Το Ισραήλ ανησυχεί βαθύτατα λόγω των νέων τουρκικών βάσεων στην κατεχόμενη Κύπρο: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog. Φωτογραφία via Twitter, NikosChristodoulides @Christodulides




Μετά τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, ακολούθησε το δρόμο του στην Ιερουσαλήμ και ο Κύπριος ομόλογός του, Νίκος Χριστοδουλίδης για επαφές στο πιο υψηλό επίπεδο με τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ.

Το Εβραϊκό Κράτος ανησυχεί βαθύτατα για τις κινήσεις της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα για τις πληροφορίες περί ενεργοποίησης της βάσης των drones στο κατεχόμενο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου, και για την απόφαση δημιουργίας της ναυτικής βάσης στο Μπογάζι.

Για τα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Σημείωσε σχετικά:

Η κυβέρνηση του Ισραήλ γνωρίζει ότι και οι δύο αυτές βάσεις στοχεύουν προς την Ιερουσαλήμ, αλλά και το Κάιρο. Και ως γνωστό, σε περίπτωση βεβαίως που απειληθεί πραγματικά ή νοιώθει ότι απειλείται όπως στην περίπτωση των πυρηνικών του Ιράν, το Ισραήλ δεν χωρατεύει.

Μέσα σε 36 ώρες ο κ. Χριστοδουλίδης έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog, τον Πρωθυπουργό Naftali Bennett, και τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και Οικονομικών.

Στο επίκεντρο όλων των συναντήσεων βρέθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και γενικά στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι υπάρχει κοινή ανάγνωση με τη νέα Κυβέρνηση του Ισραήλ για τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και τους στόχους της Τουρκίας που επηρεάζουν αρνητικά και το Εβραϊκό Κράτος και την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ έδειξε με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τις εξελίξεις η χώρα του. Ήταν ξεκάθαρος στη δημόσια τοποθέτηση του για την ανησυχία του Ισραήλ από τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο. Στην Ιερουσαλήμ ομιλούν για την ανάγκη κοινής αντίδρασης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση:

Ήταν κοινή η πεποίθηση πως θα πρέπει να είναι συλλογική η αντίδραση και η αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, μαζί και με αλλά ομονοούντα κράτη στην περιοχή που επίσης ανησυχούν από τις τουρκικές κινήσεις οι οποίες, ανάμεσα σε πολλά αλλά, έχουν αρνητικό αποτέλεσμα και για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Όλοι οι παράγοντες του Ισραήλ διέψευσαν τα fake news που προέρχονται μονίμως από την Τουρκία για τη δήθεν απόφαση της Ιερουσαλήμ να ξεκινήσει τη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων με την Άγκυρα.

Το τηλεφώνημα του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ισραήλ περιείχε μόνο ευχολόγια. Οι Ισραηλινοί δεν τον εμπιστεύονται και πρέπει να κάνει ο ίδιος πολλά βήματα για να ξεκινήσει η διαδικασία. Με πρώτον τον τερματισμό της συνεργασίας του με τη Χαμάς.

Αυτό που ειπώθηκε είναι ότι ακόμα και αν ξεκινήσει οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων, προηγείται η στρατηγική σχέση του Ισραήλ με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Τονίστηκε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο σημαντικοί στρατηγικοί εταίροι του Εβραϊκού Κράτους.

Διαπιστώθηκε η ισχυρή βούληση και επιθυμία της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ για να συνεχιστεί η συνεργασία με τη Λευκωσία και την Αθήνα σε όλους τους τομείς αλλά και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση:

Όπως προκύπτει και από την σημερινή συνάντηση του κ. Χριστοδυλίδη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας -(ο πρωθυπουργός ήταν στο παρελθόν υπουργός Άμυνας)-, της ασφάλειας, της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού είναι προτεραιότητα. Είναι ξεκάθαρη η προσήλωση και των δύο χωρών στην προστιθέμενη αξία που έχει και για τις δύο χώρες η εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Σημειώνεται επίσης ότι το Ισραήλ προσβλέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. για ενίσχυση των σχέσεων της Ένωσης με το Ισραήλ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος θα ζητήσει το συντομότερο δυνατό σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ισραήλ-Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο Συμβούλιο Σύνδεσης έγινε το 2012 κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Η ανταπόκριση του ανταποκριτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Τα δύο δύσκολα μέτωπα που θα αντιμετωπίσει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: