» του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε ο Protasevich δεν φαίνεται να άλλαξαν τη στάση του καθεστώτος του Αλεξάντρ Λουκασένκο (Lukashenko).

Το τελευταίο περιστατικό της ολυμπιακής Λευρωκορωσίδας αθλήτριας Krystina Timanovskaya η οποία αρνήθηκε να επιστρέψει στη Λευκορωσία φοβούμενη για τις συνέπειες που θα υποστεί λόγω ενός σχολίου που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και η δολοφονία ή αυτοκτονία του Λευκορώσου ακτιβιστή Vitaly Shishov τράβηξαν πάλι την προσοχή προς τη Λευκορωσία.

Ωστόσο, σχολιάζει ο αρθρογράφος, η ίδια όπως και οι περισσότεροι Λευκορώσοι εξόριστοι θα συνεχίσει να αναρωτιέται για πόσο ακόμα θα γλιτώνει η λευκορωσική δικτατορία με αυτά που κάνει.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως οι ιρακινές γραμμές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διπλασιάσουν τον αριθμό των πτήσεων από τη Βαγδάτη προς το Μινσκ, ενώ από τις 2 Αυγούστου ξεκίνησαν απευθείας πτήσεις προς άλλες πόλεις της Λευκορωσίας.

Στις 3 Αυγούστου, το υπουργείο Εσωτερικών της Λιθουανίας δημοσίευσε βίντεο όπου εμφανίζεται ένα αυτοκίνητο της συνοριοφυλακής της Λευκορωσίας να δίνει οδηγίες σε μετανάστες πώς να περάσουν τα σύνορα με τη Λιθουανία. Τον περασμένο μήνα, η Λιθουανία έπιασε 2,600 Ιρακινούς μετανάστες στα σύνορά της.

ΠΗΓΗ: The EconomistBelarus is exporting chaos to the rest of Europe

Έντονη κριτική στον Ερντογάν για τις φωτιές… Αλλά αυτός ρίχνει σακούλες με τσάι στους πυρόπληκτους!

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: