Δεν υποχωρεί η φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώνονται ακόμη πέντε οικισμοί – Στέλνουν τους πολίτες προς Ιστιαία

Photo Καμμένο τοπίο στην περιοχή Κήρινθο κοντά στην Λίμνη Ευβοίας, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Απανωτά τα μηνύματα εκκένωσης για οικισμούς της Εύβοιας, καθώς η πύρινη απειλή δεν υποχωρεί και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο το Σάββατο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στους Γαλατσάδες και στις Καματριάδες Ευβοίας να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους Γαλατσάδες ή Καματριάδες Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Μήνυμα εκκένωσης όμως στάλθηκε επίσης και για όσους βρίσκονται στις Μηλιές Ευβοίας:

«Αν βρίσκεστε στις Μηλιές Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά: «Αν βρίσκεστε στη Μονοκαρυά ή Κάτω Μονοκαρυά #Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Νέο μέτωπο πυρκαγιάς μεγαλύτερο από δύο χιλιόμετρα

Εν τω μεταξύ ένα μέτωπο πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση στο ενδιάμεσο της απόστασης από τη Μηλιά έως τον Κρυονερίτη, έχει αποκτήσει δυναμική που ξεπερνά ακόμα και τα δύο χιλιόμετρα και κινείται κυκλωτικά και προς το χωριό Μηλιά.

Ένα άλλο τμήμα από του μετώπου πηγαίνει κατευθείαν προς το χωριό Μονοκαρυά το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, αλλά και πάλι έχουν φτάσει εκεί οι αστυνομικοί για να απομακρύνουν και τους κατοίκους που δεν είχαν απομακρυνθεί. Παράλληλα ετοιμάζουν εκκενώσεις και για άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή πριν την Ιστιαία.

Από την πλευρά του Αιγαίου, πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς είναι ανεξέλεγκτα, ξεπερνούν όλες τις γραμμές άμυνας, ακόμη και τις αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν.

Η φωτιά κατευθύνεται προς την Κεντρική Εύβοια

Στις Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά. Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες βρίσκονται και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει να απομακρυνθούν.

Στις Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Το ένα από τα τρία μέτωπα της γιγαντιαίας φωτιάς που κατακαίει τις τελευταίες ημέρες το νησί κατευθύνεται με αστραπιαία ταχύτητα προς την πόλη της Ιστιαίας και προς τα γύρω χωριά.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς απηύθυνε έκκληση για εναέρια μέσα, μιλώντας στην ΕΡΤ, για να μπορέσει να επιτευχθεί κατάσβεση του μετώπου που κινείται από τις Ροβιές προς τα χωριά της Ιστιαίας και που μπορεί να φτάσει μέχρι την πόλη.

Περισσότερους από 2.000 ανθρώπους μετέφερε το λιμενικό σώμα μέσα σε μια εβδομάδα

Συνολικά 2.284 πολίτες απεγκλώβισαν και μετέφεραν σε ασφαλείς χώρους στελέχη του λιμενικού από διάφορες περιοχές της Ευβοίας μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, από την 1η έως και την 7η Αυγούστου.

Μάλιστα, μόνο χθες Παρασκευή, απεγκλωβίστηκαν 1.400 άτομα σε μια οργανωμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος.

Ειδικότερα, χθες τα ξημερώματα ξεκίνησε η εκκένωση του οικισμού της πόλης Λίμνης Ευβοίας, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή. Δυο περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, ιδιωτικά σκάφη, καθώς και τρία φέρι μποτ συμμετείχαν στις προσπάθειες.

Τα φέρι μποτ «ΑΛΚΥΩΝ» και «ΠΑΡΑΛΟΣ» μετέφεραν συνολικά 650 και 480 πολίτες αντίστοιχα.

Το τρίτο φέρι μποτ «ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ κατέπλευσε χθες, Παρασκευή βράδυ στο λιμάνι της Λίμνης Ευβοίας όπου και παρέμεινε, με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη. Το πλοίο φιλοξένησε κατά τη διάρκεια της νύχτας 270 άτομα και θα παραμείνει εκεί για όσο χρειαστεί. Οι περιπολίες των σκαφών του λιμενικού για την παροχή βοήθειας ή απεγκλωβισμό πολιτών εξαιτίας των πυρκαγιών θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική Αθηνών-Λαμίας *Χωρίς διόδια στις Αφίδνες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: