Το Πεντάγωνο ομολογεί ότι δεν έχει συμφωνήσει ακόμα με την Τουρκία για το Αφγανιστάν: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, ομιλεί για το Αφγανιστάν. EPA, TOM BRENNER, POOL




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απευθύνθηκε, το μεσημέρι της Πέμπτης (τοπική ώρα), στον αμερικανικό λαό και μίλησε για το Αφγανιστάν, εν μέσω και των προσπαθειών για να αναλάβει σημαντικό στρατιωτικό ρόλο η Τουρκία, η οποία, μέχρι της στιγμής, ταλαιπωρεί τους Αμερικανούς.

Οι αμερικανικές δυνάμεις αναχωρούν οριστικά στις 31 Αυγούστου, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Λευκό Οίκο. Τόνισε ότι δεν εμπιστεύεται τους Ταλιμπάν, αλλά τις ικανότητες του στρατού του Αφγανιστάν. Πάντως, οι εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών είναι καταθλιπτικές. Προβλέπουν ότι σε έξι μήνες οι Ταλιμπάν θα ελέγχουν όλο τη χώρα.

Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για δραματική ήττα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Ανέφερε, μεταξύ των άλλων:

Σε ανακοίνωσή του, το Πεντάγωνο ομολόγησε ότι δεν προέκυψε συμφωνία, ούτε μετά τη χθεσινή συνομιλία του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

Μάλιστα στην αμερικανική ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα μιλήσουν ξανά στο εγγύς μέλλον, αν και οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν σήμερα.

Είναι πολλά τα προβλήματα. Οι Τούρκοι ζητούν τον ουρανό με τ’ άστρα. Γενναία στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, που θα καλύψουν τα έξοδα για την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Ζητά και άλλη βοήθεια που δεν έχει σχέση με το Αφγανιστάν.

Επίσης, λήξη του θέματος των S-400 και επανάληψη της στρατιωτικής βοήθειας, η οποία τέθηκε σε παύση μετά τις κυρώσεις για το ρωσικό σύστημα και μετά τον τερματισμό της συμφωνίας για τα μαχητικά F-35.

Αν πάρει ότι απαιτεί, αυτό θα αποτελέσει μεγάλη οπισθοδρόμηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, πολλές πληροφορίες συγκλίνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει θέση για τους S-400 και τα F-35 και δεν προτίθεται να αλλάξει. Θα φανεί Νίκη στην πορεία.

Σε μιάμιση περίπου ώρα θα πληροφορηθούμε τα τελικά σχέδια της Αμερικής για την αποχώρηση των στρατευμάτων της από τη χώρα, εν μέσω πληροφοριών ότι το Αφγανιστάν παραδίδεται στα χέρια των Ταλιμπάν, οι οποίοι φαίνεται ότι θα συνεργαστούν με το Ιράν. Χθες έγινε μία πρώτη σύσκεψη στην Τεχεράνη, μεταξύ αντιπροσωπειών των Ταλιμπάν και του Ιράν που θορύβησε πολύ την Ουάσιγκτον.

Οι ανακοινώσεις του κ. Μπάιντεν αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη με όλους τους παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης που ασχολούνται με το θέμα.

Η εκπρόσωπος Τύπου Τζένιφερ Ψάκι ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπάιντεν θα αναφερθεί στην προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός πρόεδρος το έπραξε και, όπως είπε, ο τελευταίος στρατιώτης θα φύγει από τη χώρα την 31η Αυγούστου.

Επίσης αναφέρθηκε στην αρωγή, την ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια της Αμερικής στον αφγανικό λαό.

Σημειώνω ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να παραμείνει στην Καμπούλ μεγάλος αριθμός πεζοναυτών και στρατιωτικό υλικό για να προστατευθεί η αμερικανική πρεσβεία από τους Ταλιμπάν. Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή και στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Πάντως, όλο και περισσότερο ακούμε στην Ουάσιγκτον ότι το Αφγανιστάν θα είναι το Βιετνάμ του κ. Μπάιντεν. Όλο περισσότερο, ειδικά οι Ρεπουμπλικάνοι, προειδοποιούν για σκηνές όπως εκείνη της Σαϊγκόν, όταν οι Αμερικανοί εγκατέλειπαν την πρεσβεία τους με ελικόπτερα…

Εδώ το βίντεο της ανταπόκρισης του αρθρογράφου της Hellas Journal:

Έφτασε η ώρα που θα μιλήσει ο γερουσιαστής Μενέντεζ για τον Ερντογάν, το Αιγαίο και την Κύπρο: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: