Σοβαρές υλικές ζημιές στο συγκρότημα ΔΙΑΣ και τον σταθμό ΣΙΓΜΑ από εμπρηστική επίθεση *Καταδικάζει η πολιτική ηγεσία [photos]

file photo: Σοβαρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν στο συγκρότημα ΔΙΑΣ και τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ μετά την εμπρηστική επίθεση το βράδυ της Κυριακής. Photo via cna.org.cy




Επίθεση με κροτίδες, στο συγκρότημα ΔΙΑΣ και τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ, έκαναν, το βράδυ της Κυριακής, ομάδες ατόμων διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωναϊού.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να ανάψουν φωτιές και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές.

Το συγκρότημα δέχθηκε επίθεση από άτομα, που πέταξαν κροτίδες και προκάλεσαν καταστροφές, τόσο στα αυτοκίνητα του σταθμού, όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν αρχικά στον προαύλιο χώρο του συγκροτήματος, ενώ κατόπιν κατευθύνθηκαν εντός του συγκροτήματος, την ώρα μάλιστα που ήταν σε εξέλιξη η μετάδοση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.

Είχε προηγηθεί διαμαρτυρία για τα μέτρα κατά της πανδημίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Καταδικάζει η πολιτική ηγεσία

Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δημοσιογράφους του συγκροτήματος, σημειώθηκε επίθεση με μολότοφ κατά τουλάχιστον ενός αυτοκίνητου του δημοσιογραφικού οργανισμού, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες. Υλικές ζημιές προκλήθηκαν και σε άλλα αυτοκίνητα στον χώρο στάθμευσης καθώς και στην είσοδο και σε γραφεία του συγκροτήματος.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έγραψε ότι η επίθεση που δέχτηκε το «Σίγμα», συνιστά πλήγμα κατά της δημοκρατίας και κατά της νομιμότητας το οποίο δεν γίνεται ανεκτό. «Το κράτος θα απαντήσει αυστηρά σε όσους αγνοούν τους νόμους. Η υγεία, η ασφάλεια των πολιτών και η δημοκρατία μας δεν θα αφεθεί στα χέρια ανεύθυνων πολιτών» προσθέτει.

Την επίθεση καταδίκασαν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και Υπουργοί της Κυβέρνησης. «Καταδικάζω απερίφραστα την αποψινή επίθεση στο συγκρότημα ΔΙΑΣ» γράφει σε ανάρτησή της στο Twitter η κ. Δημητρίου, η οποία σημειώνει ότι «την Ελευθεροτυπία και τη Δημοκρατία έχουμε χρέος να την προστατεύσουμε με κάθε κόστος».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής αναφέρει σε ανάρτησή του, στον λογαριασμό του στο Twitter, ότι η ελευθεροφωνία είναι ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας, για να προσθέσει ότι «η οχλοκρατία και οι τραμπουκισμοί δεν έχουν θέση».

«Με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζω τα επεισόδια στο συγκρότημα @SigmaTV. Η ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη. Η επίθεση κατά των ΜΜΕ είναι επίθεση κατά της ίδιας της δημοκρατίας. Τη μάχη κατά της πανδημίας πρέπει να την κερδίσουμε όλοι μαζί» έγραψε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος σε δική του ανάρτηση αναφέρει πως «οι πρωτοφανείς βιαιότητες κατά του Συγκροτήματος Δίας είναι αποτρόπαιες, κατάπτυστες και επικίνδυνες για τη Δημοκρατία! Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι και όλο το προσωπικό έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της ΕΣΚ». Αναφέρει πως τη Δευτέρα η ΕΣΚ θα τοποθετηθεί επίσημα, ενημερώνοντας και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Μηνύματα καταδίκης έστειλαν και πολιτικοί αρχηγοί, Ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι, ενώ η Ευρωπαία Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου καταδίκασε την επίθεση κατά, γράφοντας στο Twitter ότι η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή και αδιαπραγμάτευτη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. «Τη μάχη κατά της πανδημίας COVID19 οφείλουμε να τη δώσουμε όλοι μαζί, με βάση πάντα την επιστήμη» πρόσθεσε.

ΔΗΚΟ: Ντροπή!

«Καταδικάζουμε μετά βδελυγμίας την επαίσχυντη και βίαιη επίθεση που δέχθηκε απόψε το Συγκρότημα «ΔΙΑΣ» και η τηλεόραση Σίγμα, αλλά και τα επεισόδια και την επίθεση εναντίον αστυνομικών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.
Τα όσα εκτυλίχθηκαν απόψε, δεν ήταν διαμαρτυρία, δεν ήταν διαδήλωση. Ήταν μία άνανδρη επίθεση βίας. Τέτοιες επιθέσεις εναντίον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είναι επιθέσεις κατά της δημοκρατίας». Αυτό αναφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα υπογραμμίζοντας:

«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους εργαζομένους και στη Διεύθυνση του Συγκροτήματος «Δίας» και στους τραυματίες αστυνομικούς.
Η διαφωνία και η αντίθετη άποψη, δεν αποτελούν δικαιολογία για τέτοιες αναρχικές συμπεριφορές που προκαλούν τον αποτροπιασμό μας και δεν έχουν χώρο σε ένα ευνομούμενο κράτος.

ΕΔΕΚ: Καταδικαστέα η άνανδρη επίθεση

Ανακοίνωση Τύπου έβγαλε και η ΕΔΕΚ για τα έκτροπα στο συγκρότημά «Δίας». Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Καταδικαστέα η άνανδρη επίθεση στο συγκρότημα «Δίας». Αναμένουμε να είναι παραδειγματική η τιμωρία των ενόχων. Η άνανδρη επίθεση στο συγκρότημα «Δίας» είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ εκφράζει την πλήρη στήριξη και συμπαράστασή του στους εργαζόμενους του σταθμού και στην επιτέλεση του δημοσιογραφικού τους καθήκοντος.

Είναι αδιανόητο μασκοφόροι τραμπούκοι να επικαλούνται τάχα την στέρηση της ατομικής τους ελευθερίας και την ίδια ώρα να θέτουν με άνανδρο και εγκληματικό τρόπο σε κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων και να προσπαθούν να φιμώσουν την ελευθεροτυπία και κάθε αντίθετη άποψη.

Αναμένουμε άμεσα η έρευνα της αστυνομίας να εντοπίσει τους εμπλεκόμενους στους τραμπουκισμούς και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία».

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό στη Λευκωσία για κατάργηση του SafePass και των μέτρων κατά της πανδημίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: