Δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Hellas Journal: Πιο ισχυρές κυρώσεις στην Τουρκία εάν αγοράσει νέο σύστημα S-400

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν. State Department Photo by Freddie Everett




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην αγορά νέου συστήματος S-400 από τη Ρωσία και υπογράμμισε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA.

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε ειδικά για τις χώρες που αγοράζουν ρωσικά όπλα και στοχεύει τη ρωσική πολεμική βιομηχανία.

Με βάση τις πληροφορίες ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται την αγορά δεύτερου συστήματος S-400, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο OPEN και στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσεγγίζουν το ζήτημα με περισσή σοβαρότητα και είναι πρόθυμες να προκαλέσουν συνέπειες για την Άγκυρα.

Τόνισε συγκεκριμένα ότι:

«Η αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35 και η επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA), ως απάντηση στην απόκτηση από την Τουρκίας των (ρωσικών) S-400, σηματοδότησε τη σοβαρότητα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες προσεγγίζουν αυτό το ζήτημα και την προθυμία μας να επιβάλλουμε συνέπειες».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι:

«Συνεχίζουμε να τονίζουμε στα υψηλότερα επίπεδα (της τουρκικής κυβέρνησης) ότι η απόκτηση των (ρωσικών) S-400 παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις μας και (στις σχέσεις) με το ΝΑΤΟ, και ότι τυχόν νέες μεγάλες αγορές ρωσικών όπλων θα κινδύνευαν να προκαλέσουν κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA χωριστά και επιπρόσθετα από αυτές που επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020».

«Συνεχίζουμε –δήλωσε ο εκπρόσωπος στο κανάλι OPEN και στην Hellas Journal– να ενθαρρύνουμε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της Συμμαχίας και να προχωρήσουν πέρα ​​από τη χρήση αυτών των παλαιών συστημάτων» (εννοεί των ρωσικών).

Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Βαρσοβίας του 2016, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μειώνουν τώρα την εξάρτησή τους από τον ρωσικό εξοπλισμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN και της Hellas Journal, στο θέμα των S-400, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δέχεται την ισχυρή υποστήριξη του Κογκρέσου, και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές που ασχολούνται με το θέμα, είναι πεπεισμένοι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα προχωρήσει με νέες κυρώσεις, πιο σοβαρές και πιο ισχυρές από αυτές που επέβαλε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Statement attributable to a State Department spokesperson:

Our suspension of Turkey from the F-35 program and the imposition of sanctions under Section 231 of the Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), in response to Turkey’s S-400 acquisition, signaled the seriousness with which the United States approaches this issue and our willingness to impose consequences.

We continue to stress at the highest levels that the S-400 acquisition remains a major obstacle in the bilateral relationship and at NATO, and that any major new Russian arms purchases would risk triggering CAATSA sanctions separate from and in addition to those imposed in December 2020.

We continue to encourage all NATO Allies to ensure full interoperability within the Alliance and move beyond the use of legacy systems.

In accordance with the 2016 Warsaw Summit resilience pledges, NATO Allies are now reducing their dependence on Russian equipment.

Ο Ερντογάν γκρεμίζει τις γέφυρες με τις ΗΠΑ: Θα αγοράσει και άλλους S-400 λέει η Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: