File photo: Το πρώτο Ελληνικό Rafale με τον σειριακό αριθμό 401 κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού για να συνεχιστεί η εναέρια εκπαίδευση των αεροπόρων που βρίσκονται στην Γαλλία. Πηγή: Dassault
Τα δεκαοκτώ αεροσκάφη 4,5 γενιάς Rafale, με τις δυνατότητες «αθέατων» προσεγγίσεων στον δυνητικό εχθρό αλλά και τον στρατηγικό φόρτο των όπλων είναι εκείνο που ενοχλεί ιδιαίτερα απ’ ό,τι φαίνεται τις ευαίσθητες χορδές του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.
Βεβαίως το τουρκικό Επιτελείο έχει στραμμένο το βλέμμα του και στο επόμενο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα αναγκαίο και επιτακτικό, που δεν είναι άλλο από την αρχή για την πλήρη ανανέωση του Ελληνικού στόλου, δηλαδή την παραγγελία των τεσσάρων φρεγατών.
Και μπορεί ο κος. Ακάρ να προσπαθεί να κάνει τονωτικές ενέσεις στο προσωπικό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και στην τουρκική κοινή γνώμη, ότι δήθεν οι ισορροπίες δεν αλλάζουν από τις κινήσεις που κάνει το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά η προγενέστερη παραδοχή του Τούρκου υπουργού, ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει απωλέσει το 80% του προσωπικού της, λέει πολλά για την ένδεια στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική αεροπορία.
Ο κος. Ακάρ πάντως, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές δεν μπορεί να πείσει απόλυτα την τουρκική κοινή γνώμη, ιδίως εκείνη η οποία έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και διαβάζει τις εξελίξεις.
Αλλωστε και οι φωνές από τον Τουρκικό Τύπο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ιδίως στο αεροπορικό τοπίο διότι η γείτονα έχει μείνει πλέον πίσω στις εξελίξεις και την υποστήριξη του αεροπορικού της στόλου.
Rafale, F-16 Viper, F-16 Block 50 που μετατρέπονται και εκείνα καλώς εχόντων των πραγμάτων στο επίπεδο Advanced, αύξηση πέραν του 50% σε λίγο καιρό των Γαλλικών Mirage 2000-5, συνθέτουν μια εικόνα όπου στο άμεσο μέλλον η αφρόκρεμα των αεροποριών θα ομιλεί για μια ιδιαίτερα ισχυρή Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Παράλληλα οι συμμαχίες και οι κοινές εκπαιδεύσεις που γίνονται εντός του Ελληνικού FIR αποδεικνύουν τόσο την εμπιστοσύνη φίλων και συμμάχων όσο και την αναγνώριση της Πολεμικής Αεροπορίας.
Και με τους πολύπειρους αεροπόρους και μηχανικούς που έχει η Ελληνική αεροπορία είναι ικανή για την επίτευξη του ζητούμενου, το οποίο δεν είναι άλλο από την αεροπορική υπεροχή.
Πάντως παρά τις δήθεν εκκλήσεις του Τούρκου υπουργού για έναν ειλικρινή διάλογο ηρεμίας με την Ελλάδα, η Άγκυρα σε καμία περίπτωση δεν δείχνει διάθεση να κάνει πράξη εκείνο που υποστηρίξει ο Χουλουσί Ακάρ, δηλαδή να βρεθούν ειρηνικές λύσεις ώστε το Αρχιπέλαγος και η Μεσόγειος να είναι θάλασσες ειρήνης και ευημερίας.
Και μάλιστα αυτές οι κινήσεις έρχονται την ίδια μέρα που ήταν σε εξέλιξη η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου- Ιορδανίας, γεγονός που δείχνει την ενόχληση της γείτονος σε οτιδήποτε διπλωματικό επιτυγχάνει η Αθήνα και αφορά την περιοχή.
Ο κος Ακάρ δεν παρέλειψε να επαναφέρει και την γνωστή πλέον αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, παραβλέποντας την στρατιά του Αιγαίου, έναν από τους πιο επιθετικούς σχηματισμούς με τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Τουρκίας στην διάθεσή του.
Μπορεί θεωρητικά να βρισκόμαστε σε περίοδο ήρεμων νερών αλλά η Τουρκία εκείνο που αναζητά είναι τους τρόπους με τους οποίους θα δυναμιτίσει το κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες.