Εφιαλτικές προβλέψεις Σαρηγιάννη: Τουλάχιστον 60 θάνατοι ημερησίως και 7.000 – 8.000 κρούσματα στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου

File photo Ταξιδιώτες πραγματοποιούν εθελοντικά rapid-test για την ανίχνευση του αντιγόνου covid -19, στο λιμάνι του Πειραιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ μέσω ΚΥΠΕ




Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα τους φθινοπωρινούς μήνες, καθώς ο καθηγητής έκανε λόγο για τουλάχιστον 60 θανάτους ημερησίως και για 7.000 με 8.000 κρούσματα κορωναϊού σε εβδομαδιαίο μέσο όρο στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι, ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε για τεράστιους αριθμούς μολύνσεων αν τα μοντέλα επαληθευτούν.

«Ξεκινάμε σε ένα επίπεδο που είναι ουσιαστικά το υψηλότερο που είχαμε βρεθεί ποτέ, είμαστε λίγο παραπάνω από το 3ο κύμα σε ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο, έχουμε όμως ένα θετικό, τον εμβολιασμό που συνεχίζεται, και ελπίζω να αυξηθεί κι ο ρυθμός» τόνισε o καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Έχουμε μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας τώρα, στο 2ο κύμα δεν τα είχαμε» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση που έχει επέλθει τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχουν συνέπειες και το Σεπτέμβριο σε επίπεδο κρουσμάτων, με αυξητική τάση από την επόμενη εβδομάδα ουσιαστικά, με κορύφωση στο τέλος Σεπτεμβρίου- -αρχές Οκτωβρίου με 7 – 8.000 κρούσματα την ημέρα εβδομαδιαίο μέσο όρο. «Εκτός αν καταφέρουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας» επεσήμανε.

«Αν φτάσουμε 1η Οκτωβρίου στους αριθμούς που προανέφερα τότε περίπου δυο εβδομάδες, μετά στις 17 Οκτωβρίου, να περιμένετε να δείτε μια κορύφωση στις διασωληνώσεις της τάξης των 700 – 730 ατόμων». Θα υπάρξει πίεση, διευκρίνισε ο καθηγητής, αλλά το σύστημα υγείας θα αντέξει, έχει αποδεδειγμένα αντέξει σε αυτό το επίπεδο.

Ωστόσο ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη να εφαρμοστούν γενικευμένα μέτρα, γιατί θα υπάρχει υψηλό επίπεδο ανόσιας φυσικής και τεχνητής. «Ωστόσο, θα έχουμε πάνω από 60 θανάτους της ημέρα, είναι φόρος ζωής» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος προέτρεψε να πειστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ενώ για τους δασκάλους και τους καθηγητές σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση τόνισε ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.

Πληροφορίες από Σκάι
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Υπερδιπλάσια η αναλογία πληθυσμού – θανάτων από covid στο δυτικό ημισφαίριο: Η θέση της Ελλάδας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: