Live χάρτης της Αττικής: Ατμοσφαιρική ρύπανση από την πυρκαγιά- Επικίνδυνες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων

File Photo Χάρτης της Αττικής που δείχνει σε πραγματικό χρόνο το επίπεδο ρύπανσης Screenshot via purpleair.com




Επικίνδυνες παραμένουν οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Αττικής όπως προκύπτει και από τον live χάρτη παρακολούθησης  της ευρωπαϊκής πλατφόρμας μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir.

Δείτε live την εξέλιξη εδώ.

Οι περισσότεροι από τους σταθμούς της Αττικής βρίσκονται στο πορτοκαλί και βαθύ πορτοκαλί χρώμα (όσον αφορά τα μικροσωματίδια PM 2,5) με τις μεγαλύτερες τιμές να εντοπίζονται στη δυτική Αττική και συγκεκριμένα σε Αχαρνές και Νέα Λιόσια.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης στο Σισμανόγλειο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, σημείωσε ότι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, από αναπνευστικά νοσήματα, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι αλλά και τα μικρά παιδιά πρέπει να προστατεύονται ιδιαίτερα κάτω από αυτές τις συνθήκες:

«Παραμονή στο σπίτι, κλειστές πόρτες και παράθυρα, αν βγούμε έξω, επειδή είναι απαραίτητο, να εισπνέουμε από τη μύτη και να φοράμε καλή μάσκα για να μας προστατεύει από τα μικροσωματίδια που διεισδύουν βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν αντιδράσεις. Αυτά είναι τα μέτρα που όλοι ξέρουμε και καλό είναι να τα εφαρμόσουμε».

Ο καθηγητής έδωσε έμφαση στα μικρά παιδιά, τονίζοντας ότι αυτά που εισπνέουν σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους παίρνουν τα σωματίδια σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με τους ενηλίκους. Όπως υπογράμμισε, τα μικρά παιδιά θέλουν ιδιαίτερη προστασία: Να μην τρέχουν και να μην παίζουν έξω γιατί η κίνηση μάς κάνει να αναπνέουμε γρηγορότερα. Ο αέρας διεισδύει βαθύτερα και με μεγαλύτερη ροή και έτσι τα σωματίδια που είναι και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χαμηλό ύψος, για τα παιδιά, προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη.

Mε πληροφορίες από kathimerini.gr

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Κρήτη: Έβρασαν τα σταφύλια από τον καύσωνα – Ανησυχούν για τις εξαγωγές οι αμπελουργοί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: