Επιχείρηση C-SAR στο Αφγανιστάν ο απεγκλωβισμός: Η Ελλάδα εγγύηση των συνόρων της Ευρώπης

Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας πολιορκούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ στην προσπάθειά τους να βρουν θέση σε κάποιο αεροπλάνο για να φύγουν από το Αφγανιστάν epa09430516 EPA/AKHTER GULFAM




Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν μετά τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ έθεσαν σε πλήρη συναγερμό το Ελληνικό Επιτελείο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Υψηλόβαθμα στελέχη που έχουν υπηρετήσει στην ελληνική δύναμη του Αφγανιστάν σχολιάζουν πως οι προσπάθειες που καταβάλλονται αυτές τις ημέρες για την απομάκρυνση ξένων αποστολών αλλά και Αφγανών που είχαν συνεργαστεί με δυνάμεις που βρίσκονται για μια 20ετία στην ασιατική χώρα, τείνει να μετατραπεί σε πλήρες «C-SAR», δηλαδή διάσωση μέσα από εμπόλεμη περιοχή.

Άλλωστε αυτό ακριβώς δείχνουν και οι εικόνες, όχι μόνο των τελευταίων ωρών, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις, αλλά όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν παραμείνει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν είναι βέβαιο αν θα πετύχουν να φέρουν εις πέρας έως τις 31 Αυγούστου την αποστολή που έχουν αναλάβει για τον ασφαλή απεγκλωβισμό τόσο των πολιτών όσο και τον δικό τους.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις κανείς πλέον δεν θα εκπλησσόταν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούσαν σε μια δυναμική απάντηση, πιθανά από αέρος ενώ πληροφορίες σημειώνουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παρουσίας με δυνάμεις που διαθέτουν σε κοντινές χώρες, ώστε να ολοκληρωθεί η εκκένωση του αεροδρομίου.

Η ταχύτητα της εγκατάλειψης του Αφγανικού εδάφους δείχνει εδώ και μέρες προβληματική με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται. Και μπορεί να έγινε με σκοπό τη νέα προσαρμογή των ΗΠΑ ώστε να επανέλθουν ξανά σε οικείο περιβάλλον, ετοιμαζόμενοι για την αντιμετώπιση αντιπάλων μεγάλου όγκου, αλλά όπως φανερώνει η πραγματικότητα, παρά τις όποιες υποσχέσεις των Ταλιμπάν, η Λερναία Ύδρα της Διεθνούς τρομοκρατίας ήδη χτύπησε.

Το Αφγανιστάν δεν πρόλαβε καν να κλείσει για την Δύση κι αυτό είναι ένας συναγερμός για τις Ελληνικές αρχές. Η Αθήνα καλείται ως πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο να υπερασπιστεί τα δυτικά συμφέροντα και την ασφάλεια, κυρίως στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα.

Η εγρήγορση σε ΥΠΕΞ & ΥΠΑΜ

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ανάμεσα στα θύματα και τους τραυματίες έξω από το αεροδρόμιο στην Καμπούλ, δεν υπάρχουν Έλληνες ή Αφγανοί πολίτες που έχουν συνεργαστεί με τις Ελληνικές αρχές στο παρελθόν, όταν ήταν στην Καμπούλ η Ελληνική Δύναμη.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκονται σε συνεννόηση με όλες τις χώρες που αποστέλλουν είτε μεταγωγικά είτε πολιτικά αεροσκάφη για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

Στόχος είναι το ταχύτερο δυνατό όλοι όσοι έχουν απομείνει στην Ασιατική χώρα όπου καμία «αυτοκρατορία» δεν κατάφερε να επιβιώσει, οι άνθρωποι που βοήθησαν τις Ελληνικές αρχές να την εγκαταλείψουν και να ταξιδέψουν σε ασφαλές περιβάλλον.

Τα τελευταία 24ωρα ήδη έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια Έλληνες και Αφγανοί Ελληνικού ενδιαφέροντος οι οποίοι φτάνοντας στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ομιλούν για εικόνες χάους.

Την ίδια στιγμή σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται τόσο η Πολεμική Αεροπορία κι όχι μόνο, ώστε να συνδράμει καταλυτικά σε αυτή την γέφυρα απομάκρυνσης από το εκτός ελέγχου Αφγανιστάν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Στην σκιά των νέων S-400 για την Άγκυρα, η παρουσία του Μπομπ Μενέντεζ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας λέει πολλά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: