Το φυτίλι της έντασης είναι πάντα στα χέρια της Τουρκίας: Σε εγρήγορση το Ελληνικό Επιτελείο

Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται πάντα στο Αν. Αιγαίο και τη Μεσογείο στο πλαίσιο Εθνικών ή Συμμαχικών αποστολών και παρακολουθεί από κοντά ακόμη και προκλήσεις στις οποίες παρεμβαίνει υπερασπιζόμενο τα κυριαρχικά δικαιώματα. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Η νέα «απόβαση» Ερντογάν στα κατεχόμενα και η φιέστα η οποία ετοιμάζεται στα Βαρώσια είναι μια σαφής απόδειξη ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί σχέση καλής γειτονίας ούτε με την Αθήνα ούτε με τη Λευκωσία.

Ήδη στα κατεχόμενα εδώ και μέρες, παρατηρούν οι αναλυτές του Επιτελείου, κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας έχουν δυναμιτίσει το κλίμα και η ρητορική τους είναι τέτοια που δεν χωρά αμφιβολία για τις προθέσεις που υπάρχουν.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να «σηκώσει σκόνη» μέσα από τα δήθεν χαρμόσυνα νέα που έχει προαναγγείλει ο ίδιος. Οι μετέπειτα κινήσεις που θα γίνουν από την Ελληνική και την Κυπριακή πλευρά θα συναποφασιστούν αμέσως μετά το νέο show που ετοιμάζεται να δώσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η απάντηση της Αθήνας πάντως στη νέα απόβαση στην Αμμόχωστο του Τούρκου προέδρου, είναι δυο κινήσεις υψηλότατου συμβολισμού. Η παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, Δευτέρα και Τρίτη στη Λευκωσία, αλλά και του επικεφαλής της διπλωματίας της Ελλάδας μια μέρα αργότερα, αφού προηγουμένως ο Νίκος Δένδιας έχει το πρώτο του τετ α τετ με το νέο Ισραηλινό ομόλογό του στο Τελ Αβίβ.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εκτός από την απόδοση τιμών με την κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και την συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Χαράλαμπο Πετρίδη, θα συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παρουσία του Έλληνα υπουργού Άμυνας, διαμηνύει ουσιαστικά ότι Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται πάντοτε σε ανοιχτή γραμμή σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, διπλωματικό, επιχειρησιακό.

Πηγές από το Επιτελείο εκείνο που σημειώνουν είναι ότι ο εφησυχασμός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει, διότι η γείτονα αναζητεί διαρκώς τον τρόπο ή τους τρόπους με τους οποίους θ’ αμφισβητεί ενώ αν της δοθεί η παραμικρή ευκαιρία δεν αποκλείει κανείς ότι μπορεί να δημιουργήσει κάποιο προβοκατόρικο επεισόδιο.

Σημαντική λεπτομέρεια που δεν περνά απαρατήρητη από την Άγκυρα είναι ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αμέσως μετά το διήμερο ταξίδι του στην Κύπρο, απευθείας θα βρεθεί στο Μπορντό της Γαλλίας για την παραλαβή του πρώτου Ελληνικού Rafale.

Η διαρκής επαναφορά της αποστρατιωτικοποίησης

Η δεύτερη κίνηση, που έλαβε απάντηση από το Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, ήταν η επιστολή στον ΟΗΕ του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας, ο οποίος σε μια ακόμη προσπάθεια επιχείρησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού ώστε να καλύψει τις τουρκικές παραβιάσεις διαρκείας του διεθνούς δικαίου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική ανακοίνωση.

Η Τουρκία επαναφέρει γι’ ακόμη μια φορά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και μάλιστα το συνδέει με τα κυριαρχικά δικαιώματα, μέσω των Συνθηκών Λοζάνης και Παρισίων.

Η Άγκυρα πάντως που είτε με την ρητορική της είτε με πράξεις ανάβει το φυτίλι των εντάσεων στην περιοχή, ξεχνά το casus belli, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και την στρατιά του Αιγαίου, του σχηματισμού δηλαδή που διαθέτει έναν εκ των μεγαλύτερων αποβατικών στόλων και βρίσκεται απέναντι από τα Ελληνικά νησιά και τους ακρίτες του Αρχιπελάγους.

Η ανησυχία σε Αθήνα και Λευκωσία λόγω της εμπρηστικής ρητορικής που συνεχίζει να χρησιμοποιεί η Τουρκία, υπάρχει και αυξάνεται καθώς από τη Δευτέρα ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι στα κατεχόμενα.

Όλες οι δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων της Άγκυρας παραπέμπουν σ’ ένα ακόμη θερμό καλοκαίρι, με την ένταση αυτή τη φορά να μεταφέρετε προς το παρόν στη Μεγαλόνησο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

H ιστορική στιγμή του πρώτου Rafale F3R της 332 Μοίρας, πλησιάζει: 13 χρόνια μετά την πρώτη αξιολόγηση βάφτηκε Γαλανόλευκο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: