Ξαφνικά αγάπησαν τον Άσαντ; Χώρες στην περιφέρεια της Ευρώπης επιδιώκουν αναθέρμανση σχέσεων με τη Δαμασκό

File Photo:Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ. EPA, SANA HANDOUT




Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επανεκλογή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ (Bashar al-Assad) σε μία εκλογική διαδικασία που θεωρείται ευρέως παρωδία, ορισμένες μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες αναθερμαίνουν διστακτικά τις σχέσεις τους με το καθεστώς, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Chloe Cornish, Middle East correspondent)

Η Κύπρος μετακομίζει σε μια νέα πρεσβεία στη Δαμασκό, ενώ η Σερβία πρόκειται να στείλει πρέσβη – πρώτη φορά που αντικαθιστά κορυφαίο διπλωμάτη από τότε που ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος πριν από 10 χρόνια. Αυτά είναι μικρά βήματα, όχι σημεία καμπής, και τα κράτη μέλη της ΕΕ, ειδικά oι “γίγαντές” της, Γαλλία και Γερμανία, είναι απίθανο να ακολουθήσουν σύντομα.

Όμως οι κινήσεις, έστω και διστακτικές, μαρτυρούν σαφώς την πρόκληση που θα αντιμετωπίσει το μπλοκ καθώς η κατάσταση στη Συρία ομαλοποιείται με την πάροδο του χρόνου. Οι κινήσεις των κρατών στα άκρα της ΕΕ “αποδυναμώνουν τη θέση της ΕΕ και το καθεστώς ξέρει απόλυτα πώς να το εκμεταλλευτεί”, δήλωσε ο Laure Foucher, ανώτερος αναλυτής της Crisis Group που επικεντρώνεται στην Ευρώπη και στην περιοχή της Μ. Ανατολής.

Με τον Assad να ελέγχει το 70% της διαλυμένης από τον πόλεμο χώρας, οι μικρότερες χώρες θέλουν απευθείας κανάλια με τη Δαμασκό, κυρίως για πραγματιστικούς λόγους. Η Αθήνα έστειλε νέο πρόξενο στην Δαμασκό πέρυσι.

«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να έχει παρουσία σε μια χώρα όπου οι εξελίξεις επηρεάζουν τα εθνικά μας συμφέροντα [όπως] η μεταναστευτική κρίση», δήλωσε ο Νικόλαος Πρωτονοτάριος.

Με περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι «η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει. . . στην ανοικοδόμηση της [Συρίας], έτσι ώστε, κάποια στιγμή, οι Σύροι που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Τουρκία να [μπορούν] να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», δήλωσε διπλωμάτης. 

Δεν το θέλει μόνο η Αθήνα: η Δανία τον Απρίλιο ισχυρίστηκε ότι η Δαμασκός και οι γύρω πόλεις είναι αρκετά ασφαλείς για την επιστροφή των προσφύγων. Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τον Assad, προσπαθεί να πείσει τα κράτη ότι η Συρία είναι ασφαλής.

Ενώ οι μάχες έχουν παγώσει, οι συγκρούσεις εξακολουθούν να μαίνονται στη βορειοδυτική Συρία, η οποία ελέγχεται από πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Οι Τζιχαντιστές αυτοί, των οποίων οι τάξεις περιλαμβάνουν Ευρωπαίους, είναι ένας ακόμα λόγος που κάποιοι θέλουν να εμπλακούν με το καθεστώς.

Οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών ενδιαφέρονται για «πληροφορίες που έχουν οι συριακές υπηρεσίες πληροφοριών για χιλιάδες πραγματικούς και ύποπτους [ξένους] τρομοκράτες», έγραψε πέρυσι εσωτερική έκθεση ασφαλείας των ΗΕ. Ορισμένες αραβικές χώρες βλέπουν επίσης λογικό το λιώσιμο του πάγου. Η ΕΕ, η οποία έχει πληρώσει δισεκατομμύρια για βοήθεια, αντιτίθεται στη βοήθεια ενός καθεστώτος παρία με μια ανασυγκρότηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι φιλοδοξίες της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ ότι θα φέρει το καθεστώς και τις αντιπολιτευόμενες ομάδες στο ίδιο τραπέζι, για να συντάξουν νέο σύνταγμα, έχουν συρρικνωθεί. Για αυτούς τους λόγους, οι κινήσεις για επαναπροσέγγιση είναι “μια δυναμική στο περιθώριο της πολιτικής μας για τη Συρία. Είναι μόνο κράτη μέλη που συνορεύουν με τη Συρία και ανησυχούν περισσότερο για την παρουσία της Τουρκίας, που αναζητούν περισσότερα κανάλια με τη Δαμασκό”, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ωστόσο, αυτές οι ενδείξεις από τις χώρες στα άκρα της ΕΕ προαναγγέλλουν διαιρέσεις. Παρά την απροθυμία της ΕΕ να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση, πολλές χώρες χρηματοδοτούν έργα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τέτοια, για παράδειγμα την αποκατάσταση σχολείων. «Η πολιτική στάση της ΕΕ μπορεί να διαρκέσει συνολικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ερώτημα είναι τι συμβαίνει συγκεκριμένα», δήλωσε ο Foucher.

«Υπάρχει ήδη ένα χάσμα μεταξύ της πολιτικής στάσης της ΕΕ και του τι συμβαίνει επί τόπου σχετικά με τη βοήθεια». Τελικά, ορισμένοι διπλωμάτες της Νότιας Ευρώπης παραπονούνται ότι οι βόρειοι ομόλογοι τους δεν κατανοούν την επιθυμία για καλές σχέσεις στη μεσογειακή τους γειτονιά.

ΠΗΓΗ: Financial TimesChloe Cornish, Middle East correspondent – Europe’s fringe considers ties with Syria

Προειδοποίηση για τους γείτονες: Η τουρκική πυρηνική φιλοδοξία προσβλέπει και σε στρατιωτικούς σκοπούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: