Το τελεσίγραφο του Ερντογάν: Δεχθείτε την κυριαρχική ισότητα για να μην προχωρήσουμε σε “δύο κράτη”!

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν αποθεώνεται από τον τουρκικό όχλο στη Sakarya. Συνεχίζει να απειλεί την Κύπρο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος

Εκβιασμός για επιβολή δυο κρατών. Σε εξέλιξη, πάντως, η υλοποίησητης δεύτερης φάσης στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου

Τα βήματα για επιβολή νέων τετελεσμένων τόσο επί του εδάφους όσο και στη θάλασσα θα προχωρούν μέχρι η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τις τουρκικές αξιώσεις για «κυριαρχική ισότητα» και «ίσο διεθνές καθεστώς». Δηλαδή, την αποδοχή ύπαρξης δύο κρατών στο νησί πριν από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για επίτευξη συμφωνίας.

Αυτή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι η θέση της κατοχικής δύναμης, την οποία έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση καθιστώντας σαφές ότι θα επιμένει μέχρι τέλους σε αυτό το εκβιαστικό δίλημμα.

Είναι προφανές πως μέχρι να γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις τους οι σχεδιασμοί για την υλοποίηση νέων τετελεσμένων βρίσκονται σε εξέλιξη υλοποίησης ενώ στο επίπεδο της ρητορικής φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά  διασυνδέει το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου με το ζήτημα του φυσικού αερίου. Όχι απαραίτητα υπό τη μορφή του πάρε-δώσε αλλά φαίνεται να τα προτάσσει σε τακτικό επίπεδο για να τα χρησιμοποιήσει στο παιχνίδι του εκβιασμού.

Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την περασμένη Πέμπτη στα κατεχόμενα, επαναβεβαίωσε  το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η τουρκική πλευρά ενώ η παρουσία του θεωρήθηκε και προπομπός της καθόδου στο νησί του  Ερντογάν στις 20 Ιούλιου. Μια επίσκεψη που η Άγκυρα επιχειρεί να τη συνδέσει με εξελίξεις, ανακοινώσεις και με τη διαμόρφωση νέων δεδομένων.

Ποια τα επόμενα βήματα της κατοχικής Τουρκίας;

Πρώτο, σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά έχει περάσει στη δεύτερη φάση της υλοποίησης του σχεδιασμού για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής. Προετοιμάζοντας χώρους «κοινής χρήσης», όπως παραλίες, δρόμους κ.λπ., στην ατζέντα βρίσκεται ο αποχαρακτηρισμός του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής, που σήμερα είναι στρατιωτικός.

Για να περάσει η «διοίκηση» στο ψευδοκράτος, όπως επιδιώκεται, αν και τυπικού χαρακτήρα, θα πρέπει να ληφθεί απόφαση από την κατοχική λεγόμενη κυβέρνηση.

Περαιτέρω, στα τουρκικά σχέδια είναι και ο καθορισμός μιας περιοχής ως πιλοτικής για να καλέσουν τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να προσφύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων και στα πλαίσια αυτά να εξεταστεί ΚΑΙ το θέμα της αποκατάστασης. Δηλαδή, ένα κομμάτι της περίκλειστης θα καθοριστεί ώστε να ανοίξει και για τους κατοίκους, οι οποίοι θα δοκιμάσουν την τύχη τους σε μια διαδικασία μέσω της «επιτροπής».

Παράλληλα με τις όποιες άλλες στοχεύσεις, η κίνηση αυτή με την πιλοτική περιοχή, αποτελεί από τουρκικής πλευράς προσπάθεια να δημιουργηθεί ρήγμα μεταξύ των Ελληνοκυπρίων για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η «έκκληση» της τουρκικής πλευράς προς τους νόμιμους ιδιοκτήτες. Είναι, πάντως, σαφές πως επιχειρείται να δοθεί στις κινήσεις τους «επίφαση νομιμότητας» για να περιορίσουν τις αντιδράσεις σε αυτή τη φάση. Εξού και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν «αγγίξει» ιδιωτικές περιουσίες.

Δεύτερον, σε σχέση με το θέμα των υδρογονανθράκων, είναι σαφές πως η τουρκική πλευρά στοχεύει στη συνδιαχείριση, καταμερισμό εσόδων και μεταφορά του με αγωγούς μέσω Τουρκίας. Παραπέμπει στη γνωστή πρόταση, που κατατέθηκε μέσω της τουρκοκυπριακής πλευράς (Σεπτέμβριο 2011 και Σεπτέμβριο 2012) και προέβλεπε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Δηλαδή, ένταξη του θέματος αυτού στα πλαίσια του διακοινοτικού διαλόγου και την προώθηση των σχεδιασμών για διαχείριση στη βάση αυτή. Κοντολογίς, διαχείριση των υδρογονανθράκων πριν από τη λύση.

Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει πως δεν θα δεχθεί επανέναρξη του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και απειλεί με δικές της γεωτρήσεις.

Υπενθυμίζεται συναφώς πως με βάση τον χάρτη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που διαμορφώθηκε για τις δράσεις της ΤΡΑΟ, οι περιοχές F και G, όπως βαφτίστηκαν από την τουρκική πλευρά, καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9, μέρος του 13, 12 (όχι την Αφροδίτη). Πρόκειται, ως γνωστό, για αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία θαλασσοτεμάχια σε εταιρείες.

Η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ενόψει των τουρκικών επεκτατικών και επιθετικών ενεργειών, η Λευκωσία έχει επιδοθεί σε μια κούρσα ενημέρωσης διεθνών παικτών, από τους οποίους ζητά να παρέμβουν προς την κατεύθυνση της Άγκυρας. Πολλές από τις ενέργειες γίνονται παρασκηνιακά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Είναι προφανές πως η Κυπριακή Δημοκρατία επενδύει πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία υπάρχουν εργαλεία, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς την Τουρκία και τα κατεχόμενα. Το εγχείρημα φαντάζει δύσκολο, αν και υπάρχουν περιθώρια για ενέργειες. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου.

Η Λευκωσία, όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, στη βάση των τουρκικών σχεδιασμών, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Βρίσκεται ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων και θα πρέπει να απεγκλωβισθεί. Και τα διλήμματα είναι συγκεκριμένα.

  • Είτε θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών, της συνομοσπονδίας εν πολλοίς, είτε η Άγκυρα θα προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα.
  • Είτε θα αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά συνομιλίες υπό εκβιασμό με ό,τι αυτό σημαίνει είτε θα υλοποιηθούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί.

Η συνεχής διολίσθηση του Κυπριακού προς τις τουρκικές επιδιώξεις δεν θα σταματήσει εάν γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές επιδιώξεις, ούτε εάν αρχίσουν υπό εκβιασμό και κάτω από πιεστικά διλήμματα συνομιλίες.

  • ΜΠΟΛΙΚΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Η κάθοδος στα κατεχόμενα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής, δεν θα έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα. Δεν θα κάνει μόνο μια οθωμανικού χαρακτήρα απόβαση, αλλά θα προβεί και σε ανακοινώσεις.

Το έχει εξαγγείλει άλλωστε, σημειώνοντας πως θα έχουν οι ανακοινώσεις του «διεθνές ενδιαφέρον». Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα κινηθεί, αν και υπάρχουν πολλές πληροφορίες που ενδεχομένως να διαρρέονται σκοπίμως.

Εκείνο που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι πως θα πιει τσάι στον κήπο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, θα προσευχηθεί σε υπό κατασκευή τέμενος, που βρίσκεται στην περίκλειστη περιοχή (Bilal Aga, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου).

Επίσης,  θεωρείται σίγουρο ότι θα τελέσει πολλά εγκαίνια σε εγκαταστάσεις, σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει τη στήριξη της Τουρκίας προς το κατοχικό καθεστώς και να αναδείξει πως υπάρχει ανάπτυξη. Και σε αυτό το θέμα, των εγκαινίων, δεν υπάρχει σαφή εικόνα καθώς ακόμη αναζητούνται έργα στα οποία θα κόψει την κορδέλα ο νεοσουλτάνος.

  • Ο ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μετακινήσει χρονικά τις εξελίξεις για τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, όταν θα μπορούν να γίνουν επαφές και συναντήσεις μέχρι και μια νέα άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Ο Διεθνής Οργανισμός θα κριθεί, πάντως, και από το περιεχόμενο των δυο εκθέσεών του, για το Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Και θα κριθεί κατά πόσο θα καταγράψει τι πραγματικά έγινε στη Γενεύη με την κατάθεση του τουρκικού εγγράφου για δύο κράτη.

Αλλά και εάν τελικά περιλάβει την αναφορά σε δυο «αυτοδικοικούμενες περιοχές» στην Κύπρο, παρά τις αντιδράσεις της Λευκωσίας. Συνεπώς ο Ιούλιος θα κρίνει πολλά και για τη συνέχεια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Το παιχνίδι με τις «μουσικές καρέκλες» και την άμμο: Από τη σημαία ευκαιρίας, στα διαβατήρια και η συμφιλίωση με την κατοχή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: