Σκωτσέζικο ντους στη Μύκονο: Οι Γερμανοί φεύγουν, οι Βρετανοί έρχονται, τα κορωνοπάρτι συνεχίζονται εν πλω

File photo: Αποψη της Μυκόνου AMNA




Σε «σκωτσέζικο ντουζ» εξελίσσεται η τουριστική σεζόν για τη Μύκονο μετά τη χθεσινή απόφαση για λήψη περιοριστικών μέτρων στη βραδινή κυκλοφορία και τη μουσική στους χώρους διασκέδασης.

Η λήψη περιοριστικών μέτρων στο νησί των ανέμων μέχρι τις 26 Ιουλίου, ήρθε 48 ώρες μετά την απόφαση των γερμανικών αρχών να βάλουν… εμπόδια σε όσους θέλουν τα ταξιδέψουν στην Ελλάδα, κατατάσσοντας την χώρα μας σε λίστα κινδύνου αναφορικά με την διασπορά του κορονοϊού. Κι όλα αυτά λίγα 24ωρα πριν η Βρετανία επιτρέψει στους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς να ταξιδέψουν στην Ελλάδα χωρίς 10ήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή.

 

Η χθεσινή απόφαση για 10ήμερο «lockdown» στη Μύκονο, έναν από τους πλέον κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως προκάλεσε σοκ στο νησί και έντονες αντιδράσεις τόσο από τη δημοτική αρχή, όσο και από τους επαγγελματίες.

Πληροφορίες, μάλιστα, από το νησί κάνουν λόγο για ακυρώσεις κρατήσεων από τις πρώτες κιόλας ώρες, ωστόσο σαφέστερη εικόνα θα υπάρξει τα επόμενα 24ώρα.

Ωστόσο, οι ξέφρενοι ρυθμοί εξακολουθούν να ηχούν με συνωστισμένους και δυνατή μουσική, σε πλεούμενο αυτή τη φορά. Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας ( protothema.gr) εμφανίζει παρτι να διεξάγεται σε σε ιστιοπλοϊκό, το οποιο ξεκίνησε απο το λιμάνι της Μυκόνου και εφτασε στην Ρήνεια.

Μπορεί ήδη από τις 25 Ιουνίου ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας να είχε προειδοποιήσει για τοπικά lockdown και μόλις προχθές ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης να έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, ωστόσο ο Δήμαρχος του νησιού Κώστας Κούκας κάνει λόγο για άστοχη ενέργεια «η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ό,τι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία».

Ο ίδιος τονίζει ότι η Μύκονος είναι μεταξύ περιοχών με τα υψηλότερα ποσοστά του εμβολιασμού στην Ελλάδα στον ντόπιο πληθυσμό. Παραδέχεται  ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως των νεότερων ηλικιών, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί – όπως λέει – και μια σειρά άλλων παραμέτρων, όπως ότι πολλά τεστ στο νησί γίνονται σε επισκέπτες που δεν έμεναν στη Μύκονο, αλλά χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο Μυκόνου για την επιστροφή τους.

Βράζουν οι επιχειρηματίες

Για το ίδιο θέμα τα Σωματεία Επιχειρήσεων Διασκέδασης – Εστίασης Μυκόνου και Επιχειρήσεων – Επαγγελματιών Μυκόνου ζητούν να αφαιρούνται από τα κρούσματα που εντοπίζονται στο Διεθνές αεροδρόμιο της Μυκόνου, όσοι προέρχονται από διπλανά νησιά που απλώς χρησιμοποιούν την Μύκονο ως ενδιάμεσο σταθμό για αναχώρηση ή άφιξη.

Στην κοινή τους ανακοίνωση τα δύο σωματεία ζητούν να αναθεωρηθεί η απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά και να συνυπολογιστεί για την εξαγωγή των στατιστικών δεδομένων ότι στο νησί βρίσκονται γύρω στους 200.000 κάτοικοι και τουρίστες (εύκολα από αφίξεις – αναχωρήσεις πλοίων και αεροπλάνων εξάγονται οι αριθμοί) και να μην ανάγονται επί των 10.000 κατοίκων τα ημερήσια κρούσματα καθώς ο αριθμός επί των 10.000 είναι πλασματικά υπερπολλαπλάσιος.

Οι επαγγελματίες της Μυκόνου κάνουν λόγο για δυσάρεστη έκπληξη που τους επιφύλαξε η κυβέρνηση δια του κ. Χαρδαλιά ο οποίος διαψεύδει τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Καμπανάκι η Μύκονος»

«Το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Αυτό τονίζει σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος και υπογραμμίζει: «Ανησυχία υπάρχει, όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν».

Προς το παρόν η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από 2020 τονίζει ο κύριος Τάσιος, ωστόσο σημειώνει ότι η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο.

Εστιάζοντας στις ακυρώσεις στο νησί των ανέμων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κάνει λόγο για λογικές ακυρώσεις που προέρχονται από Έλληνες και ξένους, όπως εξηγεί.

Mε πληροφορίες από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ΑΠΕ – ΜΠΕ, protothema.gr

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

«Των Ψαρών η ολόμαυρη ράχη» απέκτησε το δικό της εμβληματικό άγαλμα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: