Γεραπετρίτης: Ανοιχτό να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων και στην εστίαση

File photo: Κόσμος σε καταστήματα εστίασης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, BΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες πολιτών ρωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει διαφορετική προσέγγιση, σημειώνοντας πως ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση. «Θα υπάρξει πιο εξατομικευμένη προσέγγιση όταν και αν αποφασιστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός», συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ακούει τα επιχειρήματα από όλες τις πλευρές, από τους πολίτες που θέλουν επέκταση του εμβολιαστικού ρεύματος και από εκείνους που δεν το επιθυμούν.

«Το κράτος δεν μπορεί να είναι ακραία πατερναλιστικό. Κάποια στιγμή θα πρέπει και οι πολίτες να αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος και απέναντι στην κοινότητα. Η λογική δεν μπορεί να είναι το κράτος να επιβάλλει σε όλους τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Είναι και θέμα συνείδησης. Από εκεί και πέρα το ζήτημα του ποσοστού του εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας είναι αντικείμενο μελέτης και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Παράλληλα είπε πως η Επιτροπή Βιοηθικής έχει εκφέρει ήδη γνώμη για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού η οποία λέει ότι θα πρέπει να εξαντλείται κάθε πιθανότητα προηγούμενης πειθούς.

«Αυτή η γνώμη εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. Δεν νομίζω να χρειάζεται περαιτέρω γνωμοδότηση για νέες κατηγορίες. Επίσης σταδιακά τα εμβόλια λαμβάνουν οριστική άδεια όπως συνέβη ήδη με το εμβόλιο της Pfizer από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, κάτι που αναμένεται και για τα υπόλοιπα εμβόλια», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση για τους εργαζόμενους στην εστίαση να αντικατασταθούν τα δύο rapid test την εβδομάδα με υποχρεωτικό εμβολιασμό, απάντησε πως είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

  • «Είναι αντικείμενο μελέτης των ειδικών μας. Ακούω την κριτική ότι το χειμώνα στους κλειστούς χώρους στην εστίαση θα βρίσκονται εμβολιασμένοι πελάτες ή νοσήσαντες ενώ το προσωπικό μπορεί να μην έχει κάνει το εμβόλιο. Για το προσωπικό υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία. Η εστίαση για τον πελάτη είναι ψυχαγωγία και για τον εργαζόμενο τρόπος επιβίωσης. Υπάρχουν για τους εργαζόμενους πολύ αυστηρά μέτρα με δύο τεστ την εβδομάδα. Αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει βελτιούμενη, προφανώς θα εξεταστούν μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε επίσης αν ο Σεπτέμβριος είναι ορόσημο για τις επόμενες αποφάσεις. «Ο ιός δεν υπακούει σε μοντέλα», απάντησε και πρόσθεσε πως κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα.

Επίσης για το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, είπε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τον εμβολιασμό τους στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Επίσης σημείωσε ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν μπορούν να ανεχθούν οριζόντιους περιορισμούς πλέον, ότι οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της επιλογής τους και ότι δεν θα ήταν ηθικά ορθό και πολιτικά σκόπιμο η κυβέρνηση να προβεί σε νέα κλεισίματα. Η εκπαιδευτική διαδικασία, τόνισε, πρέπει να παραμείνει ενεργή και όλοι να δείξουν την αναγκαία ευθύνη.

Για τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ

Με αφορμή τις χθεσινές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και το γεγονός ότι κόβονται άδειες υγειονομικών, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι δεν βιώνουμε συνθήκες απόλυτης κανονικότητας καθώς ο ιός είναι εδώ και πολύ επιθετικός ενώ οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέες συνθήκες.

«Όλη η οικουμένη βρίσκεται μπροστά σε αποφάσεις. Οι υγειονομικοί έχουν επιδείξει στάση ευθύνης. Είναι αυτονόητο αυτός που υπηρετεί στο χώρο της υγείας πρώτος να δίνει το παράδειγμα και να διασφαλίζει συνθήκες υγείας. Ήταν αυτονόητη επιλογή να πάμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό εντός των υγειονομικών μονάδων. Θα υπάρξει άμεση αναπλήρωση όλων των κενών στις μονάδες υγείας. Θα υπάρξει σύντομα κατάλογος για να καλυφθούν τα κενά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ώστε να συνεχιστεί η παροχή υγείας στο βέλτιστο επίπεδο», συμπλήρωσε.

Για τους Ναούς, είπε ότι στο χώρο της Εκκλησίας υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί που έχουν να κάνουν με τη χωρητικότητα, την χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων και με ανώτατο όριο συμμετεχόντων. «Είναι ευαίσθητο ζήτημα γιατί αφορά τη θρησκευτική συνείδηση των πολιτών. Η Εκκλησία έχει τηρήσει το χρέος της για την εφαρμογή των μέτρων και για να μεταδίδεται το μήνυμα της ανάγκης του εμβολιασμού. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα άλλο πρόβλημα σε ότι αφορά τη λειτουργία των ναών», ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Σιωπητήριο στις δήμοσιες γνωματεύσεις Πολάκη περί εμβολίων επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: