Επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν: Δεν μπορέσαμε να απομακρύνουμε όσους θέλουμε, λένε οι ΗΠΑ – Εν αναμονή της κυβέρνησης Ταλιμπάν

File photo Αφγανοί που εγκατέλειψαν τη χώρα τους έφτασαν στο αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον, ΗΠΑ. EPA/MICHAEL REYNOLDS μέσω ΚΥΠΕ




Μετά από 20 χρόνια παρουσίας οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν, καθώς σήμερα λήγει η διορία που είχε τεθεί από τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν για την επόμενη μέρα της χώρας.

Ωστόσο ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε χθες, Δευτέρα, ότι δεν μπόρεσε να απομακρύνει από το Αφγανιστάν όλους όσους ήθελε, προτού αποχωρήσουν οι τελευταίοι στρατιώτες του από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Δεν μπορέσαμε να απομακρύνουμε όλους όσους θέλαμε να απομακρύνουμε», δήλωσε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, διευκρινίζοντας ότι οι απομακρύνσεις τελείωσαν «περίπου 12 ώρες» πριν από την τελική αποχώρηση, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν ακόμη εκεί ήταν σε ετοιμότητα για να απομακρύνουν οποιονδήποτε μπόρεσε να φτάσει στο αεροδρόμιο «ως το τελευταίο λεπτό».

Ο Μακένζι πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός αχρήστευσε αεροσκάφη, θωρακισμένα οχήματα και ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας προτού εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού διευκρίνισε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες «αποστρατιωτικοποίησαν», δηλαδή αχρήστευσαν, 73 αεροσκάφη προτού ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις τους δύο εβδομάδων για την απομάκρυνση πολιτών που ήθελαν να διαφύγουν μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

«Τα αεροσκάφη αυτά δεν θα ξαναπετάξουν πια ποτέ», δήλωσε ο Μακένζι. «Δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κανέναν».

Ο Αμερικανός στρατηγός Κένεθ Μακένζι. EPA/PENTAGON TV / HANDOUT EPA-EFE/PENTAGON TV / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES μέσω ΚΥΠΕ

«Τα περισσότερα ήταν ήδη εκτός υπηρεσίας ούτως ή άλλως», πρόσθεσε. «Αλλά (τώρα) είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ πια να ξαναπετάξουν».

Το Πεντάγωνο, το οποίο είχε αναπτύξει 6.000 στρατιώτες για να φυλάσσουν, να εγγυώνται την ασφάλεια και την λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ από τις 14 Αυγούστου, άφησε επίσης εκεί 70 θωρακισμένα οχήματα MRAP, που αντέχουν στις νάρκες και κοστίζουν έκαστο ένα εκατομμύριο δολάρια, και 27 ελαφρά οχήματα Humvee. Όλα έχουν αχρηστευθεί.

Τα οχήματα «δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά από κανέναν», διαβεβαίωσε ο Μακένζι.

Ο Αμερικανικός στρατός άφησε εν τέλει επίσης το σύστημά του αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM, το οποίο αναχαίτισε χθες, Δευτέρα, πέντε ρουκέτες που εκτόξευσε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Επιλέξαμε να αφήσουμε να λειτουργούν τα συστήματα αυτά μέχρι το τελευταίο λεπτό, μέχρι λίγο πριν από την απογείωση του τελευταίου αεροσκάφους, σημείωσε ο στρατηγός Μακένζι.

«Η αποσυναρμολόγηση των συστημάτων αυτών είναι περίπλοκη και μακρά διαδικασία», εξήγησε. «Άρα τα αποστρατιωτικοποιούμε για να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά», κατέληξε.

«Οι Ταλιμπάν θα σχηματίσουν κυβέρνηση μέσα σε διάστημα ημερών»

Από την πλευρά της η Γερμανία θα περιμένει να εγκαταστήσουν οι Ταλιμπάν μια νέα κυβέρνηση για να δει αν οι ισλαμιστές θα τιμήσουν τη δέσμευσή τους να επιτρέψουν σε πολίτες να αναχωρήσουν από το Αφγανιστάν με πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί, όμως στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα διαπιστώσουμε αν μπορούμε να υπολογίζουμε σ’ αυτό», δήλωσε ο Μάας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Ισλαμαμπάντ μαζί με τον Πακιστανό ομόλογό του Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι.

«Οι Ταλιμπάν θέλουν να εγκαταστήσουν μια νέα κυβέρνηση και αυτό θα μας δώσει μια ένδειξη για το αν θα ανταποκριθούν ή όχι στο αίτημά μας η κυβέρνηση αυτή να περιλαμβάνει όλους», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά του στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου πως η κυβέρνηση στο Αφγανιστάν θα σχηματιστεί εντός ημερών.

«Περιμένουμε ότι μια κυβέρνηση συναίνεσης θα σχηματιστεί τις επόμενες ημέρες στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι.

Λίγες εκατοντάδες Βρετανοί υπήκοοι παραμένουν στο Αφγανιστάν

Εν τω μεταξύ ο αριθμός των Βρετανών υπηκόων που παραμένουν στο Αφγανιστάν είναι λίγες εκατοντάδες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντόμινικ Ράαμπ.

«Γνωρίζω ότι ο αριθμός των Βρετανών υπηκόων, η συγκεκριμένη ευθύνη του Φόρεϊν Όφις, είναι σήμερα μειωμένος σε πολύ χαμηλό επίπεδο… λίγες εκατοντάδες δεδομένου ότι έχουμε απομακρύνει συνολικά 5.000», είπε ο Ράαμπ στο Sky News.

Την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας εκτίμησε ότι στο Αφγανιστάν παραμένουν περίπου 100 με 150 Βρετανοί υπήκοοι, κάποιοι εκ των οποίων εκουσίως.

Ο Ράαμπ είπε ακόμη ότι η Βρετανία δεν είχε ασκήσει πιέσεις για να παραμείνει ανοιχτή η πύλη Άμπι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πριν από την επίθεση αυτοκτονίας που εξαπέλυσε ένας καμικάζι στην περιοχή.

Χθεσινό δημοσίευμα του Politico έγραφε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποφάσισαν να κρατήσουν ανοιχτή την πύλη περισσότερο από ό,τι ήθελαν για να επιτρέψουν στη Βρετανία να συνεχίσει να απομακρύνει προσωπικό της.

«Απομακρύναμε το πολιτικό προσωπικό μας μέσω του κέντρου διεκπεραίωσης εγγράφων δίπλα στην πύλη Άμπι, αλλά είναι εντελώς αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν φροντίζαμε για την ασφάλεια του πολιτικού μας προσωπικού μέσα στο αεροδρόμιο και ότι πιέζαμε να παραμείνει η πύλη ανοιχτή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πληροφορίες από AFP/Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Πανηγύρια των Ταλιμπάν: Η ήττα των ΗΠΑ, μάθημα και για άλλους εισβολείς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: