Η Άγκυρα αντί για Canadair έστειλε τελικά F-16 για παραβιάσεις: Η κοινή άσκηση Ελλάδας- Αιγύπτου που τους… τρέλανε

Αιγυπτιακό Rafale & F-16 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Μετά τα F-15 των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, τα F-16 Block 60 των ΗΑΕ, τα Rafale της Γαλλίας, σειρά είχε η Αίγυπτος να βρεθεί στην βάση των Κρητών Πηγή: ΓΕΕΘΑ / ΓΕΑ




Ρεπορτάζ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Η Ελλάδα δοκιμάζεται από τα μέτωπα των πυρκαγιών. Όλη η προσοχή έχει στραφεί στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Πυροσβεστική αλλά και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτό το μαρτύριο που κατακαίει τα δάση, καταστρέφει περιουσίες και την πανίδα.

Και ενώ η Άγκυρα δήλωσε πως ετοιμάζεται να στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη για να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, αντί για τα 2 Canadair που «υποσχέθηκε» έστειλε τελικά ένα Μη Επανδρωμένο αεροσκάφος αλλά και μαχητικά F-16 για να παραβιάσουν το FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (Πίνακας στο τέλος).

Προφανώς είναι μια κόμη άθλια πρόκληση που δηλώνει τον εκνευρισμό και την αμηχανία της Τουρκίας για το γεγονός ότι παρά τα δεινά των πυρκαγιών, καθημερινά σε άλλα σημεία της επικράτειας επισφραγίζονται οι ισχυροί δεσμοί που έχει αναπτύξει η Αθήνα με τους ισχυρούς παράγοντες της ανατολικής Μεσογείου.

Ο λόγος, για τις συνεκπαιδεύσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας η οποία κυριολεκτικά είναι κυρίαρχος της περιοχής.

Εκεί που πονά η γειτονική χώρα είναι όταν βλέπει είτε το Ισραήλ είτε την Αίγυπτο να βρίσκονται κάθε λίγο και λιγάκι εντός του FIR Αθηνών. Αυτό συνέβη και τις προηγούμενες ώρες καθώς τα «μπλε φτερά» πετούσαν νότια της Κρήτης κι όχι μόνο, μαζί με τα φτερά της Αιγύπτου, δηλαδή της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή, η οποία μάλιστα τάσσεται μονίμως απέναντι από τις επεκτατικές βλέψεις και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Εκδιώχθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες

Βεβαίως γι’ ακόμη μια φορά τα τουρκικά αεροσκάφη εκδιώχθηκαν από το FIR Αθηνών από τα μαχητικά επιφυλακής που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου. Αλλά και μόνο η Τουρκική κίνηση εν μέσω φωτιών και της διαδικασίας της διπλωματίας των πυρκαγιών που επιχειρήθηκε, δείχνει ότι η Άγκυρα σχεδόν καθημερινά τοποθετεί ένα επιπλέον κομμάτι στο μωσαϊκό των διεκδικήσεων της, στις οποίες το βασικό εμπόδιο στο πεδίο είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η άσκηση μεταξύ Ελληνικών και Αιγυπτιακών μαχητικών, ανάμεσά τους και RAFALE με την ονομασία «GRC EGY T15», έγινε εντός FIR Αθηνών σε περιοχή νότια της Κρήτης.

Και αν δεν είναι η πρώτη, είναι σίγουρα από τις ελάχιστες φορές που οι Αιγύπτιοι στέλνουν τα δικά τους RAFALE εκτός του FIR Καϊρου. Αυτό το έκαναν, δηλαδή έβαλαν στον αεροπορικό αγώνα και το 4,5 γενιάς αεροσκάφος που σε λίγο καιρό θα το έχει στην Τανάγρα και η Ελλάδα, θέλοντας να δείξουν ότι το τόξο της συμμαχίας που έχει ψηφίσει την πραγματική ηρεμία στην περιοχή, διαθέτει τα πιο προηγμένα μέσα τα οποία συνεργάζονται ποντάροντας στην διαλειτουργικότητα.

Επιτελείς από τις Πολεμικές Αεροπορίες των δυο χωρών κατά τη διάρκεια της άφιξης των Αιγυπτίων στη Σούδα.
Πηγή: ΓΕΕΘΑ/ ΓΕΑ

Η άσκηση «GRC EGY T15»

Η εκπαίδευση εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη μεταξύ αντιπροσώπων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου τον Απρίλιο του 2021.

Τον περασμένο Ιούνιο μάλιστα, το πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, είχε βρεθεί στην 203 Tactical Fighter Wing, η οποία επιχειρεί με τα RAFALE της συμμάχου χώρας. Στη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Έλληνας Αρχηγός, είχε συζητήσει αρκετά την αναβάθμιση των αεροπορικών συνεργασιών σε επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό επίπεδο, όπως επίσης και για τα όσα γεωπολιτικά συμβαίνουν στην εύθραυστη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Μια από αυτές τις κινήσεις αναβάθμισης είναι και η διμερής άσκηση «GRC EGY T15», με την Ελλάδα ν’ απογειώνει τέσσερα αεροσκάφη F-16, όπως και το αεροσκάφος Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) ενώ η Αίγυπτος πήρε μέρος στην άσκηση με επίσης τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block 52, δυο μαχητικά RAFALE κι ένα ιπτάμενο ραντάρ E-2C.

Στόχος κοινός, η παροχή υψηλής ποιότητας αεροπορική εκπαίδευση στα συμμετέχοντα πληρώματα, σ’ ένα αναβαθμισμένο σενάριο που προέβλεπε υψηλή απειλή, με την ενσωμάτωση και επιχειρησιακή αξιοποίηση αεροσκαφών 4ης+ γενιάς.

Η «GRC EGY T15» διεξήχθη σε 2 φάσεις όπου εκτελέστηκε εκπαίδευση στην εναέρια μάχη 4 εναντίον 6 μαχητικών (Offensive Counter Air – OCA, Defensive Counter Air). Μεταξύ των 2 φάσεων τα αεροσκάφη και των δύο χωρών προσγειώθηκαν για επαναεξυπηρέτηση στην 115 Πτέρυγα Μάχης στο αεροδρόμιο της Σούδας. Καθ’ όλη την διάρκεια της «GRC EGY T15» το E-2C της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούσε εντός FIR Καΐρου.

Η Αίγυπτος, δεν πρέπει να το ξεχνάμε, ότι εκτός από αυτή την κοινή άσκηση, βρίσκεται στην Ελλάδα και με δυο μεταφορικά ελικόπτερα Chinook, τα οποία βοήθησαν καταλυτικά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών και επιχείρησαν δίπλα δίπλα με τα Ελληνικά CH-47D, που όλες αυτές τις ημέρες έγραψαν εκατοντάδες ώρες πτήσης και έργου…

Οι τουρκικές παραβιάσεις Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – Παραβιάσεις Ε.Ε.Χ. την 12η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

  • ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 1 (1×2 F-16)
  • ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 2 CN-235
  • ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 4
  • ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : –
  • ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 3
  • ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 31 (30 από τα CN-235, 1 από τα F-16)
  • ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην News Google

Τα… κουρασμένα Chinook και η εμπλοκή στην Αεροπορία Στρατού: Όλη η αλήθεια στην Hellas Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: