Η κινητοποίηση των Ε.Δ. δεν είναι μόνο στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές: Ο συναγερμός είναι για όλη την Ελλάδα (Video-photos) 

Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων περιπολούν και προσφυλάσσουν τα ελληνικά δάση. Φωτογραφία ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Σε έναν διαρκή αγώνα έχουν μπει οι Ένοπλες Δυναμεις από την στιγμή που αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν περαιτέρω για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαίνονται σε όλη την επικράτεια.

Το «σύνθημα» ουσιαστικά δόθηκε από την ημέρα όπου έγινε η έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής άμυνας με τη συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας.

  • Τα Chinook και τα Canadair

Από την επομένη κι όλας αυξήθηκε η διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων Chinook τα οποία μετέχουν ενεργά στον αγώνα από αέρος για την κατάσβεση των πυρκαγιών. 

Ελικόπτερα πολύτιμα, 365 μέρες τον χρόνο τόσο για επιχειρησιακούς σκοπούς όσο και δίπλα στον πολίτη. 

Η αύξηση της διαθεσιμότητας τους πάντα είναι το ζητούμενο για κάθε ηγεσία και μάλιστα πριν λίγες ημέρες μέσα από το έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το Αμερικανικό Κογκρέσο φάνηκε ότι η ηγεσία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι κινητήρες των Chinook μέσω των FMS έχουν γίνει παραγγελία και θα παραδοθούν από την εταιρεία μαζί με εκείνους που προορίζονται για τον Αμερικανικό στρατό. 

Απο την άλλη πλευρά, στην Πολεμική Αεροπορια οι «Δράκοι» των πυρκαγιών, δηλαδή τα Canadair, CL-215 & CL-415 από την πρώτη κι ολας στιγμή και κάθε μέρα, μετρούν 32 έως 36 εξόδους. Αλλά και τα PzL, τα ψεκαστικά που κάνουν θαύματα στην αρχή μιας πυρκαγιάς, καθημερινά γραφουν περισσότερες από 15 εξόδους. 

  • Αυξημένη επιτήρηση από τις Ε.Δ. σε όλη την Ελλάδα

Η περαιτέρω εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων μαρτυρά και την κρισιμότητα της κατάστασης ενώ το σχέδιο που υπάρχει από την στρατιωτική ηγεσία, ουσιαστικά είναι ένας συναγερμός αυξημένης εγρήγορσης για τα στελέχη. 

Μπορεί οι ανακοινώσεις του Επιτελείου να συγκεκριμενοποιούν την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον σε όλη την επικράτεια τα στελέχη επιτηρούν το περιβάλλον για τυχόν νέες εστίες φωτιάς. 

Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων περιπολούν και προσφυλάσσουν τα ελληνικά δάση. Φωτογραφία ΓΕΕΘΑ

Επιτήρηση που έχει να κάνει τόσο με στρατιωτικές κι όχι μόνο εγκαταστάσεις αλλά και στα δάση των περιοχών ευθύνης τους. 

  • Κανονιοφόροι,Πυραυλατατοι και Αρματαγωγό 

Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό έχει σηκώσει άγκυρες και με πλωτά μέσα βρίσκεται στον Ευβοϊκό ώστε εφόσον απαιτείται να μεταφέρει πολίτες από περιοχές που η μόνη διέξοδος τους από τη φωτιά είναι μέσω θαλασσης. 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχει πάρει η στρατιωτική ηγεσία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της συνδρομής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών έχουν διαθέσει προσωπικόμέσα και υλικά για την πρόληψη και επιτήρηση, την κατάσβεση και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές

Πολλά από αυτά απαθανατιζονται σε οπτικό υλικό που αποδεσμεύει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. 

  • Το «στοίχημα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Το τελευταίο 24ώρο έχουν διατεθεί, 

• 10 εξειδικευμένες ομάδες στρατιωτικών τμημάτων Δευκαλίωνα εκ των οποίων 8 στις πυρκαγιές στον Ν. Ευβοίας και 2 στον Ν. Αττικής. Παράλληλα τηρούνται σε ωριαία ετοιμότητα 7 αντίστοιχες ομάδες για διάθεση σε όλη την επικράτεια.
• 15 μηχανήματα Μηχανικού με αντίστοιχαρυμουλκούμενα, 3 πυροσβεστικά άρματα και 96 οχήματα πάσης φύσεως στον Ν. Αττικής, Ν. Ηλείας και Ν. Ευβοίας.
• 45 περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στην περιοχή πυρκαγιάς Ν. Αττικής (Σύνολο 90 άτομα και 45 οχήματα).
• 9 περίπολα με προσωπικό των ΕΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας για συνδρομή των πολιτικών Αρχών στην εκκένωση πληθυσμούευρύτερης περιοχής Ν. Ηλείας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).
• 9 περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Ευβοίας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).
• 9 περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν.Ηλείας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).
• 6 περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Μεσσηνίας (Σύνολο 12 άτομα και 6 οχήματα).
• 31 άτομα για συνδρομή στην κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.
• Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) με προσωπικό και 2 πυροσβεστικά οχήματαστον Ν. Αττικής.
• Η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) με προσωπικό και 2 μηχανήματα στον Ν. Αττικής.
• 20 άτομα για την υποστήριξη του έργου των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (Οικισμοί Αγαλαιοί – Δίπορο – Κέντρο – Νησί – Σαρακίνα).
• 39 Αεροσκάφη και Ελικόπτερα για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση των πληγέντων περιοχών καθώς και των περιοχών υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
• 15 άτομα για συνδρομή στο στήσιμο πρόχειρου καταυλισμού εντός του Δημοτικού Γυμναστηρίου Χαλκίδας για φιλοξενία πυρόπληκτων.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης λαμβάνεται εικόνα από αέρος μέσω ελικοπτέρων, αεροσκαφών με φωτοκάμερες, απευθείας εικόνα από Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα καθώς και φωτογραφίες μέσω τηλεσκοπικού δορυφόρου.

Επιπλέον έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εκπεμπόμενων εποχούμενων περιπόλων και πυροφυλακίων σε όλη την Επικράτεια. Στην επιτήρηση και παροχή εικόνας αξιοσημείωτη είναι η συνδρομή αεροσκάφους ναυτικών επιχειρήσεων P8 των ΗΠΑ.

Επίσης έχουν αναπτυχθεί και τηρούν ετοιμότητα για διάθεση κατάλληλες Ναυτικές Μονάδες για ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης.

Τηρείται ετοιμότητα άμεσης διάθεσης 260 ατόμων συγκεντρωμένων εντός στρατοπέδων ενώ και η Διακλαδική Μονάδα Εγκαυμάτων του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) έχει διατεθεί για παροχή υπηρεσιών υγείας εάν απαιτηθεί.

Επιπρόσθετα, βρίσκονται σε ωριαία ετοιμότητα ομάδες 50 ατόμων σε όλα τα Στρατόπεδα της Χώρας που δύναται να διατεθούν κατά περίπτωση και αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν.

Πολύτιμη κρίνεται η συνδρομή των πυροσβεστικών αεροσκαφών από την Κύπρο με 2 AIRTRACTORSτην Γαλλία με CL-415, ενώ αναμένονται 2 AIR TRACTORS από την Σουηδία, 1 CL-415 την Κροατία καθώς και 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα SUPER PUMA από την Ελβετία, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο από τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τις πυρκαγιές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: