Το κτύπημα στην Τουρκία για τα παιδιά-στρατιώτες, δεν ήρθε τυχαία: Ωραίο …σύμμαχο έχουν στο ΝΑΤΟ οι Αμερικάνοι! Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. EPA, SAMUEL CORUM / POOL




Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην αμερικανική πρωτεύουσα που αφορούν την κατοχική δύναμη Τουρκία και τη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν μέσω των διαπραγματεύσεων για τη νέα συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία στο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα για το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ήρθε η ανακοίνωση για τη χρησιμοποίηση παιδιών-στρατιωτών από την κατοχική δύναμη, να ταράξει τα νερά και να δημιουργήσει -όπως κυκλοφορεί ευρύτατα- νέους τριγμούς στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Αν και ο Ταγίπ Ερντογάν 

Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Ανέφερε σχετικά:

Η πιθανότητα να προστεθεί η Τουρκία στη σχετική λίστα ακουγόταν έντονα το τελευταίο διάστημα, αλλά οι κυνικοί πίστευαν πως στη συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν διευθετήθηκε το θέμα, στο όνομα της συνεργασίας για το Αφγανιστάν.

Όπως αποδείχθηκε, η Αμερική έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα από τα όπλα της. Εννοώ, ότι η ένταξη της Τουρκίας στον κατάλογο έγινε εν μέσω των συζητήσεων για το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Και είμαι βέβαιος ότι ο Ερντογάν το παρατήρησε.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Τουρκία ενεπλάκη σε δύο περιπτώσεις στη χρησιμοποίηση παιδιών ως στρατιώτες. Και στη Συρία και στη Λιβύη. Μπορεί και σε άλλες περιπτώσεις που δεν πρόλαβε να καταγράψει αυτή η έκθεση για την Εμπορία Ανθρώπων.

Απ’ εδώ και πέρα, η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απευθείας συζητήσεις με την τουρκική και θα ζητήσει εξηγήσεις, αλλά δεν αναμένεται ότι θα τις λάβει. Στην καλύτερη περίπτωση η Τουρκία θα συνεχίσει να αρνείται ότι χρησιμοποίησε παιδιά στρατιώτες, ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αμφισβητηθούν οι πληροφορίες των Αμερικανών.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος που έκανε την ενημέρωση τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που μία χώρα σύμμαχος των ΗΠΑ και μέλος του ΝΑΤΟ έχει συμπεριληφθεί σε αυτόν τον κατάλογο. Και σίγουρα η αναφορά δεν είναι τιμητική.

Επίσης πρέπει να εξηγήσουμε ότι δεν γίνεται τίποτα τυχαία σε αυτή την πόλη, την Ουάσιγκτον. Θα μπορούσε να αφαιρεθεί η αναφορά, καθώς έχει ξεκινήσει μία πορεία ομαλοποίησης των σχέσεων, που πιστεύω ότι δύσκολα θα επιτευχθεί. Ή να αναφερθεί με διαφορετικό τρόπο το γεγονός. Αλλά φάνηκε από την ενημέρωση του αξιωματούχου ότι τούτοι εδώ ήθελαν να αναδείξουν το γεγονός.

Έχει επίσης μεγάλη, για μένα σημασία, μία αναφορά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Νεντ Πράις, όταν ρωτήθηκε για την συμπερίληψη της Τουρκίας στον κατάλογο.

Βασίζεται, είπε, σε γεγονότα η έκθεση. Βασίζεται στην ανάλυση και στη δική μας εκτίμησή αυτών των πληροφοριών. Ρωτήθηκε εάν θα επιβληθούν κάποιοι περιορισμοί στην Τουρκία, κάποια, αν θες, τιμωρία, και ο εκπρόσωπος κλώτσησε την μπάλα παρακάτω…

Θεωρώ ότι η κίνησή του δείχνει πως και το θέμα αυτό θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια, εάν η Τουρκία δεν αρχίσει να δρα και να αντιδρά ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Διότι για την ώρα παρουσιάζεται ως εχθρική δύναμη απέναντι στα αμερικανικά και τα νατοϊκά συμφέροντα.

Εδώ το βίντεο της ανταπόκρισης του αρθρογράφου της Hellas Journal:

Η σε δραματικό τόνο επιστολή Αναστασιάδη στον Μπάιντεν: Σταμάτα τον Ερντογάν… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: