Στους 40-42 βαθμούς θα ανέβει ο υδράργυρος: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για πέντε περιφέρειες

Δέντρα καίγονται δίπλα σε κατοικημένη περιοχή στη Σταμάτα, Αττικής, την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Ηλιοφάνεια και μέγιστες θερμοκρασίες στους 40-42 βαθμούς τοπικά θα έχουμε σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με την υπηρεσία του meteo. Επίσης παροδικές νεφώσεις μετά το μεσημέρι στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους στα βορειοδυτικά ορεινά. Θα έχουμε και βόρειους ανέμους με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν μετά το μεσημέρι στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν όμβροι στα βορειοδυτικά ορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 39 βαθμούς, στη Κεντρική Ελλάδα από 17 έως 40-41 βαθμούς, στην Ήπειρο από 17 έως 39, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο από 19 έως 40-42 βαθμούς, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά από 18 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 38 βαθμούς, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 19 έως 35-36 βαθμούς, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 38-40 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 37-38 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 25 έως 35-36 βαθμούς.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για πέντε περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορίνθου, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)

-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σε 45 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά επιχείρησαν 1.012 πυροσβέστες με 424 οχήματα, 19 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 αεροσκάφη, 16 ελικόπτερα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Συνδρομή παρείχε ο στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ο.Τ.Α..

Όσον αφορά τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε Σταμάτα, Ροδόπολη, Διόνυσο Αττικής, είναι σε ύφεση και επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 110 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος». Tην επιχείρηση κατάσβεσης συντονίζει ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Προσήχθη μελισσοκόμος για την πυρκαγιά στη Σταμάτα

Προσήχθη χθες το βράδυ από υπαλλήλους της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ένας μελισσοκόμος, ο οποίος εξετάζεται για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική, ο προσαχθείς έχει μελίσσια στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

«Δεν το πιστεύω, δεν το περίμενα αυτό που κάνατε, δεν είναι δυνατόν», τα πρώτα λόγια του Πέτρου Φιλιππίδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: