Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δέχθηκε στο γραφείο του τον πρέσβη της Αμερικής, Τζέφρι Πάιατ. Φωτογραφία via Twitter, Υπουργείο Εξωτερικών, @GreeceMFA
Με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Συμμετείχαν και οι συνεργάτες τους που ασχολούνται με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
«Συζητήσαμε για την εμβάθυνση των στρατηγικών διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής» γνωστοποιεί μέσω Twitter ο Νίκος Δένδιας.
ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, επικοινώνησε με τον Νίκο Δένδια για να εκφράσει την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ελλάδα για τις καταστροφικές πυρκαγιές και την ετοιμότητα της Κροατίας να παράσχει βοήθεια.
«Μίλησα με τον αγαπητό μου φίλο και συνάδελφο Νίκο Δένδια σχετικά με τις ανησυχητικές, άνευ προηγουμένου δασικές πυρκαγιές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν.
ΕΞΑΛΛΟΥ: Σε συνέχεια της προ μηνός επίσκεψής του στο Κίεβο και στην Οδησσό, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Ελλάδα Sergeii Shutenko.
«Συζητήσαμε τις προοπτικές ενδυνάμωσης των σχέσεων Ελλάδας – Ουκρανίας και τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, ο πρέσβης S.Shutenko εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ουκρανίας στην Ελλάδας για τις πυρκαγιές» γνωστοποιεί, μέσω Twitter, ο Νίκος Δένδιας.
«Είχα τη χαρά και την τιμή να ενημερώσω προσωπικά τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και καλό φίλο υπουργό Εξωτερικών, για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην Κρήτη και τη συμβολή μας στον διάλογο που εγκαινίασαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για το Μέλλον της Ευρώπης.
Τον ενημέρωσα, επίσης, για τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για την προστασία των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, καθώς και των χριστιανικών μνημείων που έχουν υποστεί βίαιες παρεμβάσεις, με πιο χαρακτηριστική αυτή που συνέβη στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.
Τον κατέστησα, επίσης, κοινωνό των διμερών επαφών που είχαμε με σημαντικούς εκπροσώπους διεθνών Οργανισμών οι οποίοι παρακολούθησαν τις εργασίες της Γενικής μας Συνέλευσης και ιδιαιτέρως με εκπροσώπους του μουσουλμανικού κόσμου, με τους οποίους επιδιώκουμε εμβάθυνση των σχέσεών μας με στόχο την καταλλαγή, την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των λαών».
Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνεργασία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Στη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Μάξιμο Χαρακόπουλο για την ενημέρωση και τον συνεχάρη για την επιτυχή διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, στην Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων, από τις 22 έως 25 Ιουλίου, με τη συμμετοχή δεκάδων Ορθόδοξων βουλευτών από 17 χώρες, καθώς και εκπροσώπων Πατριαρχείων, τοπικών Εκκλησιών και διεθνών Οργανισμών, γεγονός που καταδεικνύει το αυξανόμενο κύρος του διακοινοβουλευτικού θεσμού και τις προοπτικές για τον συντονισμό των εκπροσώπων του ορθόδοξου κόσμου.
Ο υπουργός Εξωτερικών άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημέρωση από τον γγ της ΔΣΟ για τις διμερείς συναντήσεις που πραγματοποίησε η ηγεσία του θεσμού με εκπροσώπους των μουσουλμάνων, την επικείμενη υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα στην Αθήνα, καθώς επίσης και την πρόσκληση για συμμετοχή της ηγεσίας της ΔΣΟ στην επόμενη ΓΣ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Τυνησία.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμοι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον μουσουλμανικό κόσμο.
Εκτενής συζήτηση έγινε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πρεσβυγενή Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία της Ανατολής.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετέφερε στον Νίκο Δένδια τις ευχαριστίες της ΔΣΟ -που διατυπώθηκαν και από το βήμα της Γενικής της Συνέλευσης- για την ουσιαστική στήριξη που παρέχει διαχρονικά η Ελλάδα στα παλαίφατα Πατριαρχεία και ιδιαίτερα προς το εμπερίστατο Πατριαρχείο Αντιοχείας, επαινώντας την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της στήριξης στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου, να ενισχύσει, μεταξύ άλλων, το ελληνορθόδοξο νοσοκομείο «’Αγιος Γεώργιος» στη Βηρυτό και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Balamand με την επανένταξη της ελληνικής ως διδακτικής γλώσσας, όπως ίσχυε στο παρελθόν.