Το καλοκαίρι στο Αιγαίο θα είναι τελικά “ήσυχο”; Το λιώσιμο των πάγων πάει περίπατο λόγω του Ερντογάν…

Στιγμιότυπο από την επιχειρησιακή εκπαίδευση μικρής κλίμακας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου και νότιου Κρητικού Πελάγους, με συμμετοχή πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών και Υποβρυχίων, ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και του νεοαποκτηθέντος Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΤΛΑΣ-Ι». ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ, STR




Μία αντιπαράθεση ενόψει ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και κατηγορίες για την παράτυπη μετανάστευση εκτροχιάζουν τις ελπίδες της Ελλάδας και της Τουρκίας για ένα “ήσυχο καλοκαίρι” – έναν χρόνο μετά τις εντάσεις για τα θαλάσσια σύνορα που εξώθησαν τις δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ στο χείλος της σύγκρουσης.

Τα παραπάνω αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Ayla Jean Yackley, στη στήλη Europe Express της Valentina Pop). Σημειώνει σχετικά:

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) είπε ότι συμμερίζεται την επιθυμία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα λιώσιμο των πάγων στις σχέσεις, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών τον Ιούνιο στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι γείτονες αναβίωσαν τις παγωμένες για πολύ καιρό συνομιλίες για διαφιλονικούμενα νερά νωρίτερα φέτος. Αλλά ένας φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας οδήγησε σε μία μικρή διπλωματική αψιμαχία την περασμένη εβδομάδα, όταν το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κλήτευσε τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα για να καταγράψει την “έντονη διαμαρτυρία” της για την μεταχείριση της ομάδας της Κωνσταντινούπολης Galatasaray, μετά από την άρνηση των Ελλήνων αξιωματούχων του αεροδρομίου να κάνουν δεκτά τα αρνητικά αποτελέσματα των παικτών στο τεστ για τον κορωναϊό και ζήτησαν συμπληρωματική διενέργεια τεστ.

Η Galatasaray επέλεξε να αποσυρθεί από τον ποδοσφαιρικό αγώνα κατά του Ολυμπιακού, παρά να υποβληθεί σε νέα τεστ για Covid-19, ανακοίνωσε η ομάδα.

Η Ελλάδα έχει εκφράσει την καταρχήν υποστήριξή της στην “θετική ατζέντα” της ΕΕ με την Τουρκία, την προσπάθεια του μπλοκ να εστιάσει σε περιοχές συνεργασίας με την Άγκυρα, της οποίας η υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ αποτελεί μακρινή προοπτική, εξαιτίας των κακών σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και εξαιτίας των ανησυχητικών της επιδόσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ευρώπη ανησυχεί ιδιαίτερα για την παράτυπη μετανάστευση από την Τουρκία, και τον περασμένο μήνα συμφώνησε να παράσχει στην Τουρκία ένα επιπρόσθετο κονδύλι €3δις για να ενθαρρύνει την Άγκυρα να αποτρέπει τους μετανάστες να φθάνουν στην Ευρώπη. Η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε διασώσει σχεδόν 5700 μετανάστες στο Αιγαίο και στις θάλασσες της Μεσογείου στο πρώτο μισό του έτους, και ανέφερε ότι σχεδόν 1000 εξ αυτών είχαν απωθηθεί πίσω στα χωρικά ύδατα από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα διαψεύδει τις κατηγορίες ότι η ακτοφυλακή της εξαναγκάζει βάρκες μεταναστών που εισέρχονται στα ελληνικά ύδατα να επιστρέψουν σε τουρκική επικράτεια. Η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει κι άλλο αυτή την εβδομάδα, καθώς ο Erdogan κατευθύνεται στην υπό τουρκικό έλεγχο “Βόρεια Κύπρο”, για την 47η επέτειο της εισβολής της Τουρκίας στο νησί της Μεσογείου.

Διαπραγματεύσεις δεκαετιών υπό τον ΟΗΕ έχουν αποτύχει να επανενώσουν τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και η Άγκυρα και η διακυβέρνηση που αυτή στηρίζει στον Βορρά έχουν σκληρύνει στάση τους φέτος, λέγοντας ότι είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει την εθνική κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων.

Την Παρασκευή, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής προχώρησε στη ρίψη προειδοποιητικών πυρών σε κυπριακό περιπολικό σκάφος, κάτι που οι τουρκοκυπριακές αρχές διέψευσαν, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές ως “σενάρια μυθοπλασίας”.

ΠΗΓΗ: Financial Times, (Ayla Jean Yackley, στη στήλη Europe Express της Valentina Pop) – Hot summer in eastern Med

Έχει παίξει άθλιο ρόλο ο Ερντογάν, πρέπει να τον ωθήσουμε προς τα πίσω, ζητά ο Μενέντεζ από τον Μπάιντεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: