Στη μέγγενη τσαρλατάνων και «Μεξικάνων» το στοίχημα για το τείχος ανοσίας: Τι φοβούνται για τον Αύγουστο οι ειδικοί

Φωτογραφία με drone από την παραλία Αγίου Δημητρίου στο νησί της Αλοννήσου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Στα μέσα Αυγούστου αναμένουν οι επιστήμονες την κορύφωση του νέου πανδημικού κύματος, με εβδομαδιαίο μέσο όρο κρουσμάτων τα 3.400 κρούσματα ενώ όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών κατά του κορωνaϊού.

«Το χειρότερο σενάριο είναι 3.400 κρούσματα την ημέρα. Το πιο ήπιο σενάριο είναι για 2.800 κρούσματα την ημέρα» σημείωσε για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μάχη για το τείχος ανοσίας

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Mega, για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή το 83% των ενηλίκων.

«Τώρα έχουμε 48% τείχος πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό. Μαζί με τους νοσούντες, έχουμε 58% ανοσία. Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία» υπογράμμισε.

«Αν φτάσουμε στο 73-75% εμβολιασμών» συνέχισε, « θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και έναν καλό χειμώνα. Αν μείνουμε στο 53% (σ.σ. μέχρι τα μέσα Αυγούστου), θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά μετά θα έχουμε μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, από τέλος Σεπτεμβρίου και έπειτα».

Αγωνία για τα νησιά

Η αλήθεια είναι ότι τους ειδικούς ανησυχεί η εικόνα σε αρκετές νησιωτικές περιοχές καθώς αυτές εμφανίζουν αυξημένο ιικό φορτίο και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εφαρμογή μέτρων «τύπου Μυκόνου» εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα νησιά της Κρήτης (κυρίως σε Χανιά και Ηράκλειο) και μετά στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάρο, τη Σαντορίνη.

Την εικόνα ανησυχίας εντείνουν τα …περίφημα κορωνοπάρτι: Μόνο το τελευταίο πενθήμερο, σε 9 βίλες της Μυκόνου, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, εντόπισαν ισάριθμα κορωνοπάρτι.

Τα έξι από αυτά, μάλιστα, διοργανώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε περίοδο, υποτίθεται, απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας. Στα

πάρτι αυτά συμμετείχαν από 50 έως και 400 άτομα.

Επιβλήθηκαν έξι πρόστιμα των 50.000 ευρώ και τρία για διατάραξη κοινής ησυχίας. Οι διοργανωτές των κορονοπάρτι στο νησί των ανέμων εξασφαλίζουν… δωρεάν… μεταφορά με κλειστά φορτηγάκια στους πλούσιους ξένους πελάτες τους. Οι αστυνομικοί τα ακολουθούν προκειμένου να εντοπίσουν τις βίλες διεξαγωγής τους ενώ έχουν αναπτύξει και τα ραντάρ της ακοής για να ακούσουν την δυνατή μουσική που προέρχεται από αυτές.

Τις περισσότερες φορές «τρώνε… πόρτα» όταν χτυπούν τα κουδούνια καθώς κανείς δεν τους ανοίγει. Την επόμενη μέρα επισκέπτονται τις συγκεκριμένες οικίες και μέσω των ρολογιών της ΔΕΗ, εντοπίζουν τους ιδιοκτήτες, επικοινωνούν μαζί τους και στη συνέχεια φθάνουν στον ενοικιαστή μέσω του εγγράφου μίσθωσης με το αντίτιμο που κατέβαλαν. Από εκεί και έπειτα προβαίνουν στην βεβαίωση του προστίμου.

Το “κόλπο” με τους Μεξικανούς ενοικιαστές

Την ίδια ώρα οι αρμόδιοι αξιωματικοί έχουν διαπιστώσει το “κόλπο” που χρησιμοποιούν οι διοργανωτές για να καθιστούν δύσκολη τη βεβαίωση του προστίμου. Παρότι εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες, όταν οι αστυνομικοί φθάνουν στους ενοικιαστές, εκείνοι επικαλούνται και αποδεικνύουν πως δεν μπόρεσαν να πάνε στις βίλες που νοίκιασαν αλλά ότι σε αυτές βρισκόταν ένας… φίλος τους.

Ουσιαστικά οι διοργανωτές των κορoνοπάρτι χρησιμοποιούν «αχυράνθρωπους» για να αποφεύγουν τις συνέπειες του νόμου και τα υψηλά πρόστιμα.

Υπήρξε περίπτωση που εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης, αλλά ο ενοικιαστής ήταν… Μεξικάνος και βρισκόταν στη χώρα του, δηλαδή ο διοργανωτής είχε χρησιμοποιήσει «μεσάζοντα» προκειμένου να διοργανώσει το πάρτι και να ξεφύγει παράλληλα από ενδεχόμενη σύλληψη και πρόστιμο.

Εκρηξη επιστημόνων και ειδικών

Στο κλίμα αυτό, και στον απόηχο των επεισοδιακών διαδηλώσεων του Σαββάτου, η χθεσινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, επεφύλασσε μερικές σκληρές προειδοποιήσεις προς τους αρνητές των εμβολίων.

Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους δεν έκρυψαν τα λόγια τους και, σχετικά ερωτηθέντες, απευθύνθηκαν τόσο προς τους ανεμβολίαστους όσο και προς εκείνους τους (ελάχιστους) γιατρούς που προσπαθούν να καταλάβουν ηγετική θέση στις τάξεις των αρνητών.

«Δεν έχουν αυτιά ν΄ακούσουν»

«Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ανέμελο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πειθαρχία από όλους, καθώς, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα και απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους», ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και πρόσθεσε: «Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους, σε αυτούς δεν θα έλεγα τίποτε, διότι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν».

«Τους έχουμε δώσει πάρα πολύ χώρο και αν υπάρξουν συνέπειες από τις συναθροίσεις διαμαρτυρίας που κάνουν, κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήταν όταν βρεθούν στα νοσοκομεία», κατέληξε.

«Τσαρλατάνοι»

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στη συμμετοχή γιατρών στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, κάνοντας λόγο για «τσαρλατάνους».

«Εδώ δεν είναι θέμα ελευθερίας, ούτε δημοκρατίας. Κάποιος που είναι υγειονομικός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί διάφορους κανόνες και είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας, να αποσιωπήσουν, να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς. Ειδικά οι γιατροί που εκπέμπουν ένα μήνυμα παραπληροφόρησης, υπάρχουν όργανα. Ο καθένας δεν μπορεί να ασκεί την ιατρική όπως θέλει. Αυτά είναι στο πλαίσιο κάποιου που είναι τσαρλατάνος και είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων να εφαρμόσουν την νομοθεσία».

Υποχρεωτικότητα: Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Σε αυτό το πλαίσιο το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού συντηρείται στην επικαιρότητα.

Πληροφορίες που δημοσίευσε η «Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο βρίσκονται, πέραν των εκπαιδευτικών, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα βρίσκονται:

  • Οι ένστολοι όλων των κατηγοριών, δηλαδή πέραν των Ενόπλων Δυνάμεων, η Αστυνομία, το Λιμενικό και η Πυροσβεστική.
  • Εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές και ειδικότερα όσοι απασχολούνται στην ενέργεια, στην ύδρευση αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Με πληροφορίες από The Τoc, MEGA, Καθημερινή

Είναι τσαρλατάνοι, πρέπει να τιμωρηθούν: Κατά μέτωπον επίθεση σε αντιεμβολιαστές υγειονομικούς από Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: