Ταράζουν τα νερά: Η παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης και η Συνθήκη του Μοντρέ…

Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν κάνει τα εγκαίνια της διώρυγας. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Για ακόμα μια φορά η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της Διεθνούς Κοινότητας και προκαλεί πάλι πονοκέφαλο προς όλες τις κατευθύνσεις.

Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για ένα ήσυχο καλοκαίρι στο Αιγαίο, μάλλον δεν συμπεριελάμβανε και την Κύπρο στις δηλώσεις του. Αυτό το επιβεβαιώνει η προγραμματισμένη παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, που φαίνεται να ταράζει δικαίως τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τους Κύπριους πολίτες.

Οι διάφορες πηγές και αναφορές κάνουν λόγο για δηλώσεις δια στόματος Ερντογάν που δεν έχουν γίνει ξανά στο παρελθόν. Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Μπάιντεν, ζητώντας του να πάρει θέση.

  • Ο Κύπριος Πρόεδρος, ανέφερε ότι έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες με διαβήματα προς την Ε.Ε., καθώς επίσης έχει στείλει και τις ανάλογες επιστολές που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης των Business Awards της Κύπρου, αποκάλεσε απάτη τις προθέσεις του κ. Ερντογάν. Μια απάτη που προφανώς αναφέρεται προς τους ίδιους τους πολίτες που θα κληθούν να κατοικήσουν τα κατεχόμενα εδάφη.

Όμως ο κύριος Ερντογάν προκαλεί πονοκέφαλο και προς την Ρωσία με την Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης. Η διώρυγα αυτή αποτελεί όπως την αποκαλούν τα ΜΜΕ, ένα φαραωνικό σχέδιο που θα απαιτήσει χρήμα, άρα και επενδυτές.

Οι Ρώσοι από την πλευρά τους αμέσως φαίνεται να ανησύχησαν με το σχέδιο, καθώς πιστεύουν ότι έτσι θα δοθεί μια δίοδος στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, προς την Μαύρη θάλασσα, που δεν θα την καλύπτει η συνθήκη του Μοντρέ.

Ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών όμως  γρήγορα έτρεξε να το μαζέψει λέγοντας πως τίποτα δεν θα επηρεάσει την συνθήκη, καθώς θα ισχύει και για την νέα διώρυγα, που θα είναι παράλληλη των στενών.

Βέβαια σε αυτή την υπόσχεση του κ. Τσαβούσογλου, κάτι φαίνεται να μην πηγαίνει καλά. Από την μία ο κ. Ερντογάν θα αναζητήσει επενδυτές και χρήματα και από την άλλη δεν θα βάλει στο παιχνίδι τις ΗΠΑ; Και αν αναζητήσει επενδυτές από εκεί; Δεν θα υπάρξουν ανταλλάγματα;

  • Σε αυτό που καταλήγει κανείς με τις παραπάνω υποθέσεις, είναι στο γεγονός ότι δικαίως έχει λόγο να ανησυχεί η Ρωσία, όσον αφορά την διώρυγα.

Ο κ. Ερντογάν άλλωστε παζαρεύει παντού, θέλοντας να κερδίζει μόνο ο ίδιος και αυτό γιατί οι μεγάλες δυνάμεις, του έχουν αφήσει ελεύθερο το πεδίο και έχει υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις του.

Ο Μακιαβέλλι στον Ηγεμόνα, έλεγε ότι ένας καλός Ηγεμόνας πρέπει να είναι και λιοντάρι και αλεπού. Λιοντάρι γιατί εκείνο μπορεί να νικήσει τους εχθρούς του, ενώ η αλεπού δεν μπορεί και αλεπού γιατί εκείνη μπορεί και αποφεύγει τις παγίδες, ενώ το λιοντάρι δεν μπορεί.

Γιατί άραγε επιτρέπουν στον Ερντογάν να νομίζει πως είναι και τα δύο?

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη NEWS GOOGLE

Έλεος… Ο νεοσουλτάνος Ερντογάν ετοιμάζεται για νέες αλχημείες στην Κύπρο και κανένας δεν τον σταματάει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: